Portret van een vrouw

“Portret van een vrouw “   Jojo Moyes

Bestsellerauteur Jojo Moyes, bekend van ‘Voor jou’, ‘De laatste liefdesbrief‘ en ‘Vier plus één’, heeft met ‘Portret van een vrouw‘ opnieuw een meeslepende roman geschreven.

Korte inhoud :
Terwijl de Eerste Wereldoorlog Frankrijk verscheurt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer in 1916 de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, raakt de Kommandant gefascineerd door Sophie en door het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog. Maar de aandacht van een Kommandant zet Sophie’s leven en reputatie op het spel…
Bijna een eeuw later krijgt Liv een schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht, en opeens dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken…

Eigen mening : Het boek bestaat eigenlijk uit 2 grote delen : het eerste deel gaat enkel over het leven van Sophie tijdens de eerste WO.  Dus je denkt dat het hele boek daarover zal gaan.  Maar plots krijg je deel 2 aangemeld en springt het verhaal naar het heden met Olivia. Dat verrast een beetje maar ik kom er vlot weer in.  Nu gaat het over het schilderij dat gemaakt werd van Sophie door haar man Edouard.  Regelmatig krijg je nu flashbacks, maar ik kan goed volgen.  Het gaat tenslotte om het leven van 2 verschillende vrouwen.  In het verleden en in het nu.  Er is een rode draad.  Voor beide vrouwen is dit schilderij van groot belang want het herinnert hen aan hun grote liefde.  Daarom is dit schilderij ook zo belangrijk voor Liv (Olivia). Geschiedkundig gaat het hier eigenlijk over een restitutiezaak zoals er nog zovele zijn tot op de dag van vandaag. D.w.z. dat men onderzoek doet naar de afkomst van door de Duitsers gestolen schilderijen en andere kunstwerken  tijdens de eerste WO. En men probeert die terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaar.  Men spreekt hier van een “besmette aankoop”.  Dat is een werk dat op illegale manier is verkregen.  Doordat Liv het schilderij niet zomaar wil teruggeven, gaat ze op onderzoek in het verleden van Sophie.  En zo krijg je het hele levensverhaal van Sophie.  Heel ontroerend verteld.

In het Engels is de titel : “The girl left behind” : die titel begrijp je na het lezen van het verhaal heel goed.

Ik las het boek heel graag.  Trouwens Jojo Moyes is een van mijn favoriete schrijfsters.   Ik begin nu nog een boek van haar : “Verboden vruchten”.

Enkele quotes : p. 368 : De zaal vult zich met het geluid van schuifelende voeten, beleefde gesprekjes, schuivende stoelen en neerploffende tassen..

p. 380 : Het is alsof de geschiedenis ter plekke tot leven komt, in deze kleine ruimte.

ISBN : 9789026137587

Pagina’s : 432

Uitgever : De Fontein Romans & Spanning

Prijs : € 19,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *