In loving memory of Bob, the streetcat

Als grote kattenliefhebster ben ik al jaren fan van Bob en James. Hun verhaal is als een sprookje. Twee ongelukkige en eenzame wezens die mekaar op wonderlijke wijze vinden op een moeilijk moment in hun leven. Al vlug kan de een niet meer zonder de ander. Gedurende ongeveer 13 jaar zijn ze onafscheidelijk geweest. Bekijk de filmpjes en lees hier over hun verhaal.

De rode kater Bob, die het boek en de verfilming A Street Cat Named Bob inspireerde, is op 14-jarige leeftijd overleden. Er verschenen zes boeken over de voormalig drugsverslaafde James Bowen en zijn metgezel Street Cat Bob. Een tweede film met de bijzondere kat wordt later dit jaar verwacht.

Tribute “Satellite Moments” : een mooi lied met prachtige beelden

Bowen schreef in 2012 een boek over hun relatie, wat een grote hit werd en in 2016 is verfilmd, met de titel A Street Cat Named Bob: And How He Saved My Life. Sindsdien zijn er nog vijf boeken verschenen in meer dan veertig verschillende talen. De twee werden een fenomeen en graag geziene gasten in talkshows en enorm populair op sociale media.

James Bowen (Surrey, 15 maart 1979) is een Engels schrijver en straatmuzikant.

Na een moeilijke jeugd werd Bowen dakloos en raakte verslaafd aan heroïne. In de lente van 2007 zat hij in een methadonprogramma en woonde in een flat in Londen in het kader van een begeleidwonenproject. In de hal van de flat vond hij een gewonde kat. Toen hij geen eigenaar kon ontdekken bracht hij de kat naar een dierenarts, die antibiotica voorschreef. Voor de duur van de kuur nam hij het dier in huis terwijl hij bleef zoeken naar de eigenaar ervan. Toen hij deze na de twee weken van de kuur nog niet gevonden had liet hij de kat op straat los in de hoop dat deze zou terugkeren naar waar hij vandaan kwam. In plaats daarvan volgde de kat Bowen, zelfs toen hij de bus nam om aan de slag te gaan als straatmuzikant. Hij besloot de kat te houden en gaf hem de naam Bob naar een personage in Twin Peaks. Vanaf dat moment nam Bowen Bob de kat steeds mee naar zijn werk op zijn vaste speelplekken en ook toen hij de daklozenkrant Big Issue ging verkopen. Het publiek zette filmpjes van Bowen en Bob op YouTube hetgeen nieuwe toeristen aantrok. In deze periode bouwde hij het methadonprogramma af en schreef het succes toe aan de kat. Een plaatselijke krant schreef over Bowen en zijn kat[1] en de literair agent Mary Pachnos, die de Britse rechten beheert van het boek Marley and Me regelde een boekcontract voor Bowen. Van het met Garry Jenkins geschreven autobiografisch boek A Street Cat Named Bob werden sinds het in 2012 uitkwam meer dan een miljoen exemplaren verkocht en het werd vertaald in meer dan 25 talen, waaronder in het Nederlands onder de titel Bob de straatkat en met de ondertitel hoe ik het leven van een kat redde en hij dat van mij (ISBN 9789044337440). In 2013 verscheen The World According to Bob (De wereld volgens Bob, ISBN 9789044342819), geschreven met James Buchan en Bob: No Ordinary Cat, een voor kinderen aangepaste versie van het eerste boek. In oktober van datzelfde jaar kwam het zoekplaatjesboek Where in the World is Bob? uit waarin Bowen en Bob gevonden moeten worden in een mensenmassa in tekeningen van internationale locaties. (Wikipedia)

https://www.facebook.com/BobDeStraatkat/

https://www.facebook.com/andthencamebob/videos/360148628294074

Hieronder vind je enkele boeken over hem :

James, een straatmuzikant in Londen, vindt een gewonde kat. Hoewel James nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij hem mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staaan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

 • ISBN-nummer: 9789044337440
 • Verschijningsdatum: 8/10/2012
 • Aantal bladzijden: 224
 • Uitgeverij: The House Of Books
 • Prijs : € 17,50

*****************************

Bob is geen gewone kat. Gezeten op de schouders van zijn baasje James, is hij een bekende verschijning in de straten van Londen. James is straatmuzikant en ze treden samen op. Overal worden ze herkend en Bob is simpelweg onweerstaanbaar. In Bob de straatkat beschreef voormalig zwerver en drugsverslaafde James hoe hij door de vriendschap met Bob een nieuwe invulling aan zijn leven kon geven. Sindsdien is Bob bezig de harten van mensen over de hele wereld te veroveren en misschien wel de beroemdste kat ter wereld te worden. Over hun belevenissen in de straten van Londen schreef James dit tweede boek.

 • ISBN-nummer: 9789044356533
 • Verschijningsdatum: 11/03/2019
 • Aantal bladzijden: 238
 • Uitgeverij: The House Of Books
 • Prijs : € 19,99

************************************

Sinds Bob de straatkat in 2012 verscheen, zijn Bob en James wereldberoemd geworden. Het verhaal van auteur James Bowen, een drugsverslaafde Londense straatmuzikant die door de aanwezigheid van de door hem geadopteerde straatkat Bob de weg naar een gezond bestaan terugvond, trok veel aandacht. Na Bob de straatkat schreef hij De wereld volgens Bob en Het Kerstfeest van Bob.

In Het Kerstfeest van Bob blikt James terug op de laatste Kerstmis die hij met Bob heeft doorgebracht op straat. Het is december 2010 en Londen ligt bedolven onder een pak sneeuw. Bob helpt James door een van de zwaarste tijden van zijn leven. Voor een straatmuzikant zijn het slechte tijden. Al snel komt James krap bij kas te zitten en moet hij zijn uiterste best doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het kost hem veel moeite om in leven te blijven, maar misschien nog wel meer om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij altijd Bob nog. James put kracht en inspiratie uit zijn buitengewone kat, gaandeweg lerend over de ware betekenis van Kerstmis.

 • ISBN-nummer: 9789044354058
 • Verschijningsdatum: 7/12/2017
 • Aantal bladzijden: 191
 • Uitgeverij: The House Of Books
 • Prijs : € 16,99

*******************************

Voor de kinderen :

Wie kent het verhaal inmiddels niet van straatmuzikant James en zijn prachtige, rode kater Bob? Sinds het eerste boek over dit bijzondere duo verscheen in 2012, hebben ze wereldwijd vele harten veroverd. In Engeland werden meer dan een miljoen boeken verkocht en de roman De wereld volgens Bob is inmiddels in 28 talen vertaald. Nu is het tijd voor een prentenboek, zodat nóg meer mensen (van 3 tot 100) kunnen genieten van het hartverwarmende verhaal van James en Bob.

In het prentenboek zie je het verhaal van Bob voordat hij bij James terechtkwam. Dus waarom de prachtige rode kater op straat belandde, en hoe het zover kwam dat hij gewond en verwaarloosd bij James aankwam.

James Bowen is een Engelse schrijver en straatmuzikant. Hij leefde jarenlang op straat met een drugsverslaving, totdat de gewonde kater Bob in zijn leven kwam. In plaats van zijn geld aan drugs te besteden, besloot hij de kat te helpen en dat was een keerpunt in zijn leven. De roman die hij hierover schreef, werd een wereldwijde bestseller, en het duo was steeds onafscheidelijk. Helaas overleed Bob recent. (2020)

 • ISBN-nummer: 9789020682328
 • Verschijningsdatum: 13/10/2014
 • Aantal bladzijden: 32
 • Uitgeverij: Kluitman
 • Afmetingen: 248 mm x 297 mm
 • Prijs : € 9,99

*********************************

Bob en James zullen je heel veel plezier laten beleven aan hun avonturen samen. Geniet ervan !