Hamley is jarig

Sandra J. Paul

Maak kennis met Hamley, het avontuurlijke zwarte katje dat mensen verstaat.

‘Hamley is jarig’ is het eerste boek in een nieuwe jeugdreeks voor lezers vanaf 8 jaar.

Korte inhoud :

Samen met haar zusjes en haar moeder woont ze in een gezellig huis, en wordt ze vertroeteld door haar baasje Viola.

Viola is jarig, en bij een verjaardag hoort taart. Alleen, zo zeggen de andere katten: dieren krijgen nooit taart, en hun verjaardagen worden nooit gevierd. Dus besluit Hamley om dit te veranderen. Ze gaat op zoek naar taart voor haar dierenfamilie, en belandt zo in een bakkerij.

Over de auteur :

Sandra J. Paul is jeugdboekenauteur van de spannende Kraaidorpreeks, die bestaat uit De Duistere School, Het Verlaten Huis en De Vergeten Tuin. Naast auteur is zij ook een echte dierenvriend. Zij heeft verschillende katten waaronder de zwarte kat Hamley.

https://www.facebook.com/auteursandrajpaul

https://www.instagram.com/auteursandrajpaul/

Over het boek :

Dit is werkelijk een heel leuk verhaal. Hamley is een lief en slim poesje dat veel bijleert. Ze verstaat ook wat de mensen zeggen maar toch begrijpt ze het niet altijd. Ze stelt veel vragen. Haar mama en haar zusjes leggen het haar dan uit. Alles zie je vanuit het standpunt van Hamley. Je zit als het ware in haar kopje. Echt plezant om te zien hoe dit katje denkt en reageert.

Wanneer je dit leest, leer je ook wel wat bij over zwarte katten. Het is als het ware een pleidooi voor het houden van zwarte katjes. Vroeger waren de mensen bang van hen en verjoegen ze hen. Maar nu weten we wel beter. In dit verhaal zien we dat zwarte katten iets magisch hebben. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook dat gevoel heb met mijn zwarte kat Figaro. Hij kan zo naar mij kijken wanneer ik tegen hem praat, alsof hij mij begrijpt. Zalig die intelligente blik in zijn oogjes.

Hamley maakt een groot avontuur mee en het eindigt goed. Een echte feelgood voor kids vanaf 7 à 8 jaar. Alhoewel ik popel om het aan onze Free voor te lezen. Zal dus wat vroeger gebeuren… Het verhaal is terzelfdertijd heel grappig en toch spannend. Je wil echt steeds maar verder lezen.

Nog iets over de cover : die is gewoonweg prachtig en zeer aantrekkelijk. Je wil kennis maken met dit lieve katje. Hamley zit vast in een heerlijke cupcake met een kersje op haar hoofd. Zalig om te zien. En al dat snoep errond. Mmmmm, nodigt echt uit om te lezen. Wanneer je het boekje opent, zie je eerst een heleboel zwarte katjes op een blauwe achtergrond. Grappig. De hoofdstukjes zijn kort. Zo kan je, wanneer je bij bedtijd voorleest, gemakkelijk onderbreken en ‘s anderendaags verder lezen. Op de meeste pagina’s zie je kattenpootjes en zwarte katjes. Heel leuk om te zien. Er zijn ook enkele prachtige illustraties. Echt heel gezellig om samen te lezen.

Enkele leuke quotes :

p. 12-13 : De laatste keer dat ze het probeerde … Ze hebben niet zo graag kattenharen in hun eten.

p. 15 : Katten hoeven alleen maar te slapen en in de weg te zitten van de mensen. Meer wordt er van ons niet verwacht.

p. 18 : (zo herkenbaar) : Op die tafels staan dingen die de mensen computers noemen. Hamley vindt het leuk om bij hen te liggen als ze daar zitten.

p. 29 : Enkel gitzwarte katten zoals mama en zijn kunnen de mensen verstaan.

p. 31 : CAT TUBE : … zodat ze foto’s kunnen maken om met andere mensen te delen. (zo herkenbaar)

Hier nog enkele foto’s van de prachtige illustraties :

Het volgende boekje over Hamley is ‘Hamley op pompoenjacht’ en de cover zie je hieronder ook al staan. De recensie volgt.

Veel leesplezier !!!