Boek in de kijker 36 Vriendschapsverzoek Laura Marshall

 

Vriendschapsverzoek                      Laura Marshall

Korte inhoud : In Vriendschapsverzoek, het debuut van Laura Marshall, ontvangt Louise een Facebookbericht van iemand die al meer dan 25 jaar dood zou zijn. Maria Weston wil vrienden met haar worden op Facebook. Maar Maria is sinds het afscheidsfeest op school niet meer gezien en wordt al jaren vermist. Iedereen waant haar dood, vooral Louise, die al haar hele leven een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. Wanneer Louise wordt gedwongen om te achterhalen wat er precies die avond heeft plaatsgevonden, weet ze alleen zeker dat Maria terug is. Klopt dat wel? Vriendschapsverzoek is een zenuwslopende psychologische thriller voor de fans van Het meisje in de trein, Ik zie jou en Waar is ze?

Het is het debuut van Laura Marshall.  Er zijn twee verhaallijnen : 2016 het heden en 1989 het verleden en ook het jaar waarin Maria vermist werd.  Maar is Maria wel dood?

 

Over de auteur : Laura Marshall groeide op  in Wiltshire en studeerde Engels aan de universiteit van Sussex.  In 2015 besliste ze dat het tijd werd om haar grootste ambitie te vervullen en  een roman te schrijven en volgde een cursus van drie maanden aan de Curtis Brown Creative. Haar eerste roman, Vriendschapsverzoek (Friend Request) was een “runner-up” in de Bath Novel Award 2016.  Laura woont in Kent met haar echtgenoot en twee kinderen.

Over de inhoud : 

2016
Wanneer Louise Williams via Facebook een vriendschapsverzoek krijgt van Maria schrikt ze nogal. Maria is toch al lang dood? 27 jaar geleden verdween ze op het eindfeest. Waarom neemt ze nu na al die jaren terug contact op?

Ze krijgt ook een uitnodiging voor een reünie.  Ze ziet dat eigenlijk helemaal niet zitten.  Dan zal ze daar haar oude schoolvrienden terugzien en ook Sam Parker, haar ex.

Louise is niet op haar gemak.  Wat zal er gebeuren als Maria nog leeft?  Dan zal haar geheim uitkomen.  Er gebeuren vervolgens rare dingen in haar dagelijks leven.  Veel dingen kloppen niet meer of lijdt ze aan paranoia?

Haar oud-collega en vriendin Polly (ook de oppas van haar zoon) heeft een account voor haar op een datingsite aangemaakt.  Ze krijgt al vlug heel wat reacties.

De dag van de reünie breekt aan en ze ziet er veel bekenden terug.  Ook Sophie is er.  Ze hebben recent weer contact.  Sophie verdwijnt plots en een tijdje later wordt ze dood aangetroffen.  Nu komen de vragen : wie heeft haar het laatst gezien?  En hoe komt Maria’s ketting bij het lijk?

Louise blijft voortzoeken naar de waarheid.  Wie heeft het account van Maria aangemaakt? Wie haalde haar zoontje op en zei dat ze zijn oma was?  Ze ontdekt wie die persoon is en haar zoontje op.  Ze gaat er naar toe met Sam (de vader van haar zoontje).  De vrouw doet haar verhaal en dat verklaart veel voor Louise.  Sam wil haar ook het een en het ander vertellen over dat eindfeest.  Komt Louise alles te weten?

1989

Maria is nieuw op school.  Velen vermoeden waarom ze van school veranderd is.  Ze was een beetje een fierefluiter.  Ze genoot van het leven.  Maar is dat wel zo? Er wordt veel gefeest bij de jongeren en er komt wel veel drank en drugs erbij.  Maria voelt zich toch niet echt thuis in die school en Louise probeert contact met haar te krijgen.  Maar haar eigen vriendengroep daagt haar uit om een grap uit te halen met Maria om te bewijzen dat ze hen belangrijker vindt.  Het eindfeest komt eraan.  Louise’s vrienden willen dat ze drugs in Maria’s glas gooit.  Louise twijfelt.  Moet ze het doen?  Kiest ze voor haar vrienden of zal ze Maria beschermen?  En dan verdwijnt Maria.  Wie heeft haar voor het laatst gezien?

Dit is een geweldige psychologische roman die mij dikwijls op de verkeerde weg zette.  Ik werd totaal in het verhaal gezogen, zelfs ondanks de afwisselingen van heden en verleden.  Laura Marshall heeft een vlotte schrijfstijl en heeft het verhaal heel spannend opgebouwd.  De climax was wel verrassend.

In de pers : 

‘Een in-één-ruk-uitlezen thriller… Vol wendingen en aangrijpend, maar altijd herkenbaar; Vriendschapsverzoek is de ultieme Het-kan-jou-ook-overkomen leeservaring.’   Erin Kelly

‘Fantastisch, dit moet je lezen!’   Emma Kavanagh

‘Slim, urgent en strak geplot, en met een briljante twist; liefhebbers van psychologische thrillers zouden absoluut “Ja!” moeten zeggen tegen dit indrukwekkende debuut.’  Sunday Mirror

‘Een knap debuut, dat niet alleen een razend spannende verhaallijn heeft, maar ook een perfecte weergave is van tienerangst en de zucht om geaccepteerd te worden… Marshall belooft een favoriete thrillerauteur te worden.’  Irish News

‘Ik las het in één ruk uit.’  Marian Keyes

‘Probeer je angst maar eens te beheersen.’  Cosmopolitan

‘Een sterk thrillerdebuut met een fascinerend hoofdpersonage, wiens zelfontdekking en toenemende paranoia zorgen voor een pakkend verhaal vol suspense.’  Booklist

ISBN : 9789024581757
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Categorie: Thriller

Pagina’s: 368
Prijs: €19,99