Het huis aan de gouden bocht

Jessie Burton

Het huis aan de Gouden Bocht
Een betoverende historische roman van Jessie Burton geïnspireerd op het beroemde poppenhuis in het Rijksmuseum

Amsterdam, 1686. Nella Oortman komt aan de prestigieuze Herengracht wonen, als jonge bruid van de bekende rijke VOC-koopman Johannes Brandt. Ze is niet bepaald wereldwijs en ze begrijpt niets van het huishouden waar ze in terechtgekomen is. Haar ongetrouwde vrijgevochten schoonzus Maren, de zwarte bediende Otto en het brutale dienstmeisje Cornelia maken er de dienst uit. Haar echtgenoot Johannes is meestal op reis en raakt haar met geen vinger aan.
Dan krijgt ze van hem een bijzonder cadeau: een poppenhuis. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht – maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt Nella mysterieuze pakketjes voor haar poppenhuis. Algauw krijgt het verhaal een dramatische wending en lijkt het lot van alle mensen om haar heen bezegeld.

  • Productcode (EAN): 9789021023175
  • Verschijningsdatum: 26/07/2018
  • Aantal bladzijden: 380
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • Prijs : € 22,99

Over de auteur :

Jessie Burton studeerde aan de universiteit van Oxford en de Royal Central School of Speech and Drama. Ze werkte zeven jaar als secretaresse en actrice in Londen.

Geboren: 1982 , Verenigd Koninkrijk

Website: https://www.jessieburton.co.uk/index.html

Jessie Burton is de auteur van drie romans,  The Miniaturist ,  The Muse en  The Confession , allemaal instant   bestsellers van de Sunday Times 

The Miniaturist  en  The Muse  waren  Sunday Times  nr. 1 bestsellers in zowel gebonden als paperback,  New York Times  bestsellers en Radio 4’s  Book at Bedtime De miniaturist  verkocht vervolgens meer dan een miljoen exemplaren in het jaar van publicatie, was Kerstmis nr. 1 in het VK, National Book Awards Book of the Year en Waterstones Book of the Year 2014. In 2017 werd het aangepast als een twee- part miniseries  op  BBC One, met in de hoofdrol Anya Taylor-Joy, Alex Hassell en Romola Garai, vertoond tijdens Kerstmis en nu beschikbaar op dvd en streamingdiensten.

Haar romans zijn in 40 talen gepubliceerd.

Jessie’s eerste kinderboek,  The Restless Girls , werd in september 2018 gepubliceerd en  Medusa volgt in 2021. Haar verhaal ‘Daphne and the Donuts’ verscheen in  The Book of Hopes,  een verzameling kinderverhalen gepubliceerd in 2020, vanaf waarvan alle winsten naar de NHS gaan. 

Over het boek :

Het boek begint met het einde … een begrafenis in 1687. Ik weet niet wie… De oude vrouw legt er een miniatuurhuisje op. Ze eindigt wat ze begonnen was. Dit is allemaal heel geheimzinnig en vraagt om verder gelezen te worden. Dit korte stukje trekt je mee in het verhaal.

Nella (Petronella) komt aan in het huis van haar echtgenoot, maar hij is er niet om haar welkom te heten. Ze wordt opgevangen door zijn zus Maren, de dienstmeid Cornelia en Otto… Het is niet het welkom waar ze van gedroomd had. Ze probeert haar plaats te zoeken in dit rare gezin. Wanneer ze haar man eindelijk ontmoet, gedraagt hij zich totaal niet als een echtgenoot. Ze krijgt een heel speciaal huwelijksgeschenk van hem : een miniatuurhuis. Ze gaat het inrichten met dingen die Maren, haar schoonzus, niet leuk vindt want haar slaapkamer is ingericht met lugubere schilderijen. Dat dankt ze aan Maren.

Je komt vlug in de sfeer van de 17e eeuw mede dankzij de eigentijdse woordenschat die gebruikt wordt. Ik leerde veel nieuwe (oude) woorden bij.

Het verhaal wordt steeds spannender en regelmatig eindigt een hoofdstuk met een cliffhanger. Alles wordt goed beschreven. Je loopt echt met haar mee door die straten en gaat op zoek naar die oudere vrouw. Het magische element dat telkens terugkomt, houdt de spanning erin. Ondanks wat er allemaal gebeurt in dit huis, blijft het een vrouwvriendelijk verhaal. Het zijn sterke vrouwelijke personages voor wie ik veel bewondering heb.

Het is een sfeervol historisch en vooral magisch verhaal met steeds maar nieuwe wendingen bij. Je waant je in het Amsterdam van de 17e eeuw. Een echte aanrader ! Een sterk debuut. Nu ga ik de film kijken … Ben benieuwd.

Enkele mooie quotes :

p. 13 : Arbeid verwarmt, luiheid verarmt.

p. 31 : Ware liefde was een inwendige bloem die tot bloei kwam. Je wilde er alles voor riskeren en waande je in de hemel, maar je ontkwam ook niet aan het verdriet.

p. 44 : Wie tegen een bijenkorf schopt, wordt beslist gestoken.

p. 76 : Elke vrouw is de architecte van haar eigen lot.

p. 93 : De tijd is voor jonge mensen een kaars die maar moeizaam brandt.

p. 157 : Juffrouw Maren zegt dat liefde beter een schim kan zijn dan werkelijkheid, dat je meer hebt aan de jacht dan aan de vangst.

p. 204 : Haar ribben schrijnen als ze hard in het poppetje knijpt, en heel even denkt ze dat er geen verschil meer bestaat tussen haar menselijke ledematen en de versie van de miniatuurmaakster.

p. 236 : Ik zoek in al deze duisternis alleen maar naar het licht, Maren.

p. 259 : Doordat de miniatuurmaakster me mijn levensverhaal laat zien, is ze de schrijfster ervan geworden. Kon ik het maar terugkrijgen.

p. 330 : Ik dacht dat ze mijn leven stal, maar in werkelijkheid heeft ze de compartimenten van dat leven geopend en me naar binnen laten kijken.

p. 362 : Hij lacht zachtjes. Nella sluit het geluid in haar hart en zweert dat ze het nooit zal vergeten.