Interview met Nathalie Maes Poeski en Moeski

Interview met Nathalie Maes  over haar boek : Poeski en Moeski
1. Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven? 
Ik heb altijd al iets met dieren willen doen. Toen ik een groepje moeders door prentenboeken zag bladeren, viel mij ineens een idee te binnen. Ik dacht: wat als ik nu eens iets zou schrijven voor deze doelgroep? Het zou geweldig zijn om kinderen op speelse wijze iets over dieren bij te brengen. Ik zag mijn katten (Poeski, Moeski & Dipsy) als in “een visioen” voor me. Het verhaal bevat dan ook veel waargebeurde elementen. Het idee achter het concept is dat ik ervoor wil zorgen dat mijn katten met hun verhaal weer andere katten kunnen helpen. Vandaar dat ik met “Poeski & Moeski zoeken een thuis” goede doelen steun, in zowel België als Nederland. Hoofdrolspelers Poeski, Moeski en Dipsy blijven mij inspireren, dankzij de vele herinneringen die ik voor altijd zal koesteren. Ik zal hen nooit vergeten. Zij leven dankzij “Poeski & Moeski” ook verder. Zij kunnen zo heel veel mensen en dieren gelukkig maken.
Dit zijn de echte Poeski en Moeski.  Wat zijn het schatjes!
2. Wat wil je bereiken met dit boek? 
Ik steun hiermee goede doelen in België en Nederland. En daarnaast zorgt “Poeski & Moeski” er ook voor dat we één kunnen zijn tegen dierenleed. En ik hoop dan ook dat het heel veel mensen zal aanzetten tot het aanschaffen van een kat/katten. Bovendien zou ik er ook graag een reeks van maken. En uiteraard blijf ik de goede doelen dan verder steunen.
3. Heb je een eigen plekje om te schrijven? Waar? 
 Ik heb mijn vaste plek in huis waar mijn kat Lovely altijd bij mij ligt. Schrijven terwijl zij bij mij ligt, is dan ook mijn eigen, favoriete plekje.
4. Hoe ben je tewerk gegaan om te schrijven? 
Eens ik mijn “visioen” zag, was het concept geboren. Ik heb eerst het concept uitgewerkt. En daarna het verhaal. Dit ging vrij snel, en het is dan ook speciaal dat de katjes echt bestaan hebben. Ze helpen me als het ware om dit te kunnen realiseren. “Poeski & Moeski zoeken een thuis” is het eerste prentenboek dat ik publiceerde. Ik ben naast auteur, bedenker ook de uitgever. En dit is een bewuste keuze. Zo ben ik er zeker van dat de donaties richting de goede doelen gaan. En ik neem uiteraard zelf ook alle creatieve beslissingen. Het zijn tenslotte mijn katjes die de hoofdrol spelen. Bovendien is deze eerste druk ook uniek als zijnde een collector’s item waarbij mensen zelf in de hand hebben of het verder gaat. En uiteraard is het ook belangrijk dat de mensen de missie kennen. De boodschap/slogan van het prentenboek is : voor iedere kat een warme thuis/een warm thuis. Dat is de boodschap die ik graag wil meegeven. “Poeski & Moeski zoeken een thuis” wil zich profileren als een internationaal project met een uniek uitgangspunt door het feit dat de katten uit het boek echt bestaan hebben. Het project is ook een vereniging, samenwerking tussen België en Nederland. Door deze vereniging en dankzij het publiek kan “Poeski & Moeski” nog verder doorgroeien in beide landen. De consument heeft daar dus ook een uniek aandeel in bij de aanschaf van deze unieke uitgave. Ze zetten het m.a.w. mee op de kaart. Het is bovendien ook niet eenvoudig om zelf een prentenboek te realiseren. Hier komt veel meer bij kijken dan bij andere boeken. Het is een uniek proces dat het publiek samen met mij doormaakt.
Het boekje steunt 4 goede doelen: Kat zoekt thuis & Kattenopvang Waasland in België en Stichting Dierenhulp & Stichting De Kattenhulpdienst in Nederland. 

 

5. Hoe heb je de illustrator gekozen? 
Ik was aan mijn zoektocht naar een illustrator bezig, en ik kwam het werk van Peter van Harmelen tegen. Hij heeft ook zeer veel ervaring. Hij heeft al meer dan 50 prentenboeken geïllustreerd. Ik liet hem mijn werk zien, en hij was meteen verkocht.
6. Welke boeken lees je zelf graag? 
Boeken over katten (lacht) Dat zal je wellicht niet verbazen. Verder ben ik ook enorm geïnteresseerd in astronomie/kosmologie.
7. In Libelle konden we al lezen dat je spreekt over een vervolg, en je gaf ook al aan dat je er een reeks van wil maken. Misschien kan je ons al iets meer vertellen over het vervolg? 
Velen vragen naar een vervolg. En dat is uiteraard een enorm compliment. Ik ben dan ook verheugd dat “Poeski & Moeski” zo in de smaak valt. Ik ben ook dankbaar voor de aandacht die mijn katjes gekregen hebben in België en Nederland. Ondermeer diverse magazines en zelfs Ketnet hebben aandacht besteed aan “Poeski & Moeski”. En nu heb ik dit interview met een trouwe lezer van Libelle. Dit doet enorm deugd. Want uiteraard is het belangrijk dat mensen het leren kennen. En daarnaast ook de visie en de boodschap. Ik wil dat mensen inzien dat het heel wat meer omvat dan enkel een boekje. De vele complimenten, reacties die ik ondertussen van het publiek kreeg, zijn dan ook hartverwarmend. Daar wil ik hen dan ook hartelijk voor danken. Zonder de steun van het publiek kan een project als “Poeski & Moeski” immers niet bestaan. “Poeski & Moeski” is dan ook een realisatie van ons allemaal. Door samen te werken kunnen we nog heel veel betekenen voor het dierenwelzijn. En uiteraard zal het vervolgavontuur ook weer waargebeurde elementen bevatten.
Eén van de vragen die in dit verhaal een rol zullen gaan spelen is: lukt het Dipsy om haar territorium met “Poeski & Moeski” te delen? Voorts zal het publiek ook kennis kunnen maken met nieuwe personages.
8. Welke goede doelen steun jij met je boeken?
Ik steun 2 goede doelen in België (Kat zoekt thuis & Kattenopvang Waasland) en 2 goede doelen in Nederland (Stichting Dierenhulp & Stichting De Kattenhulpdienst.) Wie een huisgenootje zoekt, kan hen altijd contacteren. Zij zorgen ervoor dat dieren in nood worden opgevangen in een huiselijke sfeer. En dat ze ook de nodige zorgen krijgen. En uiteraard wordt er voor hen een thuis, een gouden mandje gezocht. Zij verdienen dan ook een pluim voor hun werk. Ze hebben alle 4 ook een eigen website/Facebookpagina. Ik raad iedereen aan om zeker eens een kijkje te nemen en kennis te maken met hun werking.
9. Welke tip kun je geven aan iemand die een kinderboek wil schrijven? 
Alles begint met een goed gekozen onderwerp en een goed verhaal. Eens dat goed zit, heb je de ideale basis om een goed kinderboek te schrijven. Het moet eerst en vooral kinderen aanspreken.
               ******************************
Nog even melden :

Dierenliefhebster/kattenliefhebster Nathalie Maes heeft haar nieuwste project (een prentenboek) onlangs op de markt gebracht:
“Poeski & Moeski zoeken een thuis”. Een boekje dat steeds meer aan populariteit wint in België en Nederland. Mensen vragen intussen zelfs al naar vervolgverhalen. En ook naar foto’s van de katten. Want het boek is een mooi internationaal project met een uniek uitgangspunt door het feit dat de katten uit het boek echt bestaan hebben.

“Van in het begin was het een doel op zich om het boek te verbinden aan het goede doel. Ik heb altijd gezegd: als ik met het boekje daarmee iets kan realiseren, en ik kan ervoor zorgen dat nog meer katten geholpen worden en een thuis vinden… dat ik het dan zeker niet zou nalaten. Dus bij deze:)”

De boodschap/slogan van het prentenboek is: voor iedere kat een warme thuis/een warm thuis.  Dat is de boodschap dat het team achter dit project wil meegeven. Het project is een samenwerking tussen België en Nederland. De illustrator, vormgever en coördinator van het drukwerk zijn van Nederlandse afkomst.

“Poeski & Moeski” is dan ook een mooie samenwerking geworden tussen beide landen, en is een mooi symbool van internationale dierenliefde. Want dit project steunt het goede doel in zowel België als Nederland. Een unieke eerste uitgave door internationale invloed, dat een mooi collector’s item biedt voor iedere dierenliefhebber. Want door de samenwerking tussen handelaren, consumenten en goede doelen kan “Poeski & Moeski” nog verder doorgroeien in beide landen. De consument heeft daar dus ook een uniek aandeel in bij de aanschaf van deze unieke uitgave. Haalt u “Poeski & Moeski” in huis?

Beste Nathalie, ik ben blij dat ik in die Libelle op het artikel over jou en je katten stootte.  Het raakte me direct omdat ik zelf zo graag katten zie.  Ik hoop dat ik veel mensen kan bereiken met de recensie en het interview.   Alvast bedankt voor dit mooie interview.  We horen nog van mekaar! Ik wens je nog veel succes met de vervolgboeken.