Boek in de kijker 37 Mijn hele leven lang

Mijn hele leven lang                            Emma Anna

Korte inhoud : “Verliefd worden op een vriend. Dat komt wel vaker voor. Maar wat als die vriend ook de beste vriend is van je vader? Wat als die vriend toevallig je leraar is? En wat als hij achttien jaar ouder is, maar er is niemand anders met wie het zo goed klikt? Dat overkwam mij dus. Nu, bijna vier jaar later, blik ik terug op die vurige, intense en meest liefdevolle relatie. Na het nieuws dat ik van mijn moeder heb ontvangen, realiseer ik me dat ik misschien toch nog niet over hem heen ben…” De negentienjarige Lynn is smoorverliefd op de vriend van haar vader, met wie ze een bijzondere band heeft. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Ierland, blijkt zij niet de enige te zijn die met haar gevoelens in de knoop zit…  Vanaf achttien jaar.

Een aanrader !  Het is een uiterst romantisch verhaal.  Heel nauwkeurig uitgeschreven.  Met gedachten en teksten die zeer beeldend zijn, zodat ik alles als in een film voor me zag.  Ik vind trouwens ook dat het zou moeten verfilmd worden.  Ik kon niet ophouden met lezen.  Het verhaal is rechtlijnig in de tijd en gaat vlot vooruit.  Het wordt verteld vanuit de hoofdpersoon Lynn.  Ze beleeft alles zo intens dat het gemakkelijk is om met haar mee te leven.  Nu weet ik ook waarom er staat + 18.  Bepaalde vrijscènes worden nogal expliciet beschreven.  Ik had daar geen probleem mee.  Ik vond het pittig en dat erotische tintje vond ik spannend.  

Het is een mooi verhaal van een meisje dat eigenlijk van kleinsaf al haar soulmate gevonden heeft zonder dat ze het beiden beseffen.  Als lezer zie je de evolutie tussen beiden.  Je ziet hoe ze steeds meer naar mekaar groeien.  Totdat de realiteit de spelbreker wordt.  Lynn’s vader gaat niet akkoord.  Mede daardoor scheiden hun wegen.  Maar ondanks die tussenpauze zullen ze mekaar terugvinden.  Op het einde zijn er enkele bladzijden waarvan het vanuit de twee standpunten verteld wordt : Lynn en Stephan.  Leuk om te volgen en zo hun eigen gedachten te lezen.

Het is een echte feelgoodroman !

 

Ik heb ook een heerlijk interview met haar :

 

  1. Wanneer heb je ontdekt dat je boeken wou schrijven?

Op mijn vijftiende kreeg ik na een droom ineens een ingeving om een verhaal te gaan schrijven. Het had nog geen duidelijk plot of uitgewerkte personages, maar ik vond het gewoon lekker om te schrijven. Het was niet de bedoeling boeken te schrijven, ik deed het gewoon voor mezelf. Daarna trouwde ik, kreeg ik kinderen, en het schrijven verdween. Toen de kids iets groter werden, begon het weer te kriebelen, en toen ik een behoorlijk aantal woorden op papier had, bedacht ik me dat ik het misschien ooit wel eens wilde uitgeven.

2.   Wanneer heb je je eerste boek geschreven?

Vorig jaar lente kocht ik na jaren weer eens een boek, maar ik miste de ‘romance’, de liefde/passie en de interactie tussen personages. Zo erg dat het me heel erg irriteerde. Ik dacht: ik schrijf zelf wel een verhaal (uiteraard alleen voor mezelf). Van het een kwam het ander.

3.  Schreef je als kind graag?  Wat bv.?

Nee. Ik las wel vanaf mijn achtste Harry Potter-boeken, en mijn moeder heeft lezen altijd aangemoedigd. Ik fantaseerde wel enorm veel. Ik bedacht hele filmscenario’s en bracht uren per dag door in mezelf, in mijn eigen hoofd.

4.  Wat vind je het moelijkst / vervelendst bij het schrijven?

Schrijversblokkade! Soms (zoals nu toevallig) heb ik gewoon echt geen inspiratie meer. Wat ik ook wel vervelend vind (maar anderzijds ook weer heel fijn) is dat het verhaal en de personages behoorlijk ‘echt’ gaan aanvoelen. Het nadeel is dat ik er dan ook weer afscheid van moet nemen als het verhaal af is. Ik heb dan echt even twee weken nodig om me op iets anders te richten. Het voelt alsof je je vrienden nooit meer zal zien en ze alleen nog maar mag bellen.

5.  Wat vind je het leukst bij het schrijven?

Tegelijkertijd vind ik bovengenoemde ook weer het leukst. Ik kan volledig verdwijnen in een wereld waarin ik de controle heb, waarin ik de baas ben en waarin alles gaat zoals ik het wil. Wil ik dat mijn personage een happy end krijgt? Dan voel ik precies wat zij voelt. En ik kan steeds opnieuw verliefd worden zonder van mijn stoel af te komen  Wat ik helemaal te gek vind aan schrijven, is als anderen verliefd worden op mijn personages! Dan heb ik mijn doel bereikt, haha.

6.  Heb je een eigen plaatsje om te schrijven?

Ik schrijf, denk ik, het best in de woonkamer op de bank, maar een groot deel van ‘Mijn hele leven lang’ heb ik in de buitenlucht geschreven.

7.  Je schrijft verschillende genres : new adult en volwassen roman.  Welk genre ligt jou het beste?

Dat weet ik eigenlijk niet. Ik vind het heel leuk om over bijvoorbeeld de middeleeuwen te schrijven omdat het me gewoon enorm interesseert (politieke intriges bijvoorbeeld). Maar eigentijdse romans voor volwassenen zijn vaak vlotter te schrijven, maar vereisen vaak veel meer diepgang omdat het anders misschien al gauw ‘saai’ wordt. Bij een middeleeuws verhaal geeft de setting al een interessante achtergrond. Dat vind ik, althans.

8.  Wat is je doel met je schrijven?  Wat wil je meegeven aan de mensen?

Ik denk dat ik in alle boeken die ik tot nu toe heb geschreven wel wil meegeven dat je in de liefde moet blijven geloven, en dat het oké is om op een liefdessprookje te hopen/ernaar te verlangen/ervoor te vechten. Ik ben zelf namelijk het levende bewijs (en mensen in mijn omgeving) dat sprookjes bestaan, het is maar net hoe je het bekijkt en hoezeer de ander ervoor wil gaan. Hoe moeilijk het ook is, hoeveel tranen je ook moet laten. Als de liefde echt, oprecht en wederzijds is, is er altijd hoop.

9.  Wat was je voorbereiding op je nieuw boek?

Eerlijk gezegd was het helemaal niet de bedoeling om dit boek te publiceren. Ik had een verhaal in mijn hoofd dat er gewoon uit moest, maar op een gegeven moment liep ik vast en ging ik verder met het manuscript dat ik daadwerkelijk wilde publiceren (De gifmengster). Toen ik daarmee klaar was, was ik ‘in rouw’ (haha, klinkt zo stom om te zeggen, maar ja). Dus stortte ik me op iets anders en ineens had ik een fatsoenlijk plot voor Lynn en Stephan bedacht. Na een aantal leuke reacties op een schrijversplatform, kreeg ik ineens zin om het te publiceren. Ik ben dus gewoon zonder voorbereiding gaan schrijven, maar heb wel een aantal avonden en middagen besteed aan de details in het verhaal (historische plaatsen die ze bezoeken, en voor de rest kan ik niet te veel verklappen voor de mensen die het nog willen lezen.

10.  Welke tip kan je geven aan een beginnende schrijver?

Schrijf over hetgeen waar JIJ over wilt schrijven, en laat je door niemand uit het veld slaan. Neem aan kritiek mee wat handig is en waar je daadwerkelijk iets aan hebt, maar blijf vooral jezelf. Een beetje cliché misschien, maar daar gaat het uiteindelijk echt om.

Beste Emma, ik vond het een heel mooi romantisch verhaal.  Ik hou wel van dat erotisch tintje erbij. Het maakt het boek levensecht.  Ik las het bijna in één trek uit.  De personages werden mijn vrienden.  Ik kon mij heel goed inleven in Lynn en Stephan vond ik een heel sympathieke en empathische man.  Hij kon Lynn zo goed begrijpen.  Hij was zo geduldig met haar.  Wie wil niet zo’n man!  Ik wil zeker nog meer van je lezen.  Dus ik blijf je volgen.

#emma.anna.auteur

ISBN :  9789463673730

Publicatiedatum : 08/08/2018

Pagina’s : 297

Uitgever : Mijnbestseller.nl

Prijs : € 18,95