Strips van Marloes de Vries : interview

Strips van Marloes de Vries

“Later als ik groot ben,” die zin heb je ongetwijfeld jaren geleden ooit eens uitgesproken. Intussen ben je misschien wel ouder en groter, maar dat wil nog niet zeggen dat je je ook fulltime volwassen moet gedragen. Of je nu 20, 40 of 60 bent, in één van deze hilarische strips over het volwassen leven van de Nederlandse illustrator Marloes De Vries zal iedereen zich herkennen.

Marloes is ­freelance illustrator en auteur. Ze schrijft en illustreert prentenboeken voor kinderen, maakt tragikomische stripjes over haar leven, en illustreert voor tijdschriften zoals Charlie en Flow Magazine. www.marloesdevries.com

Marloes De Vries is een Nederlandse illustrator die strips tekent over de dagelijkse kleine dingen in het leven. Een thema dat vaak terugkeert is opgroeien en volwassen worden – en dan vooral met de zelfrelativerende knipoog dat diep in elke volwassene nog een kind schuilt. Marloes studeerde visuele communicatie en werkte een tijdje als grafisch ontwerper en art director, maar besloot in 2010 om zich volledig te wijden aan haar grote liefde: illustratie. Met succes, want haar geweldige Engelstalige strips gingen al de wereld rond via buitenlandse websites. Een selectie uit haar tekeningen maken is dan ook een uitdaging, want ze zijn allemaal erg leuk en herkenbaar. Wie er meer wil bekijken kan Marloes volgen op Instagram of Facebook.

 

Het is al een tijdje dat ik steeds meer en meer de strips van Marloes tegenkom.   Je vindt ze regelmatig in tijdschriften en vooral ook op internet.  Op Instagram zet ze  af en toe een foto van haar bezigheden en waar ze werkt.  Is leuk om te bekijken.   Haar goed gevatte strips en luchtige tekeningen boeiden mij al heel lang en ik vroeg mij af of ik haar eens kon interviewen voor mijn blog.  Ik trok mijn stoute schoenen aan en durfde haar een mail te sturen met mijn vraag.  Ik dacht dat het lang zou duren voor ik van haar een berichtje zou krijgen, maar 2 dagen later kreeg ik bericht dat ik mijn vragen mocht sturen.  Ze wist alleen niet wanneer ze eraan zou kunnen werken, want ze had het heel druk.  Wel, ze heeft me niet lang laten wachten.  Ik kreeg kort daarna hele leuke en eerlijke antwoorden toegestuurd.

Het interview : 

1. Waarvan hield je toen je nog een kleine meid was?
Ik was een meisje dat hield van in bomen klimmen, hutten bouwen, vuurtjes stoken, tekenen, knutselen en lezen. Ik was een bezig bijtje!
 
2. Welke studies of cursussen heb je gevolgd?
Ik heb de kunstacademie gedaan, richting visuele communicatie. Geen illustratie dus! Later heb ik nog verschillende opleidingen gevolgd in prentenboeken schrijven en illustreren. Het tekenen heb ik mezelf aangeleerd.
 
3. Welke boeken las je graag als kind en later?
Mijn favoriete boek was en is nog steeds Matilda van Roald Dahl. Ik verslond vroeger echt zijn boeken! Ik las veel, maar de andere titels weet ik niet meer precies.
Ik ben nog steeds een boekenworm: inmiddels heb ik meer dan 1.100 boeken, een behoorlijke verzameling. Ik woon klein, dus een deel staat opgeslagen bij mijn ouders. Per maand koop ik toch wel 2 a 3 boeken.
 
4. Hoe ben je ertoe gekomen om die strips te maken?
De strips zijn voor mij een fijne uitlaatklep om mijn belevenissen en gedachten kwijt te kunnen. Het begon heel erg voor mezelf en het is langzaam uitgegroeid naar het plaatsen online.
 
5. Je strips maken mij altijd aan het lachen, maar ze zijn steeds raak.  Hoe kom je aan je thema’s of onderwerpen?
Ik denk dat dat komt omdat ik het dicht bij mezelf houd. Ik ben zelf iemand die echt heel erg diep kan nadenken over heel veel zaken, maar tegelijkertijd ben ik erg nuchter en houd ik van een grap. Ik neem mezelf niet te serieus, dat is belangrijk 🙂
 
6. Is “Marloes” een beetje autobiografisch?   (Ik vermoed van wel…)
Ja, grotendeels wel! Hoewel sommige dingen natuurlijk iets dikker zijn aangezet. Zo werken strips nu eenmaal.
 
7. Komt er een boekje uit met jouw strips?  Zou leuk zijn.   Ik ben alvast fan.
Ik zit er wel over na te denken. Ik weet nog niet hoe. Misschien een uitgever of misschien toch zelf uitgeven. Dat laatste doe ik veel en ik vind het ook leuk, maar als ik een grote Amerikaanse of Engelse uitgever kan vinden, dan zou ik dat zeker overwegen!
 
8. Heb je nog andere plannen op creatief vlak?
Pff, zoveel! Mijn hoofd loopt altijd over. Ik ben iemand die te veel ideeën heeft. Dat gaat dag en nacht door, ik word daar zelf weleens moe van hahaha!
Voor nu moet ik eerst mijn deadlines afwerken. Ik ben momenteel bezig met drie boeken tegelijk: eentje voor kinderen en twee voor volwassenen. Boeken maken is toch wel het mooiste wat er is!
Dat laatste zinnetje vind ik heel passend.  Inderdaad, het moet super zijn om zelf een boek te maken.  Dat is eigenlijk ook een van mijn dromen, maar dat zal wel bij dromen blijven.
Beste Marloes, heel erg bedankt voor je tof interview!  Ik blijf je zeker volgen op fb, Instagram en op je blog.  Je omschrijft  de situaties van vele mensen en vooral van vrouwen.  Echt leuk om mezelf daarin te herkennen.
Nog enkele strips om na te genieten :
 
Ik kan maar niet kiezen, allemaal zo herkenbaar.
Ik laat weten wanneer haar boeken verschijnen.
 Nog eentje om af te sluiten.