Luk Gybels
“Het kleine meisje dat meisjes tekent”, het debuut van de Belgische haiku-dichter Luk Gybels, bevat poëtische snapshots van het alledaagse. Humor en emotie, de verrassende invalshoeken en het subtiele taalspel kenmerken de bundel. De foto’s, speel en origineel, zijn ook van de auteur. Zijn dochtertje Miene tekende de cover. In 2014 won Luk Gybels de Twaiku-wedstrijd van Van Dale Uitgeverij. Zijn haiku’s zijn gepubliceerd in gerenommeerde literaire tijdschriften zoals Vuursteen en De Lukraker. Verder is zijn werk opgenomen in verschillende bloemlezingen. De auteur is lid van de haikukern Limburg.
- ISBN : 9789402135626
- uitgeverij : Brave New Books; (2015)
- Grootte : 13,5 x 0,5 x 21,5 cm
- Aantal blz; 83
- Prijs : € 20,63
Wat vind ik van het boek?
Door heen en weer te surfen op het internet in verband met haiku’s kwam ik het werk van Luk Gybels tegen. Ik was onmiddellijk geboeid door zijn soms luchtige manier van haiku’s schrijven. Ik zag zijn debuutboekje en wou het graag lezen. Ik zocht contact met hem via messenger nadat we bevriend werden op facebook. Ik mailde eerst naar zijn uitgeverij en zij stuurden mijn vraag om het boekje te mogen recenseren door naar Luk. We hadden een goed contact en ik kreeg het boek enkele dagen geleden toegestuurd.
Ik las het bijna in één trek door. Ik moest wel af en toe een haiku opnieuw lezen om de diepere betekenis te laten bezinken. Wat dikwijls nodig is bij vele haiku’s. Als ik ze zelf schrijf, heb ik dat ook. De haiku’s zijn schitterende versjes met diepgaande kernen. Bij sommige moest ik eens goed glimlachen. Ze zijn echt heel spitsvondig.
Ik geef enkele voorbeelden die mij raakten :
melk in de koffie –
op het ochtendterras
het enige wolkje
op de vlinderstruik
ziet ze er eentje zitten
ontsnapt uit haar buik
het ochtendlandschap
in afwachting van de zon
vermist in de mist
Zijn ze niet ongelofelijk mooi? Ze zijn onderverdeeld in haiku’s over de lente, de zomer, de herfst en de winter. Ook zijn er nog andere thema’s in het boek zoals Verhalen, Het kleine meisje, Ze zag het licht, Haar oproep gemist en Treindeuren sluiten. Ik zou er nog veel meer in willen zetten voor jullie maar daarvoor moeten jullie het boek kopen. Het is echt een heel mooi geschenk voor jezelf of voor een ander.
Over de auteur : (bron : www.hbvl.be)
De 54-jarige Hasselaar Luk Gybels bracht onlangs een haikubundel uit; zijn debuutverzameling. ‘Het kleine meisje dat meisjes tekent’ werd warm onthaald door kenners en publiek. Luk Gybels blijft er kalm bij: “Terwijl dit rustig verteert borrelen er weer nieuwe bellen op.”
De pen is altijd al Luk’s vriend geweest. Als 20-jarige student kribbelde hij – aan de toog of op zijn kamer vaak de hele nacht door – bierviltjes vol ideetjes. Dat waren mogelijke versjes of verhaaltjes die hij dringend kwijt moest. Luk kende pas rust als hij ‘leeggeschreven’ was. In die tijd schreef Luk Gybels vrijwel alleen kortverhalen maar hij gaf ze niet uit. Later ontdekte hij de haiku en het werd gaandeweg zijn grote schrijverspassie.
Een haiku is een korte, niet rijmende, dichtvorm die in Japan is ontstaan. Veelal bestaat de haiku uit zeventien lettergrepen verdeeld over drie regels van doorgaans vijf-zeven-vijf lettergrepen.
De haiku’s van Luk Gybels ontstaan dikwijls na een woordenstrijd op papier die dan kan uitmonden in een bladzijden lange verzameling van losse kribbels. Het is een proces van elimineren, bijvoegen, verplaatsen en herschrijven. Tot ’het’ er staat: een haiku volgens de traditionele regels. Het verhaal kan een alledaagse snapshot zijn of een fijne overpeinzing van subtiele waarnemingen.
Een andere en snellere vorm van haiku dichten is het maken van twaiku’s –een samentrekking van Twitter en haiku. Luk Gybels twitter bijna dagelijks een twaiku (@lukgybels). Hij won in 2014 de twaiku wedstrijd van Van Dale met deze winnende tweet:
Als het aan hem ligt
is de kalkoen bij kerstmis
weer niet het feestbeest.
‘Het kleine meisje dat meisjes tekent’ is een ‘genietboekje’ waarin je even in kan neuzen als het je zint. Er staan pareltjes tussen die trouwens in de prijzen zijn gevallen. Zo ontving Luk dit jaar nog een prijs op de Haiku-wedstrijd Wilrijk voor dit juweeltje op pagina 49:
met zoveel woorden
keren ze ons de rug toe
in het boekenrek
(Deze hierboven vind ik gewoonweg schitterend!!! voor mij als een bookaddict)
Voor de omslag heeft dochtertje Miene een tekening afgestaan. De bundel is verder geïllustreerd met foto’s van de auteur zelf. Hoewel ze weinig of niets met de haiku’s te maken hebben versterken ze toch het beeld dat de verzen willen tonen.
Lees je graag iets moois
Verdiep je dan in haiku’s
van de Luk Gybels
Sorry, ik kon het niet laten !!!