Adventskalender 2022 : dag 8

Vandaag is het een heerlijk theetje : White Bellini ! Thé blanc aromatisé pêche – abricot. Deze thee vind ik persoonlijk heel lekker want ik houd van perziken en abrikozen. Ze smaken altijd zo zacht en geuren lekker. Dat is net zo met deze thee. Hij smaakt zelfs een beetje ‘creamy.’ Deze thee ga ik zeker nog kopen. Het is ook een witte thee, dus heel gezond!

INGREDIËNTEN

Witte thee* (68%), groene thee* (27%), natuurlijke perzik- en abrikozensmaak (5%) *Biologisch geteelde ingrediënten

Abrikoos (natuurlijke smaak)

Abrikoos (natuurlijke smaak)

Perzik (natuurlijke smaak)

Perzik (natuurlijke smaak)

witte thee

witte thee

Het chocolaatje vandaag is een sneeuwmannetje. Heel lekkere melkchocolade.

En er is weer een groen bedeltje voor aan mijn armbandje.

Vandaag is de happy stone van nijntje aan de beurt. nijntje pluis is een fictief konijntje dat de hoofdpersoon van een serie kinderprentenboeken is. De boeken zijn geschreven en getekend door Dick Bruna (1927-2017). In het oeuvre van Bruna worden consequent geen hoofdletters gebruikt, ook waar dat volgens de gangbare spellingsregels wel zou moeten. Namen in de nijntje-verhalen, inclusief de naam “nijntje” zelf, worden dus ook standaard met kleine letter geschreven.

Ik ben altijd zelf al een grote fan geweest van nijntje.

In de jaren vijftig kwam er voor het eerst een boek van nijntje uit, naar het verhaal dat Dick Bruna zijn destijds één jaar oude zoontje vertelde over een konijntje dat ze eerder die dag in de duinen van Egmond aan Zee hadden gezien. Andere bronnen geven aan dat nijntje is gebaseerd op het pluchen konijn van Bruna’s zoon.

Nijntje werd op een basale manier getekend, met enkele lijnen en grotendeels in de primaire kleuren met dikke kaderlijnen. Een nijntjeboek bevatte vierentwintig pagina’s, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. De boeken werden in een klein formaat gedrukt, omdat Bruna het belangrijk vond dat bij zijn beoogde publiek het gevoel werd gewekt dat de werkjes voor hén gemaakt waren, en niet voor hun ouders.

Op 16 februari 2006 werd er in Utrecht het dick bruna huis (sinds 2016 het nijntje museum) geopend, waar veel werk van Bruna te zien is, waaronder uiteraard veel nijntjes. 

Het museum werd op 18 februari 2006 als “dick bruna huis” geopend in aanwezigheid van de auteur. Er waren meer dan 1200 werken van Dick Bruna te bewonderen, waaronder de nijntjeboeken en Bruna’s eerste boekomslagen, affiches en zijn werk voor Amnesty International, het Rode Kruis en andere organisaties.

nijntje in Japan

Overal ter wereld kom je nijntje tegen. Het beroemdst is ze in Japan, waar ze al sinds begin jaren 60 bekend is. Door zijn manier van tekenen en de eenvoud van lijnen en kleurgebruik, dachten veel mensen in het begin zelfs dat Dick Bruna Japans was!

Dat is natuurlijk niet zo, maar hij is wel regelmatig in Japan geweest en hij voelde zich daar erg thuis.

In 1964 worden de boeken voor het eerst in Japan uitgegeven door Fukuinkan Shoten Publishers. Zij zijn nog steeds de Japanse uitgever van de nijntje-boeken! De boeken zijn inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en er zijn meer dan 85 miljoen exemplaren over de hele wereld verkocht.

Maar er zijn niet alleen boeken met nijntje te vinden. Meer dan 10.000 verschillende producten hebben hun weg naar consumenten gevonden, de tv-series zijn in heel veel landen uitgezonden, nijntje is aanwezig op social media en ze heeft eigen YouTube-kanalen in verschillende talen. In Japan is er een heus nijntje-café en in China heeft zelfs een nijntje-metro gereden.

NIJNTJE CAFE, Sasebo - Restaurantbeoordelingen - Tripadvisor
nijntje-café in Japan
nijntje - Wist je dat er in Japan een heus Miffy Café is ...

Nijntje verscheen in Japan voor het eerst in 1964 onder de naam Usakochan, ‘Klein Konijntje’. Sinds 1979 heet ze Miffy, zoals in Engelstalige landen.

‘Aaibare Nijntje staat dicht bij Japanse cultuur’

Ook in Japan is met veel verdriet gereageerd op het overlijden van Dick Bruna. Zijn Nijntje is er razend populair. Sterker nog: zo’n 60 procent van alle Nijntje-boeken ter wereld is in Japan verkocht. Dat komt neer op 50 miljoen boeken.

Correspondent Kjeld Duits vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat Bruna een niet te negeren rol heeft gespeeld in het leven van elke Japanner. Zo was voor veel Japanners Nijntje een goede vriend toen ze klein waren. Sommige kinderen wilden het huis niet uit zonder hun Nijntje-knuffel of een Nijntje-boekje.

Na het overlijden van Bruna deelden Japanners massaal een tekening op sociale media die Bruna maakte na de verwoestende tsunami in 2011. Op de zwart-wit-tekening is Nijntje te zien met twee tranen op haar wangen. Bruna schreef daaronder: “My best wishes to Japan, Dick Bruna”.

Twitter image

https://www.dewinkelvannijntje.nl/nl/

https://www.instagram.com/nijntje_nl/

In de Zeeman kocht ik het bruine pyjamaatje voor Free. Ze is er gek op. Vooral dat gouden kroontje…

En nu natuurlijk nog enkele leuke filmpjes voor onze kleinsten :

Nog een prettige dag !!!