Twee interessante kinderboeken

Help!   Ik was op tv!                   Inge Bergh

vanaf 9 jaar

Korte inhoud : Stel je voor dat je tegen je zin wordt opgevoerd in een promotiefilmpje voor één van de bekendste en populairste realityshows van het moment?  Dat is exact wat Janne overkomt.

Janne morst bij het ontbijt melk over haar pyjama. Net wanneer ze haar natte kledij heeft uitgetrokken, gaat de bel. Dan maar snel een strandlaken om, denkt ze. Voor de deur wacht haar een verrassing: de bekende tv-presentator
Tony Kapsoni staat met een cameraploeg voor haar neus. Voor Janne goed en wel beseft wat er gebeurt, gaat ze al viraal …

Een ontluisterend en spannend verhaal over de macht van televisie.

Over de auteur : Inge Bergh droomt er al sinds haar kindertijd van om schrijfster te worden. Op jonge leeftijd is ze dan ook altijd aan het lezen en schrijven. Ze studeert Moderne talen, waar ze haar voorliefde voor geschiedenis en literatuur verder ontdekt. Daarna start ze de opleiding Vertaler-Tolk (Engels-Russisch), maar stopt vroegtijdig. In 1996 trekt ze voor een jaar naar Engeland om te werken als gastvrouw in een hotel. Ze woont momenteel in Brugge met haar man en twee zonen.

Ze begint haar schrijfcarrière als hobby op haar 16 jaar. Ze schrijft een dagboek over een dramatische periode in haar leven. Dat dagboek ligt aan de basis van haar debuut in 1997, de jeugdroman Vertel het aan niemand , die goed ontvangen wordt. Ze haalt inspiratie voor haar boeken uit verschillende maatschappelijke thema’s, haar eigen leefwereld en andere kunsten. Haar werk heeft een grote variatie in genre en ze schrijft voor verschillende leeftijden.  Van het prentenboek Spoken bestaan niet, met illustraties van Ann De Bode,  tot de 14+ jeugdroman Moordgriet.

ISBN : 9789462912939

Publicatiedatum : 14/06/2018

Pagina’s : 79

Uitgever : Eenhoorn, Uitgeverij De

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 13,95

Eigen mening : Inderdaad, hoe vlug kan iets niet verkeerd lopen op internet of op televisie?  Het is echt angstaanjagend.  Pesterijen en virale beledigingen kunnen een leven kapot maken.  Hoeveel jongeren hebben zich al niet beroofd van hun leven?  Ik vind dat de sociale media een heel gevaarlijk spel spelen en de mensen die erin opgaan ook.

Het boek Help! Ik was op tv! gaat dan ook over het viraal gaan van filmpjes, tegen wil en dank, waarbij niet altijd de meest charmante delen van iemands bestaan online komen. De filmpjes kunnen soms echt heel vervelend zijn en lang tegen mensen gebruikt worden. Dat merken ook Janne en haar ouders, zij zijn namelijk echt het slachtoffer van de sensatielust van Tony Kapsoni. Hoe kunnen ze hier ooit onderuit geraken? Tot moeder een briljante ingeving krijgt en juist de media inzet om het onrecht aan te tonen. Hopelijk komt dat wel goed!

Het verhaal gaat vlug vooruit en juist die snelheid toont hoe snel alles in werkelijkheid verloopt.  Hoe vlug gaat alles viraal???  De taal is goed aangepast aan kinderen vanaf 9 jaar. De hardcover spreekt voor zichzelf.  Wat als je daar plots in de schijnwerpers staat?  De grappige tekeningen houden het verhaal luchtig.

 

****************************************************************

Groetjes uit Poesbekistan                  Kim Crabeels

Korte inhoud  : Cat is een kattenkind. Ze houdt van alle katten, maar van één kat houdt ze het meest: Poes. Nu is Poes dood. Papa zegt dat hij in Poesbekistan is. Af en toe krijgt Cat wel hemelpost van Poes. De brieven lijken een beetje op de hemelpost van mama. Maar toch blijft Cat heel verdrietig. En dan, op een dag, staat het neefje van haar buurvrouw voor haar deur….

 

 

Over de auteurKim Crabeels is schrijfster en copywriter (ook een soort schrijfster maar dan anders), ze geeft workshops rond boeken en kunst, ze werkt voor musea ,…

Maar ze schrijft dus boeken. Vooral prettig gestoorde prentenboeken met geestige illustraties.

 

 

magnus

Misschien ken je Magnus ? Een reeks over een bijzonder, maar herkenbaar jongetje. Een dreumes die met dreumeszaken te maken heeft zoals niet kunnen slapen, op de groteweecee gaan, ziek zijn en zo. Hij wordt wel eens omschreven als “Tiny met een hoek af”. De illustraties zijn van Sebastiaan van Donninck en geven de verhaaltjes extra pit.

blobvisOok “Meneer Blobvis zkt een liefje”  is een hilarisch (voor)leesboek. Over de lelijkste vis ter wereld die op zoek is naar de liefde van zijn leven. En dat is echt nodig want blobvissen zijn met uitsterven bedreigd. Naast de liefdesperikelen van het hoofdpersonage  leer je ook heel wat over het leven in de zee, in de lucht en op het land. Emma Thyssen zorgde voor de tekeningen en eerlijk gezegd meneer Blobvis mag er best wel wezen .

Het prentenboek “Mijn opa is een boom” is een heel ander verhaal. Het is een ontroerend mooi verhaal over een kleine jongen en zijn dementerende opa. Het klinkt zwaar maar Kim Crabeels schrijft het zacht poëtisch neer en de tekeningen van Ingrid Godon doen het verhaal vloeien. Zij werd bekroond met een  Zilveren Palet. “Mijn opa lijkt kleiner dan eerst. Alleen zijn oren groeien door. Als elfenbanken. Ik kan er goed in fluisteren.”

foto

Drie  jaar geleden werd ook haar eerste jeugdroman uitgegeven, “Mist in mijn hoofd”. Een verhaal over prille verliefdheid en op de proef gestelde vriendschappen. Maar ook het thema dementie komt hier weer aan bod. Het meisje Berte ontmoet Elsa, een dementerende vrouw.  Een doos vol oude brieven en foto’s vertelt Elsa’s tragische levensverhaal. Maar misschien kan Berte zorgen voor een happy end.

Ik kijk alvast uit naar haar volgende boeken!

Eigen mening : Speels en warm verhaal over verdriet en rouw.

Aangrijpend verhaal over een meisje dat leert omgaan met verlies.
Met een onvergetelijk grappige poes in de hoofdrol.
Illustraties die spelen met donker en licht brengen het verhaal helemaal tot leven.  Ik last het verhaal heel graag.  Het speelt in op de leefwereld van een jong kind. Het kent de vragen die jonge kinderen zich stellen over de dood en over verlies.   Het boek eindigt met een positieve noot.  Het is een hoopgevend boekje.  Mooi om samen te lezen met een kindje dat juist iemand verloor.  

ISBN : 9789462912915

Publicatiedatum : 14/06/2018

Pagina’s : 70

Uitgever : Eenhoorn, Uitgeverij De

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 16,95