De maan is overal.

Kolet Janssen en Fatinha Ramos

Aangrijpend verhaal over de motieven van gezinnen die hun land ontvluchten en de problemen die ze ondervinden voor ze een nieuwe thuis vinden.

Rasha verliest haar zusje bij een explosie. Op een dag besluiten haar ouders om te vluchten. Hun thuisland is niet langer veilig. Het is een verschrikkelijke beslissing want iedereen die hun lief is, moeten ze achterlaten. De tocht is akelig en Rasha en haar ouders raken ook nog de paar spullen kwijt die ze wilden meenemen om zich in een nieuw land thuis te voelen. ’s Nachts kijkt Rasha naar de maan: die is bij haar, maar ook bij de mensen die achterbleven. De maan is overal.

  • ISBN-nummer: 9789462913707
  • Verschijningsdatum: 13/02/2019
  • Aantal bladzijden: 37
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Eenhoorn
  • Prijs : € 15,95

Wat vond ik van dit boek ?

Toen ik de mooie cover zag, was ik al half gewonnen. En toen ik zag dat het geschreven was door Kolet Janssen, dan wist ik dat het goed moest zijn. Ik heb in mijn schoolcarière veel boeken van Kolet gebruikt. Ze kon het altijd zo goed en duidelijk vertellen. Dit boek gaat over vluchtelingen… Je volgt ze van heel dichtbij. Je voelt wat en wie die mensen moeten achterlaten. Je voelt de emoties van Rasha, die niet goed weet wat er allemaal gebeurt. Je gaat de lange, gevaarlijke en moeilijke weg met hen mee. Na het lezen van dit boek moet je wel anders denken… Voor Rasha eindigt de reis goed, maar we weten allemaal dat voor velen dat niet zo is.

De teksten zijn eenvoudig en mooi geschreven. Je kan je goed inleven in het verhaal. En de illustraties zijn ook heel sprekend en eenvoudig. De ene keer met warme kleuren, de andere keer met koude kleuren. Maar de maan is er steeds!

De symboliek is ook heel fijn : De maan is overal! Waar je ook bent ter wereld, je ziet dezelfde maan.

Een echte aanrader! Zeker voor in de klas om de vluchtelingenproblematiek aan te kaarten. Ook thuis voor je eigen kinderen en kleinkinderen.

Over de auteur :

http://www.koletjanssen.be/wie-ben-ik/

Kolet Janssen (Hasselt, 18 april 1955) is een Vlaams jeugdauteur en studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leuven en gaf tot 2006 les in het middelbaar onderwijs. Daarna legde ze zich voltijd toe op het schrijven en het geven van lezingen en workshops.

Janssen won op twaalfjarige leeftijd de nationale opstelwedstrijd van het Davidsfonds. Haar verhalen gaan vaak over gewone kinderen die bijzondere dingen meemaken. Ze spelen zich meestal hier en nu af, maar laten soms een glimp zien van een andere wereld.

Janssen schrijft ook non-fictie voor kinderen: over geloof, verliefdheid, familie, leven en dood. Ze werkt als freelance-journaliste voor de tijdschriften van Averbode(Zonnestraal, Zonneland, Samuel en Simon).

Voor de website van de VRT (De Redactie) schrijft Janssen columns waarin ze haar gedachten verwoordt over wat er in de maatschappij leeft. Ze blogt ook op kerknet.be en op de site van de gezinspastoraal I wonder. In Tijdschrift voor Geestelijk Leven heeft ze een column.

Ze werkt samen met diverse illustratoren, waaronder Anne Westerduin, Klaas Verplancke, Benjamin Leroy, Philip Hopman, Sabien Clement, Thé Tjong-Khing en An Candaele.

Janssen is getrouwd en heeft zes kinderen.

Over de illustrator :

Fatinha Ramos is een Portugese illustrator. Na haar studies grafisch ontwerp is ze naar België verhuisd. Haar grafisch werk verscheen reeds in nationale en internationale magazines. Haar grote droom was echter om een kinderboek te maken. Samen met schrijfster Winny Ang creëerde ze het Sesam-kinderboek ‘Op zoek naar Yori’ met als hoofdpersonages Farah, een bijzonder meisje met lange armen en met Yori als haar onzichtbaar vriendje.