8 maart : Internationale Vrouwendag !

Jaarlijks op 8 maart is het Internationale Vrouwendag: de actiedag van de vrouwenbeweging!

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema.

Filmpje over de geschiedenis van 8 maart EN 11 november bij ons :

https://www.canvas.be/canvas-curiosa/vrouwendag-8-maart

Enkele weetjes in cijfers :

Feiten over vrouwen

  • Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking.
  • Vrouwen doen 66% van al het werk.
  • Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen.
  • Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen.
  • Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw.
  • Van alle armen op de wereld is 75% vrouw.
  • Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw.
  • Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw.
  • Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 38% vrouw.
  • Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen.

Het is het perfecte moment om je te laten inspireren door het waargebeurde verhaal van Ruth Bader Ginsburg. “On the basis of sex” is vanaf 6 maart in de bioscoop.

In 1959 studeert Ruth Bader Ginsburg af als één van de beste en een van de zeldzame vrouwelijke advocaten in New York. Ondanks haar overduidelijke kwaliteiten vindt ze moeilijk een job als advocate omdat ze een vrouw is… Haar man Martin, die ook advocaat is en haar onvoorwaardelijk steunt, betrekt haar in een zaak waarbij een man te maken heeft met genderdiscriminatie. De perfecte case voor Ginsburg om aandacht te trekken naar en te strijden tegen de achterhaalde genderongelijkheid in de Amerikaanse wetgeving.

Zelfs op haar 85ste is Ruth Bader Ginsburg – ook bekend als RBG – de nachtmerrie van Donald Trump. Als één van de negen opperrechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof is ze met haar progressieve, feministische opvattingen hem een doorn in het oog. Voor de biopic van deze grande dame keerde regisseur Mimi Leder na heel wat succesvolle televisieproducties graag terug naar het grote scherm. Felicity Jones (The Theory of Everything) en Armie Hammer (Call Me By Your Name) schitteren als Ruth en haar echtgenote Martin.
Wat is vrouwzijn in deze tijd? Dat is eigenlijk een moeilijke vraag. Samen met kinderen zijn ze de meest kwetsbare groep volgens mij. Overal waar er oorlog is, zie je dat de vrouwen en kinderen mishandeld en gedood worden. Ik kan er soms echt niet meer naar kijken op tv. Al eeuwenlang moeten de vrouwen vechten voor hun rechten.  Vrouwen hebben al altijd de wereld doen draaien.  Zonder hun zachtheid maar ook de volharding en doorzettingsvermogen, hun  onvoorwaardelijke liefde tot hun gezin en dan vooral de kinderen, zou de wereld er heel anders uitzien. Ik bewonder heel veel vrouwen  en  lees graag hun verhaal.

Wereldvrouwen Maak in Wereldvrouwen kennis met 50 dappere vrouwen uit de wereldgeschiedenis die met hun visie, moed en hoop de wereld voorgoed hebben veranderd. Deze bekende vrouwen zoals Anne Frank en Malala, maar ook minder bekende vrouwen vertellen hun levensverhaal, beginnend bij hun jeugd. De pagina’s worden gesierd door frisse portretten, zeldzame archieffoto’s en inspirerende quotes. Een fraai boek om cadeau te geven en te koesteren, voor iedereen!

ISBN :9789025770235 Publicatiedatum :25/10/2018 Pagina’s :112 Uitgever :Gottmer Ondertitel :50 vrou€wen en meisjes die het verschil maken Uitvoering :Met harde kaft Prijs : € 18,99 leeftijd : 10+

Het boek ‘50 sterke vrouwen die de wereld veranderden’ beschrijft de buitengewone levens van vijftig vrouwen die eeuwenoude vooroordelen overwonnen. Ze verstoorden en veranderden de samenleving en verworven stilaan maar vastberaden een positie in de mannenwereld. Het voorbeeld dat deze iconische vrouwen met hun kennis, ervaring en verbeeldingskracht gaven, maakte de weg vrij voor latere generaties.

ISBN :9789462262829 Publicatiedatum :14/09/2018 Uitgever :DATO Uitvoering :Met harde kaft Prijs : € 30,95In een leven vol betekenis en successen heeft Michelle Obama zich ontwikkeld tot een van de meest iconische en overtuigende vrouwen van dit tijdperk. Als first lady van de Verenigde Staten – de eerste Afro-Amerikaanse in die rol – maakte ze het Witte Huis tot het meest gastvrije en warme in de geschiedenis, terwijl ze zichzelf ontplooide tot krachtig pleitbezorger voor vrouwen en meisjes in Amerika en wereldwijd. Ze veranderde de manier waarop gezinnen een gezonder en actiever leven nastreven en stond haar man bij terwijl hij Amerika door enkele van de meest aangrijpende gebeurtenissen leidde. Ondertussen liet ze ons een paar danspasjes zien, maakte ze een verpletterende indruk tijdens de Carpool Karaoke, en voedde ze twee down-to-earth dochters op onder het oog van de meedogenloze media. 

In haar betoverende en diep reflecterende memoires nodigt Michelle Obama haar lezers uit in haar wereld, door ervaringen die haar hebben gevormd vast te leggen – van haar jeugd in het zuiden van Chicago tot haar jaren als bestuurder, balancerend tussen de eisen van het moederschap en werk, tot haar tijd op ‘s werelds beroemdste adres. Met onfeilbare eerlijkheid en levendige humor beschrijft ze haar triomfen en tegenslagen, zowel publiek als privé, en vertelt ze haar verhaal zoals zij het beleefd heeft – in haar eigen woorden en op haar eigen voorwaarden. Warm, wijs en onthullend is Mijn verhaal – Becoming een ongewoon intieme bespiegeling van een vrouw met kennis en bezieling die voortdurend en glansrijk beproevingen doorstond – en wiens verhaal ons inspireert om hetzelfde te doen.

Ik ben dit boek aan het lezen en zal later een recensie plaatsen maar ik kan nu al zeggen dat het één van mijn mooiste boeken is want deze “grande dame” is de warmste en eerlijkste first lady die we ooit gehad hebben. Het leest zo vlot en toont zoveel mooie beelden van haar en haar gezin.

Eleanor Roosevelt: “A woman is like a tea bag; you never know how strong it is until it’s in hot water.” 

Wil je nog heel wat boeken lezen over sterke vrouwen, klik dan op deze link : http://www.booksandwords.be/8-maart-internationale-vrouwendag-boeken-in-de-bibliotheek-de-haan/