Adventskalender 2020 dag 4

De Candy Cane of lolly

Waarom hangen de mensen lolly’s in de boom? Waarom snoepen velen zo graag? Waarom hebben ze de vorm van een wandelstok? Hoe komt het dat ze rood en wit zijn? Zoveel vragen… Daarom zocht ik het eens op en vond antwoord bij christmaholic.nl (onderaan vind je de site, instagram en fb.)

Nog een andere lolly

Candy Canes: wat is de geschiedenis van dit rood-witte kerstsnoep?

Candy canes, peppermint sticks, rood-witte zuurstokjes… hoe je dit kerstsnoep ook noemt, je associeert het waarschijnlijk 100% met Kerstmis! En dan specifiek met de Amerikaanse kersttradities. Hoe komt dat eigenlijk? En zijn het ook wel écht Amerikaanse snoepjes? In deze blog neem ik je een paar eeuwen mee terug in de tijd (want ja: zo lang geleden is het allemaal begonnen). Laten we samen de geschiedenis van de candy cane ontdekken!

Het begon allemaal in Frankrijk en Duitsland…

In het begin van de 14e eeuw, de middeleeuwen dus, werd de candy cane voor het eerst gemaakt. Althans, dat is wat men denkt. Precies weten we het helaas niet. Wat wel zeker is, is dat het in die tijd een recht, wit en zoet stokje was. Twee eeuwen later was de traditie om de kerstboom te versieren (die ooit in Duitsland is ontstaan) overgewaaid naar andere delen van Europa. Vroeger werden bomen vooral versierd met appels, gekleurd papier, bloemen en met snoep. En de rechte, witte snoepstokjes waren inmiddels onderdeel geworden van de kerstboomversiering.

Waarom hebben candy canes een ‘wandelstok-vorm’?

Volgens de overlevering (een bron heb ik helaas niet voor je) heeft de candy cane zijn huidige vorm pas rond 1670 gekregen. Snoepmakers kregen naar verluidt opdracht van de dirigent van een Keuls kerkkoor om de snoepjes te produceren in de vorm van de stokken die schaapsherders gebruikten. De dirigent deelde de zoetigheden aan kleine kinderen die de kerststal met levende dieren bezochten in de kerk. En dan met name om ze zoet te houden tijdens de lange ceremonies die daarbij hoorden. Die zet bleek een groot succes! Al gauw namen andere Duitse kerken het gebruik over.

Amerikaans kerstsnoep

Maar hoe kwam het snoepje dan uiteindelijk in Amerika terecht, waar het inmiddels een onmiskenbaar kerstsymbool is geworden? De National Confectioners Association in de Verenigde Staten (een vereniging voor snoepmakers) weet te vertellen dat August Imgard – een Duits-Zweedse immigrant – candy canes gebruikte om een kerstboom te versieren in Ohio in 1847. En dat was de eerste keer dat ze in Amerika gesignaleerd werden! Van daaruit werd het snoepje steeds populairder in de Verenigde Staten.

Ongeveer 50 jaar later kreeg de candy cane ergens in Amerika haar beroemde rode strepen. Hoe we dat weten? Nou, op kerstkaarten van voor die tijd zijn alleen witte exemplaren te zien. En daarna verscheen ineens de rood-wit-gestreepte variant! Het is helaas niet duidelijk wie voor de eerste keer rode strepen toevoegde aan het snoepgoed. Wat we wel weten, is dat de snoepjes rond diezelfde tijd de nu zo beroemde pepermuntsmaak kregen.

Hoe worden candy canes gemaakt?

In het jaar 1919 startte een groep zakenmannen, onder leiding van Bob McCormack, een snoepbedrijf in Georgia. De candy cane was één van de eerste producten die het bedrijf op de markt bracht. Zij ontwikkelden ook een speciale machine die de witte en rode banen opdraait, zodat er spiralen ontstaan. Dit gebeurt terwijl het snoepgoed nog zacht is. En vervolgens wordt elk stokje op de juiste lengte gesneden. Hoe candy canes tegenwoordig gemaakt worden, is goed te zien in onderstaand filmpje! Het is echt een heel interessant proces. Inmiddels zijn er tig bedrijven die hun eigen variant maken. Soms zelfs met groene strepen!

Waarom zijn candy canes rood-wit?

Waarom de snoepjes uiteindelijk rood-wit zijn geworden, weten we eigenlijk niet. Misschien omdat er al pepermuntsnoepjes waren in die tijd in deze kleuren? Of wellicht omdat het zulke symbolische kleuren zijn. Sommige mensen denken namelijk dat het witte deel symbool staat voor de reinheid van Christus. En het rode voor Zijn bloed. Als je het stokje omdraait, krijg je bovendien de letter J en dat is natuurlijk de beginletter van de naam Jezus. Hoe mooi dat allemaal ook klinkt, er is eigenlijk geen religieuze link te vinden in de historie van het snoepje. Behalve dan dat het eeuwen geleden voor het eerst in een kerk werd uitgedeeld!

candy canes geschiedenis

www.christmaholic.nl

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie. Echt heel leuk om te volgen.

Er hangen er ook in mijn boom, maar ze zijn uit glas…