Interview Katrijn De Brandt

Ik merkte Katrijn en haar boeken op via facebook.  Ik zag die boekjes over de miertjes voorbij komen en was direct geraakt door de mooie tekeningen.  Ook de verhalen zijn leuk en vlot te lezen.  Ik bestelde het eerste boekje en las het.  Ikvond het schitterend.  Het deed me denken aan vroeger toen ik nog kind was.  Ik keek zo graag naar de mieren in het gras.  Wat waren die bedrijvig !   Daarom trok dit boek mij zo aan : miertjes aan het werk !
1. Wat was de aanleiding om deze boeken te schrijven?

Niets is leuker dan als kleuterleidster uw eigen prentenboek in de klas te hebben.

Ik wou graag een verhaal schrijven dat past in de belevingswereld van de kleuters.

 

Elk jaar werk ik rond kriebeldiertjes en zo ben ik op het idee  gekomen om iets over mieren te schrijven.

 

2. Heb je een speciale opleiding gevolgd om te “leren” schrijven?

Ik heb geen speciale opleiding gevolgd om te leren schrijven. Ik herinner me wel dat ik altijd hoge punten scoorde bij het schrijven van een opstel. Taaltoetsen en dictees dat deed ik graag omdat ik er goed in was.

3. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Op een muur van een  vakantiehuis zag ik steeds mieren heen-en weer lopen, zowel overdag als ’s nachts. Ik vond dit ongelofelijk om te zien.

Ik had die zomer heel wat prentenboeken gekocht in de hoofdbibliotheek te Lebbeke, die dag kwam plots het idee, om verhalen over mieren te bedenken en te schrijven.

 

4. Welke voorbereidingen of onderzoeken heb je moeten doen? Ik heb inderdaad heel wat educatief opzoekingswerk gedaan. Geneusd in boeken, gekeken naar o.a.National Geographic, Wikipedia,…

5. Bevatten ze allebei een bepaalde boodschap?  En welke?

Beide prentenboeken bevatten uiteraard enkele boodschappen.

Samenwerken , vriendschap,  elkaar helpen in nood, elkaar troosten, lief zijn en zorgdragen voor elkaar, dat is waar het in een klasgroep omdraait om zich goed thuis te voelen in  de klas.

Onze kleuters gaan na de derde kleuterklas naar een nieuwe school, ik heb al vaak gehoord, dat zij een heel hechte groep zijn, die ook natuurlijk open staan om nieuwe kindjes te leren kennen.

Dat is fijn om te horen.

6. Kunnen ze gebruikt worden in de klas?  Is er een begeleidende pedagogische map erbij?

Het eerste prentenboek beschrijft de taken die mieren hebben. Bij ons in de derde kleuterklas krijgen de kleuters iedere week hun eigen taak.  Ik vind het dan ook fijn om in september het eerste verhaal te vertellen. Er komt een leuk figuurtje in namelijk Théo de spin, die zorgt voor wat spanning in het verhaal. In september komen de spinnen in huis en krijgen ook al wat aandacht in de klas.

7. Hoe ben je tewerk gegaan om een illustrator te vinden?

Een goede illustrator vinden was niet moeilijk. Een vriendin van mij, Elke Scheirlinckx haar illustraties zijn hedendaags en origineel. Haar aparte tekenstijl sprak mij meteen aan. Zij studeerde af als grafisch vormgeefster en maakte er haar beroep van.

8. Welke boeken lees je zelf graag?

Mijn beroep vraagt om me te verdiepen in kinderboeken. Thuis heb ik al enorm veel prentenboeken; elk jaar komen er tal van nieuwe boeken bij. Ik vind het fijn om prentenboeken aan te schaffen die me aanspreken in de winkel. Ik hoef de auteur er niet van te kennen, zo kom ik ook op verborgen juweeltjes uit. Ik vind het fijn om originele prentenboeken die mijn collega’s niet ter beschikking stellen, ‘in mijn eigen bibliotheek’ te hebben. 😉

Kleuterleidsters grijpen vaak naar bekende auteurs. Ik ook, maar sta ook open voor iets anders.

Het kinderboek dat mij bijgebleven is uit mijn kindertijd en dat ik nog steeds in de klas vertel is Wollemie van Gerda Van Cleemput. Dit verhaal werd door mijn juf aan ons voorgedragen in de derde kleuterklas, dit is me steeds bijgebleven

 

 

9. Welk boek zou je ooit nog eens willen schrijven?
Ik heb er al over nagedacht! Eerst deze reeks afwerken en daarna zien we wel.
10. Aan welke criteria moet een goed boek voldoen?

Het prentenboek moet eerst en vooral ontspannend zijn. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.

Ik koos voor leuke en eenvoudige avonturen.

Ik vind het belangrijk dat ouders hun kinderen verhaaltjes  voorlezen voor het slapen gaan. Dat is nog een leuk onderonsje. Kinderen genieten hiervan. Ze komen tot rust en het helpt voor het slapen gaan.

11. Wat is je volgend project?

Het is een boekenreeks: De prentenboeken van het mierennest van Helcherhei is een reeks van 4 prentenboeken, waarvan er twee verschenen zijn namelijk: “ Het mierennest van Helcherhei” en “Mieren in nesten”. Het volgende prentenboek heet ‘Mieren in de grote stad’. Het verhaal is klaar, de illustrator is ondertussen opnieuw goed van start gegaan.

12. Geef je soms workshops?

Als de bibliothecaris me uitnodigt om mijn prentenboek te komen voorlezen, ga ik hier steeds op in. Ik vind het fijn om zo heel wat kindjes te bereiken.

 

Ik ben fier dat ik tijdens het openingsweekend van de prachtige bibliotheek  ‘Utopia’ te Aalst mocht deelnemen aan de voorleesmarathon. Ik denk er vaak aan terug, ik word er vrolijk van. Het filmpje van het openingsweekend werd enorm veel bekeken, er is ook een flits van ons voorleesmoment te zien. I like it!  Na een voorleesmoment probeer ik er telkens wat creatiefs aan te koppelen. Bijvoorbeeld mieren knutselen, een mierenkroon, kleurplaten…

13. Welke tip kan je geven aan iemand die een kinderboek  wil schrijven?

Voor mij was het onderwerp van uiterst belang. Ik zocht naar iets waar ik onmiddellijk mee aan de slag kon in de klas.

Heb je zin om een boek te schrijven,  laat jezelf meeslepen in je eigen fantasie en droomwereld.

De boeken hebben een harde kaft en de tekeningen zijn zeer kleurrijk en aantrekkelijk.  Het verhaal is spannend en leerrijk.  De thema’s handelen over vriendschap, elkaar helpen en samenwerken.

Beste Katrijn, ik vond het heel leuk om je te mogen interviewen.  Dank je voor dit mooi interview.  Het is fantastisch om te zien hoe je geniet met je kinderen van je eigen boeken.  Proficiat!  Ik blijf je volgen.