De H van Humboldt

Barbara Rottiers

Ik heb een nieuwe vriend. Hij is al 150 jaar dood maar je kan je er nog altijd goed mee amuseren. Hij komt uit Duitsland en zijn volledige naam is Wilhelm Friedrich Alexander von Humboldt. Maar zeg maar Alexander. Dat vindt hij prima. Of Humboldt zo je wil of ‘Heuwmbeult’ zoals de Fransen.

Over de tijd waarin hij leefde wordt gezegd dat het een periode van verwondering was, omdat er toen zoveel werd ontdekt en uitgevonden, niet in het minst door hemzelf. Bij mij bracht hij de verwondering voor de natuur weer naar boven: de natuur, ook dicht bij huis, is iets om te koesteren. En wij, mensen, zijn daar maar een heel klein stukje van.

Welke vreemde bocht nam de geschiedenis toch dat Alexander von Humboldt, ooit een van de beroemdste mensen ter wereld, bij ons zo goed als onbekend is?

Hoog tijd voor een monument!

Een monument van papier.

Barbara Rottiers geeft kinderen op een vrolijke manier een inkijk in het bijzondere leven van de wonderbaarlijke uitvinder van de natuur.

Barbara Rottiers werkt voor de radio en ze presenteert onder andere een programma over literatuur. Prinses zoekt prins is haar eerste boek.

  • Productcode (EAN): 9789463832274
  • Verschijningsdatum: 6/10/2020
  • Aantal bladzijden: 96
  • Uitgeverij: Van Halewyck
  • Prijs : € 17,50

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon/7-november/boekenmarathon-s7-novembera22/

Op de cover staat een “plumeau” om Alexander van Humboldt van onder het stof te halen. Hij leefde midden 18e en 19e eeuw. Hij is vooral bekend om de manier waarop hij over de natuur praatte. Hij was vol vuur over de natuur! Alles in de natuur hangt samen. Als er niets gebeurt, dan gaat het fout. Barbara las het boek van Humboldt en was erg onder de indruk van hem. Ze wilde hem eigenlijk bedanken en hem bekend maken. Haar boek gaat over vriendschap, avontuur en je niet laten tegenhouden om je droom te volgen. Voor wie? Voorlezen, maar ook vanaf 9 jaar. Ga dan in gesprek met je kind en verruim zijn/haar blik.