Ganbatte

Francesc Miralles en Héctor Garcia

Van de auteurs van Ikigai en Vind je ikigai

Ganbatte: Doe je best en geef niet op

Korte inhoud :

In plaats van iemand succes te wensen, zeggen ze in Japan ganbatte, wat zoveel betekent als: ‘Doe je best en geef niet op.’ Succes is voor een groot deel afhankelijk van geluk hebben, ganbatte gaat juist uit van je eigen kracht. De filosofische boodschap die erachter ligt, is: ‘Doe je best in alles wat je doet en als de dingen niet gaan zoals je hoopte, maakt dat niet uit, want je weet dat je er alles aan hebt gedaan.’ García en Miralles hebben sinds hun bestseller Ikigai nog meer inzicht gekregen in de gebruiken van Japanners, en deze onontdekte filosofie helpt je om ambitieuze doelen te bereiken. Ze laten zien hoe je kunt denken als een marathonloper: jezelf positief toespreken, korte- en langetermijndoelen stellen, fysiek en mentaal ontspannen blijven, obstakels en hoe die te overwinnen visualiseren, je concentreren en je niet laten afleiden van het einddoel.

Ganbatte bestaat uit vijftig korte hoofdstukken waarin het concept uitgebreid wordt uitgelegd met voorbeelden en gezegdes uit Japan, het Westen en het boeddhisme. Ook geven de Ikigai-auteurs tips hoe je ganbatte in je eigen leven kunt toepassen. Zet door, ook al lijkt het onmogelijk. Doe je best!

Wat vind ik van het boek?

In het voorwoord krijg je het verschil tussen ‘geluk’ en ‘ganbatte.’ Geluk is afhankelijk van externe factoren en legt het lot van de mensen buiten hemzelf. Ganbatte doet een beroep op de eigen kracht en mogelijkheden van de mens : wat er gebeurt, hangt af van zijn inspanning.

De Japanners kennen de veerkracht van een mens als geen ander volk. Het geheim van dit volk dat steeds weer als een feniks uit zijn as herrijst na al die oorlogen en natuurrampen zoals die tsunami’s en aardbevingen. Dit geheim is de ganbatte-filosofie, een typisch Japans begrip voor ‘zo goed mogelijk je best doen, nooit opgeven, altijd doorgaan.

In 50 hoofdstukken maak je kennis met die typische Japanse filosofie over doorzettingsvermogen en veerkracht : nl. de kunst om met de uitdagingen van het leven om te gaan.

Ik kreeg dit boek gisteren van mijn lieve vriendin Sonja. Het komt op het juiste moment op mijn pad. Zoals je kan lezen op p.69 over de wet van de aantrekkingskracht. Sinds ik dingen vraag aan het universum komen speciale mensen op mijn pad en gebeuren er echt bijzondere dingen. Mijn leven krijgt weer een bepaalde richting die steeds meer bij mij past. Eigenlijk is het een heel inspirerend geschenkboekje. Het motiveert mensen om terug op pad te gaan en zo een beter leven te leiden.

Uit het boek : p. 10

‘Doe de dingen die op je pad komen zo goed mogelijk

en maak optimaal gebruik van je talenten,

houd vol,

ga door,

ga voorwaarts,

geef niet op.

En als het toch niet lukt :

raak dan niet ontmoedigd,

voel je niet schuldig.

Het geeft niet,

je hebt gedaan wat je kon.

Ganbatte !’

Velen onder ons kennen ‘De grote golf bij Kanagawa.’ Eén van de meest symbolische kunstwerken uit de Japanse geschiedenis. Werk van Katsushika Hokusai. Hier wordt dit werk uitzonderlijk duidelijk besproken als voorbeeld van de Japanse ganbatte-mentaliteit.

Ook het verhaal van ‘drie jaar lang op een rots zitten of niet’ is top! Moet een steen bewegen of niet? Mag er mos op groeien of niet? Moet je als mens in beweging blijven of moet je even pauze nemen? ‘Mos kan niet groeien op een steen die in beweging is.’…

Het lied ‘Like a Rolling Stone’ van Bob Dylan werd door dit spreekwoord geïnspireerd. Wat moet je dus doen met je leven? Flexibel zijn, van strategie veranderen en variatie in je leven brengen.

En zo gaat het ieder hoofdstuk verder met betekenisvolle voorbeelden om je pad zo goed mogelijk te kunnen volgen. Deze 50 hoofdstukken lezen heel aangenaam want ze zijn kort en ‘to the point.’ Ook leerde ik wat het belang is van ‘geduld.’ Geduld is één van de deugden die we het minst lijken te waarderen maar het is erg krachtig. Het leven beloont mensen die geduldig zijn en straft mensen die haast hebben. Ik moet direct denken aan ons gekend spreekwoord ‘Haast en spoed is zelden goed.’ Dat weten we toch maar al te goed…

P. 41 : De 10 wetten van ganbatte voor ondernemers. Deze 10 wetten worden zeer goed uitgelegd en ik kon het betrekken op mijn persoonlijk pad naar een betere gezondheid. Wat is het beste moment om voor je gezondheid te gaan zorgen? Doe het nu! Ik vond hier veel in weer voor mezelf. 10 op 10!

P.49 : Om uit de crisis te komen. Ganbatte is voor de Japanners een mentaliteit of een houding van de samenleving als geheel, vooral in tijden van crisis. In 1995, na de verwoesting van Kobe als gevolg van een aardbeving, was de slogan in heel Japan : ‘Ganbaro Kobe.’ Alle Japanners verenigden hun ganbatte-mentaliteit om de wederopbouw na de ramp te steunen. ‘We wensen Kobe veel sterkte namens iedereen; als we ons best doen, komen we hier uit.’ Ik was in 2018 in Kobe want mijn zoon Tanguy woonde er een jaar om zijn laatste masterjaar Japanologie af te werken. Twee weken lang nam hij ons mee op stap door Osaka, Nara, Kyoto en Kobe. Kobe vond ik prachtig, volledig herbouwd maar hier en daar zag je dat ze bewust iets van de verwoesting gelaten hadden als herinnering wat ze samen overwonnen hebben. Nu begrijp ik de spirit van ganbatte beter.

Het verhaal van Tama, de kat die stationschef werd van het Kishi-treinstation in Kinogawa van 2007 tot 2015 om zo dat station te redden. Prachtig om te lezen. Nog een staaltje van ganbatte-mentaliteit. De bewoners gaven niet op. Een kat i.p.v. een mens om over een treinstation te waken. We komen allemaal wel eens in een situatie terecht waarin we geen uitweg meer zien en besluiten het op te geven. Dat gebeurt meestal als we worden verblind door stress en we vergeten ons creatieve vermogen te gebruiken om oplossingen te vinden.

Er komen veel voorbeelden in dit boek voor van mensen die ganbatte belichamen. Zoals Yayoi Kusama, de bekende kunstenares die ondanks haar moeilijke jeugd en schizofrenie wereldberoemd werd. Haar levensverhaal laat zien dat een crisis in je leven ook een kans kan zijn.

(Als er iets staat over cookies, klik dat gewoon weg…)

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/japanse-kunstenares-neemt-je-mee-op-reis-in-de-oneindigheid/

Als groot kattenliefhebster vind ik het verhaal over de ‘maneki neko’ heel mooi. De kat (neko) die uitnodigt om binnen te komen.

Het brengt ons tot de wet van de aantrekkingskracht. Dit is de wet van het mentalisme die inhoudt dat alles in het universum een mentale schepping is en dat de mens, d.m.v. zijn denken, zijn eigen werkelijkheid kan scheppen.

De 10 wetten van ganbatte voor schrijvers zijn heel interessant en doenbaar. Ik wil ze graag volgen.

Kaizen : continue verandering : vandaag iets beter dan gisteren en morgen iets beter dan vandaag. De kaizen-filosofie is een uitstekende manier om zingeving en methode aan te brengen in je werk.

P. 93 : Monkey mind : Je gedachten zijn gewend om als onrustige vogels van de hak op de tak te springen. (multitasking)

P. 126 : Universele wijsheid : Confucius : Je leven wordt gevormd door je gedachten. Je bent wat je denkt. (Je pense donc je suis…)

En ik kan zo door gaan tot het einde, maar dat laat ik aan jullie verder over. Dit boek blijft boeiend tot de laatste bladzijde.

Hieronder zien jullie nog twee filmpjes van de bekende Japanse Sushi-chef die de ganbatte-filosofie zijn hele leven lang heeft toegepast.

En hier vind je de recensie van Ikigai.