De Prosecco dagboeken

Ruud Van Gessel

Korte inhoud :

Liefde en prosecco tegen de achtergrond van de prachtige Veneto *****

Helena, een vrouw van in de dertig met een kinderwens, is na het beëindigen van haar relatie afgereisd naar Italië. Als de hippe influencer Wineonheels reist ze langs diverse wijnboeren om haar miljoenen volgers wereldwijd verslag te doen van de beste prosecco. Haar liefde voor wijn is net zo groot als haar passie voor de mannen die deze wijnen maken.
Voor één man wordt ze gewaarschuwd: Alberico Brunatoni, die in de streek “Il prosecco dittatore del mondo” wordt genoemd, de prosecco-dictator. Hij wordt gehaat om zijn onbuigzame, trotse karakter en benijd om zijn goed verkopende prosecco. Na zijn echtscheiding heeft Brunatoni vrouwen uit zijn leven gebannen. Wanneer Wineonheels op zijn pad komt om kritische vragen te stellen over zijn controversiële manier van wijnoogsten, kruisen de twee de degens.

DE PROSECCO-DAGBOEKEN is een heerlijke feelgood die zich afspeelt in de Veneto, dé prosecco-regio van Italië.

‘Wat een heerlijk boek om bij weg te dromen.’ Will Koopman, regisseur “Gooische Vrouwen”

‘Sprankelend! Prima Italiaanse feelgood.’ Menno Daamen, boekhandel Voorhoeve, Hilversum

‘Fijn geschreven! Doet me denken aan “Eten, bidden en beminnen”. En ik krijg er zin in vakantie van!’ Truus de Boer, actrice

  • Productcode (EAN): 9789462971981
  • Verschijningsdatum: 18/06/2021
  • Aantal bladzijden: 288
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Kring
  • Reeks: Bubbel-trilogie
  • Reeksnummer: nr. 1
  • Prijs : € 19,99

Over de auteur :

Ruud Van Gessel is regisseur en schreef eerder boeken als ‘Veertig! Alles over de magische leeftijd’ bij de gelijknamige televisieserie van de NCRV. Daarnaast schrijft en fotografeert hij voor glossy’s als ‘Italë Magazine’ en ‘Méditeranée.’ Hij is juryvoorzitter van de Visser-Neerlandia Prijs voor Scenario. Hij werkt aan een ‘bubbel-trilogiel,’ waarvan ‘De prosecco-dagboeken’ het eerste deel is.

Ruud vind je terug op :

https://www.facebook.com/ruud.vangessel.9

https://www.instagram.com/ruudvangessel/

Over het boek :

Het verhaal begint met een flashback naar de geboorte van de hoofdpersoon : Alberico Brunatoni junior. Hij wordt geboren met de helm aan zoals ze dat daar vernoemen. Hij zal een leven gaan als ziener. Wat dat mag betekenen, lees je gaandeweg het verhaal. Ik werd al onmiddellijk nieuwsgierig naar deze persoon.

Het eerste hoofdstuk wordt vanuit het standpunt van de dichte medewerker van Alberico junior verteld. Hij lijkt mij een goede en trouwe persoon voor zijn baas. Hij vertelt over het leven en het doel van Alberico. Het belangrijkst in zijn leven was de wereld veroveren met prosecco, zijn prosecco ! In het volgende hoofdstuk maak je kennis met Helena, een prachtige vrouw op zoek naar een nieuwe invulling van haar leven. Ze is een soort influencer ‘Wine on Heels’ die graag mooie dingen beleeft en interessante mensen interviewt. Haar vele lezers houden van sensatie en zij geeft hen dat graag. Maar gaandeweg haar leven merkt ze dat er toch iets essentieels ontbreekt. Ze heeft nood aan meer diepgang in haar contacten. Haar soms wat oppervlakkig leven geeft haar geen voldoening meer. p. 33 : ‘Ik heb alle prijzen gewonnen die ertoe doen in mijn business. Ik straal in talkshows als WINEONHEELS en ik sta op covers van de grote feel good glossy’s.’ Je voelt al dat er iets zal veranderen…

De hoofdstukken wisselen telkens af tussen de medewerker van Alberico, die vertelt over het vertrek van zijn vrouw en over Lorena, de huishoudster, die een sterke en lieve vrouw is, op wie hij steeds kan terugvallen. Ze brengt warmte en ziel in dit huis. Het klikt dan ook direct tussen Lorena en Helena, wanneer ze mekaar leren kennen.

Het verhaal gaat aangenaam vooruit en op een bepaald moment moet Alberico van zijn psycholoog alles opschrijven over zijn gevoelens en wat hij meemaakt. Hij leert de woede van zich afschrijven. Dat is een goed idee. Zo komt hij tot inzicht. Hij kan zijn zieke vrouw loslaten en verder gaan met zijn leven. De brieven die hij schrijft in zijn dagboek, geven heel wat helderheid over hoe hij zich voelt. Het wordt telkens aangeduid met ‘Mijn boek. Hoofdstuk …’

Wat heel mooi en met veel respect gezegd is, is wanneer er verteld wordt over zijn vrouw : ‘ Als de ziel van zijn vrouw weer eens doolde…’ Dat vind ik echt heel aandoenlijk. Je begrijpt beide personen.

Ik heb steeds het gevoel dat ik er ter plaatse ben. De omgeving wordt prachtig omschreven. Ook de Italiaanse woorden die je erin vindt, geven de typische, warme sfeer weer. De flashbacks dragen daar zeker aan bij.

Ik heb dit boek heel graag gelezen want het is een heerlijke zintuiglijke reis door Veneto, de omgeving van Venetië. Ik heb ook veel bijgeleerd over de manier van prosecco maken en verhandelen.

De auteur kan zich heel goed inleven in de rol van Helena. Dat heb ik nog niet veel zo gezien. Een man die zich goed in het hoofd van een vrouw kan voelen en dat ook beschrijven. Chapeau.

Ook de vluchtelingenproblematiek komt aan het einde aan bod. Ik hoop er meer over te lezen in deel 2.

Een heel leuke feelgood! Ik voelde mij de hele tijd heel goed en helemaal in de Italiaanse sfeer. Ik kijk uit naar het vervolg !

Enkele mooie quotes :

p. 9 : …een wijngaard van een paar hectare op de heuvel die hij in samenspraak met de seizoenen en de stand van de maan en de sterren bewerkte in volmaakte balans met de natuur.

p. 33 : Al die heuvels met de wijnranken op terrassen in het gelid zijn uniek in de wereld. Net een heel groot driedimensionaal mozaïek.

p. 41 : Als de ziel van zijn vrouw weer eens doolde was de keuken de veilige haven waar haar angsten even konden schuilen.

p. 71 : Scheiden is het verliezen van de wedstrijd van het leven die je niet speelde voor jezelf maar voor het publiek van familie en vrienden.

p. 91 : … niets is onmogelijk in het leven als je het durft te omarmen.

p. 130 : Waarom staan de wijzers stil op een wond van liefde als de tijd alles heelt…

p. 150 : Het ora magica was nu op z’n mooist. Het zonlicht viel als vloeibaar goud uit de hemel tussen de wijnranken.

p. 168 : Retro-visualiseren is pijnlijk, zoals de waarheid dat is. De kleinste details komen bovendrijven als de rivier van het dagelijks leven niet meer stroomt.

p. 256 : Ik wil een onvolmaakte man met wie ik kan lachen om de stommiteiten die we begaan hebben toen we elkaar nog niet kenden. Gieren om de stommiteiten die we nog samen gaan begaan.

p. 258 : Foto’s maken of een livestream voor mijn vloggers hoefde ik niet te doen. De schoonheid van verval snappen ze niet. Het moet classy en catchy zijn.

p. 273 : Je hoeft niet te praten onderweg. Ik ben de chauffeur naar je nieuwe leven.

Kortom : Wil je een mooie, ontspannen en interessante reis maken door de streek van Veneto, dan moet je zeker dit boek lezen. Ik waande mij helemaal in de Italiaanse sfeer. Zalig !

Nog enkele toemaatjes :

In het verhaal komt dit oud liefdesliedje aan bod. Ik zocht het op en het bracht mij in die Italiaanse sfeer… En dan nog gezongen door mij favoriet Andrea Bocelli.

Dit lied kwam enkele keren voor in het verhaal. ‘Nessun dorma’, niemand slaapt. Ik heb het al vele keren in mijn leven gehoord. Is prachtig en wekt nostalgie op.

De raadsels van prinses Turandot : de film en de opera

Nog enkele sfeerfoto’s :

Goede reis !!!