Verraad Sarah Faber
Psychologische thriller
Korte inhoud : Sofie Ventura verloor haar ouders op jonge leeftijd. Om dit verdriet te compenseren stort ze zich op haar werk bij een drogisterij. Op een morgen vindt er een gewelddadige overval op de winkel en het waardetransport plaats. Enkele personen komen om het leven, andere raken zwaargewond. De politie start direct een grootschalig onderzoek. Door gebrek aan bewijs tasten ze volledig in het duister over de exacte toedracht. Sofie lijkt de enige sleutel tot de daders te zijn. Als zij, onbedoeld, een collega vals beschuldigt, speelt haar geweten op en besluit ze zelf de waarheid te ontrafelen. Wat is de prijs voor ultiem verraad?
ISBN : 9789087598181
Publicatiedatum : 13/01/2019
Pagina’s : 193
Uitgever : U2pi BV
Uitvoering : Met zachte kaft
Boskoopse schrijfster ziet thriller als therapie na winkeloverval
Een gewelddadige roofoverval is het centrale thema van het boek Verraad van Sarah Faber. De schrijfster heeft dit zelf in levenden lijve meegemaakt bij een overval op een Kruidvatfiliaal in Alphen.
De debuutroman Verraad van Sarah Faber ligt sinds gisteren in de winkel. Een psychologische thriller waarin niets is wat het lijkt. Dat geldt ook voor de schrijfster zelf, want Sarah Faber bestaat niet echt. Zij is bedacht door Marion Alblas (39) uit Boskoop.
Ook de hoofdpersoon in het boek, Sofie Ventura, is een alter ego van Alblas. De traumatische gebeurtenissen die Sofie meemaakt, heeft Alblas deels zelf ervaren. Op een dag die heel normaal begon, maar al snel veranderde in een horrorscenario. Na 6 april 2000 was alles anders, zegt Alblas terugblikkend.
Ze wil haar verhaal graag vertellen en zelfs terugkeren op de plek waar het allemaal gebeurde: winkelcentrum De Ridderhof. Alblas, geboren en getogen in Hazerswoude-Dorp, woonde destijds in Alphen. Ze was negentien, net getrouwd, en werkte bij het Kruidvat in De Ridderhof.
Anno 2018 is ze al jarenlang niet in het winkelcentrum geweest, maar de plek speelt een grote rol in haar boek. Ook de blauwe deur bij de trap naar de parkeerplaats wordt genoemd. De overvallers kwamen zo het magazijn binnen. ,,De winkel is overvallen vóór openingstijd. Ik ben bedreigd met een mes. Het ging heel snel. Ik werd overmeesterd, naar de grond gewerkt en vastgebonden met tiewraps.”
Alblas dacht dat ze het niet zou overleven. ,,De overvallers wilden meer geld. Wat ik voelde, was doodsangst, pure doodsangst. Ik dacht: ik sterf hier ter plekke. Ik hoopte alleen nog maar dat het zo min mogelijk pijn zou doen.”
De emoties die ze toen voelde, heeft ze overgedragen op de hoofdpersoon in haar boek, Sofie. ,,Het is voor een deel autobiografisch, maar verder loopt het verhaal anders en zijn de gebeurtenissen en personen verzonnen. Sofie raakt lichamelijk ook zwaar gewond. Ik niet, ik was geestelijk gewond.”
De overvallers wilden meer geld. Wat ik voelde, was doodsangst, pure doodsangst. Ik dacht: ik sterf hier ter plekke
Alblas heeft jarenlang te kampen met de gevolgen van de roofoverval. Er wordt een posttraumatische stressstoornis bij haar geconstateerd. Ze verhuist met haar gezin naar Boskoop, omdat haar oude omgeving te confronterend is. Dan krijgt ze tot overmaat van ramp een auto-ongeluk, waardoor ze arbeidsongeschikt raakt.
,,Tijdens de revalidatie moest ik kijken naar wat ik nog wel kon. Een beetje cynisch zei ik dat ik altijd nog een boek kon gaan schrijven. De therapeut zei: ‘Waarom doe je dat dan niet?”’
Verwoestend
Alblas besluit de uitdaging aan te gaan en begint met schrijven. Een thriller moet het worden, die leest ze zelf ook graag. ,,Ik koos voor de overval, over hoe verwoestend het is. Het fascineert me dat mensen soms die grens overgaan, voor pure cash de levens van andere mensen verwoesten.”
Ze heeft het wel een beetje onderschat, want teruggaan in de tijd valt niet mee. ,,Ook de nachtmerries van toen zijn weer teruggekomen.”
Dat ze niet onder haar eigen naam schrijft, is een bewuste keuze, zegt Alblas. De naam Sarah Faber is een combinatie van haar oma Sarah en een voormalig leidinggevende, mevrouw Faber. ,,Ik ben heel erg van de symboliek. Die twee mensen hebben heel veel voor mij betekend. Maar ik heb het ook gedaan vanwege privacy, vooral voor mijn man en kinderen. Met een pseudoniem kan ik zelf ook meer afstand houden.”
Is het niet lastig? Ze is een publiciteitscampagne gestart en heeft een eigen website en een facebookpagina als Sarah Faber, maar mensen kennen haar als Marion Alblas. ,,Ja, maar dat is plaatselijk. Landelijk wil ik bekend worden als Sarah Faber.”
Ze heeft ook al bedacht hoe ze het gaat aanpakken bij haar eerste signeersessie, vandaag bij de Bruna in Boskoop. ,,Als het bekenden zijn, signeer ik als Marion. En anders als Sarah.‘’