Interview met Rianne van der Waals / Studio Jannepan

foto :
www.steffievandenakker.com

Onlangs zag ik dit vilten figuurtje (vrouw met hartje) op instagram. Ik vond dat zo mooi dat ik wou weten wie dat gemaakt had. Ik bekeek haar instagram en zag nog vele leuke figuurtjes. Ik zocht contact met haar en het klikte. We geraakten aan de “chat” en ik vroeg of ik haar mocht interviewen. En dat was goed. Dus hier in deze post vinden jullie het interview met Rianne van der Waals, fotografe en creatieveling met vilt en andere materialen.

1. Je maakt prachtige vilten figuurtjes. Hoe ben je ertoe gekomen om dit te doen?  Dank je voor het compliment!
Toen onze dochter 2 was, dat was in 1997, en naar de ‘Vrije School’ peuterspeelzaal ging, werd ik geraakt door alle mooie spullen van natuurlijk materiaal en kreeg ik het wolvirus. De seizoenstafel, de poppen die ze daar hadden, en de mooie tradities en jaarfeesten, zo inspirerend!


2. Werk je enkel met wol en vilt? Nee hoor, naast wol en vilt werk ik ook graag met andere materialen. Hout bewerken, figuurzagen, linoprint, zeefdruk, cyanotype en andere grafische technieken. Ik doe graag veel verschillende dingen, alleen is niet alles altijd te combineren en te weinig uren in een dag.


3. Hoe ga je te werk? Dat is een goede vraag, ik probeer vooral te maken wat ik zelf leuk vind, alleen omdat dat zo veel is, is dat soms lastig dat ik met teveel dingen tegelijk bezig ben. Materialen heb ik veel verzameld in alle jaren, ik heb meer dan dat ik zelf weet!


4. Hoe kies je je onderwerpen of thema’s?  De jaargetijden en jaarfeesten geven inspiratie, maar ook actuele dingen, zoals dat er laatst een baby panda geboren is in Ouwehand dierentuin. Dat zijn leuke dingen waar je van alles van kan maken.


5. Hoe lang doe je dit al?   Met wol en vilt werken, doe ik met tussenpozen dus al vanaf 1997.


6. Heb je een eigen plekje waar je kan werken?  Ik heb een heerlijke kamer thuis waar ik kan werken, maar soms zit ik ook boven, daar staat mijn naaimachine die ik ook nog wel eens gebruik.


7. Geef je soms workshops?
Dat wil ik wel graag gaan doen. Voor de corona crisis heb ik een workshop ‘Moeder Aarde’ van wolvilt gegeven, dat was heel leuk en wil ik zeker weer oppakken. Er zijn zoveel leuke figuren te maken. Het zal kleinschalig zijn, denk aan maximaal 3 personen, dat is persoonlijker en daar houd ik van.


8. Maak je figuurtjes op bestelling?  Ik bied het niet actief aan, maar dat is ook niet nodig. Regelmatig krijg ik de vraag via mijn instagram account, Studio Jannepan. Het is heel leuk om dan iets speciaal voor de mensen te maken dat ze mooi vinden of graag aan iemand cadeau doen. Ik moet voor mezelf wel mijn grenzen bewaken en niet teveel hooi op mijn vork nemen, dat werkt niet. Wat voor mij wel een voorwaarde is, is dat ik het zelf ook leuk moet vinden, dat het echt bij mij past, alleen dan kan ik het ook met passie maken.


9. Heb je een webshop? Ik heb wel een webshop op Etsy, Studio Jannepan.Echter de meeste verkopen gaan via Instagram en Facebook.

Troostkeien


10. Is dit je beroep of doe je er nog iets naast?
Eigenlijk is het omgekeerd, ik ben fotograaf en doe dit er naast. Alleen wil ik vooral creatieveling zijn, dus soms verschuift het wat 🙂

Je kan Rianne vinden op :

instagram :
https://www.instagram.com/studiojannepan/?hl=nl

facebook : https://www.facebook.com/RiannevanderWaalsfoto/


Dank u, beste Rianne, voor dit interview en het gebruik van je prachtige foto’s. Ik wens je nog veel plezier en succes met je kunstwerkjes.