Boek in de kijker 28 De bloementuin Cristina Caboni

De bloementuin                               Cristina Caboni

Korte inhoud : Cristina Caboni neemt ons weer mee op een sfeervolle, kleurrijke en emotionele reis Als Iris Donati in Londen haar evenbeeld tegen het lijf loopt, wordt haar wereld op zijn kop gezet. Deze vrouw, Viola, moet haar verloren tweelingzus zijn. Twintig jaar lang werden de zussen van elkaar gescheiden. Op zoek naar hun wortels beginnen ze samen aan een zoektocht die hen naar hun geboorteplek leidt: een huis in Toscane met een betoverende tuin vol exotische bloemen. Voor het eerst in hun leven voelen de zussen zich thuis en volledig begrepen. Maar niet alles is wat het lijkt. De villa verbergt een groot geheim. Kunnen Iris en Viola het mysterie van hun verborgen verleden ontrafelen? En wat gaat er schuil in het hart van de tuin?

In de pers“Hartverwarmend.  Een ode aan alledaagse magie.”   Hebban.nl

 

Een echte aanrader :  Cristina schept steeds een aangename en toch wat mysterieuze sfeer in haar boeken.  In de vorige boeken geeft ze bij het begin van  ieder hoofdstuk een korte uiteenzetting over een bepaalde parfum of soort honing. In De bloementuin gaat ze eigenlijk weer zo te werk.  Ze legt eerst uit wat een tuin voor haar betekent en dan lees je tussendoor over verschillende bloemen.  Hoe je ze kan kweken, wat ze nodig hebben en vooral wat ze betekenen. Je krijgt dus een heel mooi verhaal EN je leert heel wat bij over bloemen en een beetje over tuinieren. Het verhaal van de twee zussen wordt regelmatig onderbroken door het verhaal van Bianca (en Guillia) maar het stoort niet.  Integendeel, je verlangt om meer te weten over Bianca.  Je zal verrast staan op het einde.  Je merkt ook dat het leven van een mens heel goed kan verbonden worden met planten : geuren, zalfjes, voedsel, drank, ook de betekenis van de bloemen is van belang en erg interessant.  Het is een deugddoend maar toch ook spannend verhaal. De ontknoping komt helemaal op het einde en is verrassend. Echte feelgood !!!  Dat is een boek dat mij weer gelukkig maakt.  Op het einde van het boek bedankt Cristina de lezers ook weer.  Dat vind ik heel attent van haar.  Ze bedankt ook heel wat mensen die belangrijk waren voor dit boek.  Zo merk je, dat je meestal niet alleen een boek schrijft.  Dat geeft hoop.  Wie een boek  wil schrijven, kan rekenen op hulp van vele mensen.   Haar nieuwste boek : “De verloren brief” is ook weer schitterend.  Heel anders want het gaat over boeken en hun betekenis.  Er staan ook weer zulke mooie quotes in.  Ze is een echte woordentovenares! Ze maakt prachtige betekenisvolle zinnen die mij steeds heel erg raken.

Over de auteur : Cristina Caboni heeft een passie voor parfum, bijen en bloemen.  Naast schrijver is ze imker en rozenkweker.  Haar debuutroman, “De dochter van de parfumeur” is in 25 landen vertaald.  Haar tweede boek, “De bijenkoningin”, was eveneens een bestseller.  Dit is haar derde boek.  Maar ondertussen is ook haar vierde al verschenen : De verloren brief.  Die heb ik reeds gerecenseerd zie : de verloren brief

Alvast enkele mooie quotes

“Mijn leven is een tuin  en degenen van wie ik hou zijn de bloemen die er bloeien.”

p.9: “Een tuin is contemplatie, ruimte.   Het is een plek om tot rust te komen, maar bovenal is een tuin stilte.”

p. 13: “Tuinieren is geduld kweken.  Het vraagt aandacht, zorg en volharding.”

p. 17 : Het was nu bijna ochtend, maar de nacht leek niet te willen wijken, want de maan kreeg nog steeds alle ruimte om met haar bleke licht te spelen.

p. 78 : Alleen als de mens in contact stond met de natuur kon hij floreren.

p. 82 : Woorden zijn als noten.  Zolang ze in de partituur staan, zijn het alleen maar symbooltjes.  Maar als je ze omzet in klanken, dan kunnen ze alles.  Woorden zijn beloften, als doosjes.  Die moet je vullen en dan krijgen ze betekenis.  En wij moeten die betekenis geven. (Dat vind ik één van de mooiste quotes! Woorden als beloftevolle doosjes… zo mooi gezegd! Pure poëzie!)

p. 86 : Het leven was als een cirkel.  Wat niet was opgelost, kwam altijd weer bij je terug, met vragen, met eisen.

p. 123 : Er zit iets magisch in het creëren van een nieuwe roos.

p. 124 : Ik heb een bloem hier vanbinnen.  Ze tikt op haar hart.  Hij is zo wit als de wolken, en van zijn geur word je vrolijk….   Zo zijn bloemen.    Ze bloeien het eerst in de ziel van wie ze kan zien.  Rozen ook.

p. 133 : Bloemen zijn toch zeker de glimlach van de planten.

p. 171 : Echte kracht toont zich pas wanneer het noodzakelijk is.  Je kan nooit met zekerheid zeggen waartoe iemand in staat is.

p. 254 : Zaden zijn magisch, omdat het beloftes zijn die worden nagekomen.  Zaden zorgen voor bloemen.  Zaden zijn continuïteit.

p. 290 : Elk bloemperk draagt iets in zich van de persoon die hem heeft aangelegd.  En ik wil dat deze tuin ook zo is.  Hij zal over ons vertellen, over onze verlangens, onze dromen.

p. 368 : De liefde die de tuinier aan de planten geeft, wordt altijd beantwoord en zal duizenden keren worden geretourneerd, want wat er tussen iemand die een bloem plant en de natuur plaatsvindt, is de meest perfecte en duurzame vorm van liefde.

Dit boek staat vol met prachtige zinnen, niet alleen over bloemen en planten, maar ook over het leven.  Telkens dacht ik : ja, dat klopt, dat is waar, dat is juist gezegd… 

Binnenkort post ik een interview met Cristina Caboni !!!!!

ISBN : 9789401607339

blz.: 400

uitg.: Xander uitgevers.nl

prijs : € 19,99

******************************