De bijenkoningin

Cristina Caboni

Er landt een bij

boven op een roos

ze zuigt en vliegt weer weg…

Al met al is geluk

maar iets kleins.

(Trilussa)

De jonge Italiaanse Angelica reist als imker de hele wereld rond. Maar ze voelt zich nergens echt thuis. Ze heeft moeite haar eenzame jeugd en haar grote verloren liefde te vergeten. Alleen tussen het gezoem van de bijen en de intense aroma van hun honing is ze zichzelf.

Alles verandert op de dag dat Angelica hoort dat ze het huis en de imkerij erft van Margherita, de vrouw die haar alles geleerd heeft over honing en bijen. Voor het eerst voelt Angelica zich ergens thuis, in het huis op Sardinië.

Maar meerdere mensen azen op het huis en er is maar één iemand die haar kan beschermen: de mysterieuze Nicola. Lukt het Angelica haar huis te behouden? En kan Nicola haar wonden helen en Angelica haar ware thuis doen vinden?

Wat vind ik van het boek?

Het is een betoverende, verleidelijke roman vol geuren, sfeer en emoties. Het verhaal leest vlot. Elk hoofdstuk begint met de beschrijving van een soort honing : bv. Rozemarijnhoning, Acaciahoning, Aardbeiboomhoning, enz… Ze beschrijft hoe het smaakt en vooral waarbij je het kan gebruiken in je leven. Ze beschrijft de krachten ervan. Is wel boeiend om te lezen. Net zoals in haar andere boeken, werkt ze met korte inleidingen in de hoofdstukken : bij “De dochter van de parfumeur” praatte ze over de soorten parfum; bij “De Bloementuin” gaat het over de soorten bloemen. En telkens is er een verband met de inhoud van het hoofdstuk.

Het is een heel gevoelig en aangrijpend verhaal met prachtige symboliek over het leven van de bijen en ons eigen leven.

  • ISBN-nummer: 9789401605229
  • Verschijningsdatum: 16/05/2016
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
  • Prijs : € 19,99

Over de auteur :

Cristina Caboni woont in de provincie Cagliari in Italië met haar man en hun drie kinderen. Naast zich fulltime aan het schrijven te wijden, werkt zij voor het familiebijenteeltbedrijf, voornamelijk bezig met de verzorging van bijenkoninginnen. Een andere van haar grote passie’s is rozen, waarvan zij een grote verscheidenheid aan soorten cultiveert.

   

Enkele quotes :

p. 123 : Haar vermoeidheid lag als een zware deken om haar schouders.

p. 123 : De koningin en de bijen ; ze zijn allemaal gelijk, ze zijn allemaal even belangrijk.

p. 124 : De koningin legt de eitjes. Daar worden weer nieuwe bijen en darren, en nog meer koninginnen geboren. Daarom zijn ze even belangrijk, dat noem je gelijkheid. Dat geldt niet alleen voor bijen, maar voor iedereen die begrijpt hoe belangrijk bijen zijn. En anere mensen… Nou ja, iedereen die denkt dat hij meer is dan een ander of beter, die heeft het mis.

p. 266 : Brood is onmisbaar. Brood is hart en ziel. Je moet het aanraken, je moet het herkennen. Brood moet geroken, aangeraakt en gehoord worden en met respect gegeten. Brood geeft vreugde en geluk, daarom is het onmisbaar bij elke gelegenheid. Want brood spreekt ; het vertelt over de plekken waar het graan is geoogst en bewerkt. Maar deeg heeft water nodig, en zorg, en samenwerking. Daarom brengt het mensen al samen nog voor de over wordt aangezet, al voordat het deeg wordt gekneed, voordat zuurstof en water het laten gisten.

Een mooie aanrader !