Sabine’s klei-atelier

Mijn geschiedenis en waarom

Ik kwam toevallig dit beeldje tegen op instagram en zag dat het van Sabine’s klei-atelier was uit Kortrijk. Was er geen corona geweest, dan was ik al in mijn auto gestapt om naar Kortrijk te rijden en haar kunstwerken te bewonderen. Ik heb altijd veel met klei gewerkt toen ik nog les gaf. Ook met mijn drie jongens thuis was klei meermaals van de partij. Zoveel, dat ik mijn tapijt onder de eettafel maar weggedaan heb. Zo konden ze à volonté met klei experimenteren. Dus was ik benieuwd naar Sabine, die een eigen klei-atelier heeft. Ik stuurde haar een interview via mail en hieronder kun je het lezen.

Emily, Charlotte en Anne
Leesmannetjes
  1. Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan pottenbakken?

Als kind kon je mij het gelukkigst maken met kleurpotloden, stiften, papier, verf en bovenal klei.
Ik vond het fantastisch om allerlei beeldjes en constructies te maken. Nog altijd vind ik klei de meest bijzondere materie, zo toegankelijk en tactiel. Iets wat zomaar uit de grond komt en waar je een hele wereld mee kunt bouwen. 

Jacob en Wilhelm
Leesmannetjes

Geboren en getogen in een horecanest liep ik braaf het te volgen pad van hotelschool en werken in de horeca. Enkele jaren later begon de creativiteit toch teveel te kietelen en ik startte met een intensieve avondopleiding potten draaien. En onmiddellijk was daar dat wow-gevoel. Potten draaien is magisch. Het moment dat je de klei optrekt en de pot vormgeeft is pure bijna vloeibare concentratie. 

2. Hoe lang doe je dit al?   Wat is je doel?

Nu geef ik zelf al zo’n 18 jaar les in keramiek en potten draaien voor een heel divers publiek. Ik werkte kleipakketten uit voor de educatieve dienst van een museum, gaf sessies voor Vormingplus, maakte beeldende visie-kunstwerken met teams uit de sociale sector, gaf workshops voor bedrijven, werkte mee aan projecten voor gemeentes, en gaf heel veel draai- en boetseerles aan kinderen en volwassenen.

Het is gewoon zalig om deel uit te maken van mensen hun leerproces, om ambacht door te geven. In mijn workshops probeer ik mijn kennis en expertise te delen, met liefde voor de materie, steeds bijsturend op technisch vlak maar vooral met respect voor jouw smaak, stijl en tempo. 

Jean-Paul, Martin, Ludwig, Michel, Thomas en Sigmund
Leesmannetjes

In 2017 koos ik bewust voor een atelier in hartje stad. Ik geloof heel sterk in Urban Pottery, in de Slow City beweging, in laagdrempelige creativiteit gelegen tussen de bakker en de slager. Kortrijk is een hele leuke stad om in gevestigd te zijn, volop in beweging, veel creatieve ondernemers….

Het sprookjesservies

3. Geef je workshops?

Waarom ik workshops geven zo belangrijk vind?Iedereen zou af en toe eens een creatief moment moeten inlassen! Omdat werken met je handen je hoofd leeg maakt, om eens iets persoonlijks en unieks te maken met aandacht en zorg, om eens bezig te zijn in het hier en nu, om eventjes tijd te nemen voor zichzelf en te genieten, omdat iets zelf ontwerpen voldoening geeft. Omdat handgemaakte dingen met hun kleine imperfecties zo mooi kunnen zijn. 

Keramist zijn is een levenslang leerproces. Nog steeds volg ik elk jaar workshops en masterclasses. Mijn mooiste ervaringen: Tortus in Copenhagen, Dave Rogers van Vinegar Hill Pottery Uk, Pauline Hoeboer uit Den Haag. Binnenkort volg ik een workshop van Maria Meyer en op mijn verlanglijstje met stip bovenaan: Richard Dewar. 

4) Wat maak je het liefst?

Ik maak het liefst keramiek met een hoek af, zoals mijn you’ll never walk alone servies maar alle gebruiksgoed is uiteraard wel hooggebakken en geglazuurd zodat het duurzaam, vaatwasbestendig en microgolovenbestendig is.
Mijn leesmannetjes en mijn you’ll never walk alone servies zijn mijn eigen ontwerp. Ik  weet zeker dat iedereen het in zich heeft om iets creatiefs  en origineels te maken en ik help daar graag bij in mijn workshops. Maar ik ben geen fan van kopieren. Ik bied deze collecties ook te koop aan. In coronatijden waarin we geen workshops mogen geven, is dit mijn enige bron van inkomen!! 

Haar atelier


Al mijn workshops vind je op mijn website en kun je boeken : https://sabinevanbiervliet.be/klei-atelier-kortrijk/sabine/  In deze tijden zijn wij wat workshops betreft , al gesloten van samen met de horeca. Wij zitten dus op survival modus.


5) Wat raad je aan een beginner aan?  Welke vaardigheden moet je reeds bezitten?
Ik raad een beginner vooral aan om te beginnen bij het begin! https://sabinevanbiervliet.be/blog/artikel/het-is-toch-zo-fijn-om-een-beginner-te-zijn/

Mijn webshop vind je hier : https://ceramicstories.be/collections/all

Op instagram : https://www.instagram.com/sabineskleiatelier/

Dit servies vind ik de max !!!

Afbeeldingsresultaat voor sabines kleiatelier

Dank je, beste Sabine, voor dit interessant en leuk interview. Ik weet alweer wat meer over klei en zal zeker eens langskomen wanneer Miss Corona ons dat weer toelaat. Ik hoop ook dat je gauw weer open mag voor je workshops.