Poëzieweek 2022

Vandaag op 27 januari start de Poëzieweek 2022. Het grootste poëziefeest van de Lage Landen wordt in 2022 voor de tiende keer gevierd! Van Alkmaar tot Zottegem, van peuterklas tot leesclub, iedereen doet mee, wij ook! Acties en activiteiten worden overal te lande opgezet om poëzie te vieren.

Poëziegeschenk

In 2022, een lustrumeditie van de Poëzieweek, schrijft niemand minder dan Ramsey Nasr het Poëziegeschenk. Het thema van de tiende Poëzieweek is ‘natuur‘ en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’.
De Poëzieweek 2022 start op Gedichtendag, donderdag 27 januari, en loopt t.e.m. woensdag 2 februari.

Poëziegeschenk :

Voor deze lustrumeditie van de Poëzieweek schreef Nasr tien gedichten die hij bundelde tot Poëziegeschenk met als titel Wij waren onder de betovering. Het Poëziegeschenk is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef, vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood in 1890. Ramsey Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie. De spellingswijze van de gedichten varieert van archaïsch tot modern, soms binnen een en dezelfde strofe. Je kunt je verwachten aan een bundel vol korenvelden en kastanjebomen, zonnebloemen en zwarte heide, cicades en citroenen.

Thema: ‘Natuur’

Het voorbije jaar hebben we met zijn allen opnieuw de natuur ontdekt. Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon.

Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed. (Bron : poezieweek.com)

Ik houd van poëzie en vooral van haiku’s :

Omdat ik al altijd hield van poëzie en natuur samen, begon ik lang geleden haiku’s te schrijven bij de foto’s die ik nam op mijn wandelingen, in de tuin, aan zee, in het bos, … Waarom haiku’s? Wel, ik hou van korte stukjes poëzie die in enkele zinnen heel veel kunnen zeggen. Letterlijk : sprekende natuurbeelden. Ik kwam in contact met haiku’s toen ik voor onderwijzeres studeerde. Mijn toenmalige leraar Nederlands, Ides Callebaut, maakte prachtige woordjuweeltjes en mijn fantasie werd geprikkeld. Telkens wanneer hij een haiku voorlas, zag ik onmiddellijk het beeld dat erbij hoorde. Ik begon de natuur en mijn omgeving anders te bekijken. Ik zocht telkens naar de juiste woorden om iets te beschrijven. Beetje bij beetje begon ik de wereld van de haiku’s te ontdekken. Ik las verschillende boekjes en ontdekte enkele bekende schrijvers o.a. Luk Gybels, Geert De Kockere, Herman Van Rompuy en Denis Thériault. Van deze laatste las ik twee prachtige boekjes doorspekt met zalige haiku’s.

De eenzame postbode

Wat is een Haiku?

De haiku is van oorsprong een Japanse dichtvorm. Het is een kort gedicht van 3 regels dat  een moment, gedachte of gevoel beschrijft. De eerste regel bestaat uit 5 lettergrepen. De tweede regel bestaat uit 7 lettergrepen. De derde regel heeft weer 5 lettergrepen. Een haiku hoeft niet te rijmen (beter van niet zelfs).

Voorbeelden van haiku-teksten:

in het zwembad
ik voel me als een pinguïn
en zo zwem ik ook

de roze zalm zwemt
hij zwemt tegen de richting
het kost geen moeite

Ik postte er enkele jaren geleden reeds iets over :

https://schrijvenonline.org/blogs/een-goede-haiku-schrijven-in-7-stappen

Gisteren nam ik ook deel aan de haikuwedstrijd van het (Magazine) Schrijven Online. We mochten één haiku inzenden met als thema : In en om het huis. Ze organiseren samen met Auteur Kathy Mathys deze schrijfwedstrijd. Zij maakte reeds een leuke haiku die heel kort en bondig vertelt wat je moet doen.

Rondje om het huis

papier en pen in de hand

kijk, daar, een haiku !

(Kathy Mathys)

Je kan nog meedoen tot 15 februari. Op 28 februari krijg je bericht of je gewonnen hebt. Hieronder vind je de link om mee te doen :

https://schrijvenonline.org/wedstrijden/schrijf-mee-met-de-haiku-schrijfwedstrijd-in-en-om-het-huis

Mijn bijdrage is :

Mus, merel en mees

om beurt in de haag wachten

vogelrestaurant

Toen ik rond mijn huis wandelde, zag ik de musjes en merels wachten in de haag totdat de andere vogels gedaan hadden met graantjes pikken uit de kleine graansilo die in onze tuin staat. Telkens opnieuw kijk ik verwonderd naar die kleine gevederde wezentjes die wat ongeduldig hun beurt afwachten om zelf aan de slag te gaan. Echt heel leuk om dat rustig te bekijken vanuit onze veranda.

Veel succes met het maken van jullie haiku’s !!!