8 kinderboeken voor Sinterklaas en Kerst 2018

Het geheim van Sinterklaas                  Bart Van Nuffelen   en tekeningen van Tim Van Den Abeele

Prachtig Sinterklaasboek, of je nu wel of niet in Sinterklaas gelooft. Briefroman met brieven van Rik en antwoorden van Sinterklaas. De bijzondere beelden (monotypes) zijn geïnspireerd op foto’s en filmstills. Vanaf 8 jaar. Een ontroerend, warm en ook grappig verhaal over de bijzondere band tussen een opa en zijn kleinkind. Rik schrijft brieven aan Sinterklaas. Hij hoeft geen cadeau, hij wil vooral weten hoe Sinterklaas zo oud is geworden. Zijn vake, zoals hij opa noemt, is ziek, dus misschien kan hij met de tips van Sinterklaas beter worden.

Eigen mening : Een pareltje !  Het leest heel vlot met die brieven van de Sint en van Rik.  Zo mooi hoe die band tussen Rik en zijn opa is.  Hij is erg begaan met de gezondheid van zijn opa.  Is zeer aangrijpend, want je vermoedt dat het toch niet zo goed zal aflopen.  Rik komt stilaan in contact met de dood van zijn Vake.  Het wordt rustig opgebouwd doorheen het boekje.  Er is een mooie dialoog tussen de Sint en Rik.  Echt een mooi geschenkje!  De tekeningen (monotypes) zijn warm van kleur en tonen  een kleine jongen en zijn Vake.  Als het ware herinneringen van beiden samen…

ISBN : 9789462913417

Publicatiedatum : 30/10/2018

Pagina’s : 53

Uitgever : Uitgeverij De Eenhoorn

Uitvoering : Boek

Afmetingen : 185 mm x 135

Prijs : € 15,50

*********************************

Voor alle sterren in de nacht                  Karl Newson  met tekeningen van Chiaki Okada

Mama-beer laat haar kleintje dromen door zijn wensen heen.

 

 

 

Quote : – “Voor alle sterren in de nacht, heel ver hier vandaan, is hier een wens van mij voor jou, voor het slapengaan…”

 

Eigen mening : Het prentenboek heeft een harde kaft.  De cover is zo mooi en doet dromen.  De tekeningen zijn zacht van kleur en de beertjes zijn schattig.  De teksten zijn kort en eenvoudig.  Een ideaal verhaal om voor te lezen voor het slapengaan.  Een echt goed gevoel boekje.

 

ISBN : 9789047710653

Publicatiedatum : 01/10/2018

Uitgever : Lemniscaat B.V., Uitgeverij

Prijs : € 14,95

*****************************************

De kestdag van Jimmy Bjin                           Flip Kowlier  met prenten van Suzan T’hooft

IN HET WESTVLAAMS !!!!

Flip Kowlier is een gevierd muzikant en getalenteerd tekstschrijver – Geschreven in het West-Vlaams, met gratis audio-cd – Suzan T’Hooft illustreerde de cover van Flip Kowliers laatste cd Het eerste West-Vlaamse prentenboek! Op de cd kan je het verhaal in dit sappige dialect beluisteren. Jimmy Bjin is een slagerszoon. Zijn leven speelt zich af in en rond de toog van de slagerij. Spelen doet hij met wat hij daar vindt. Op een dag moet Jimmy naar school. De kinderen vertellen over hun speelgoed. ‘Waar halen jullie die dingen?’ vraagt Jimmy. ‘Die liggen onder de kerstboom!’ Dat wil Jimmy ook!

“Ier is t verhol van kljinne Jimmy Bjin

De zeune van den bjinouwer den jinnest in t gehucht

Je zat oltit mo kost spelen lik ginjin

Nie met speelgoed of zin motjes moa met slachtofvol en bucht”

Eigen mening :  Het prentenboek is leuk om te zien.  De cover is aantrekkelijk en brengt je wat in de sfeer van Kerst.  Het speciale bij dit boek is dat de tekst in het Westvlaams geschreven is.  Dat is niet gemakkelijk om te lezen, maar toen ik het luidop begon te lezen, lukte dat beter.  Ik ben dus ook Westvlaamse, dus daarom ging het ook vlotter.  Maar ik begrijp dat het voor andere provincies moeilijker te lezen valt.  De begeleidende cd is ook leuk om te horen.  Een goeie hulp bij het lezen…  En mooi om te horen, ons sappig taaltje! Met een leuk muziekje erbij.

ISBN : 9789462913448

Publicatiedatum : 30/10/2018

Pagina’s : 32

Uitgever : Uitgeverij De Eenhoorn

Prijs : € 16,95

******************************

Bedreigde dieren                           Martin Jenkins met tekeningen van Tom Frost

Dertig schitterende dieren hebben onze hulp nodig – harder dan ooit tevoren. Je ziet ze afgebeeld op kleurige postzegels uit de landen waar ze vandaan komen: van de tijger uit India tot de Nieuwzeelandse Kakapo. Ga mee op een reis rond de wereld, ontmoet deze prachtige bedreigde dieren en ontdek hoe wij ze kunnen redden.

 

 

Eigen mening : Het boek begint met een interessante brief van Martin Jenkins om ons een beetje wakker te schudden om die dieren te helpen redden.  Daarna krijg je de inhoudstafel met de 30 dieren op postzegels.  Mooi gedaan.  Je krijgt hun namen en landen waar ze wonen.  Daarna krijg je de 30 dieren stuk voor stuk met uitleg : hun naam, waar ze te vinden zijn met een klein landkaartje erbij, waarom ze verdwijnen en wat we ertegen kunnen doen.  Er staat ook bij van welke klasse, familie ze zijn.  Echt heel compleet.   De tekeningen zijn eenvoudig en duidelijk.  Het is wel schrikwekkend dat vele van deze dieren echt binnenkort zullen verdwijnen als we zo voortdoen of het niet verhinderen.

ISBN : 9789047710455
Publicatiedatum : 25/10/2018
Uitgever : Lemniscaat B.V., Uitgeverij
Uitvoering : Met harde kaft
Prijs : € 19,95
*************************************

De olifant               Jenni Desmond

Er was eens een kind dat een boek van de plank pakte en begon te lezen… En dat boek gaat over olifanten. Lees met hem mee en je komt achter de meest bijzondere dingen. Wist jij dat een olifant altijd op zijn tenen loopt? En dat hij zelfs de pootjes van de kleinste vlieg op zijn rug kan voelen? Dat hij soortgenoten 10 kilometer verderop kan horen en dat een grote mannetjesolifant wel 7000 kilo kan wegen? Ontdek nog veel meer in dit schitterende prentenboek over vriendelijke reus uit het dierenrijk: de olifant.

 

Eigen mening : Een prachtig prentenboek met duidelijke tekst in begrijpbare taal voor kinderen.  Je maakt kennis met de olifant en zijn levenswijze.  Wat een mooi en boeiend dier. Af en toe duikt het kind op tussen de olifanten.  Het kind wordt als het ware meegesleept in het verhaal over het leven van de olifanten.  De tekeningen zijn levensecht en heel mooi.

ISBN : 9789047709763 

Publicatiedatum : 15/11/2018

Uitgever : Lemniscaat B.V., Uitgeverij

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 14,95

***********************************

De kleine prins     Verteld door Agnès de Lestrade, naar de klassieker van Antoine de Saint-Exupéry met illustraties van Valeria Docampo

Een unieke en spectaculaire herwerking van de tijdloze klassieker van Antoine de Saint-Exupéry – Met prachtige, sfeervolle tekeningen vol licht, beweging en fantasie – Nog voor verschijnen al in 8 talen vertaald. Het poëtische verhaal De kleine prins verteld en geïllustreerd door de makers van Het land van de grote woordfabriek. ‘Teken alsjeblieft een schaap voor mij …’ De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry is een buitengewoon en tijdloos boek over het mysterie van liefde en vriendschap. En over hoe je groot kan worden zonder het kind in jezelf te verliezen. Agnès de Lestrade en Valeria Docampo herinterpreteren dit meesterwerk op een schitterende manier.

Eigen mening : De kleine prins is alom bekend.  En er zijn vele hervertellingen die heel mooi zijn.  Hier wordt de inhoud zeer gerespecteerd.  Ik heb al enkele andere mooie uitgaven van de kleine prins. Ik verzamel ze.  Dit boek heeft hele mooie tekeningen.  Het zijn prachtige schilderijtjes.  De tekeningen tonen de oneindigheid van de woestijn en van het heelal.  Ze hebben een soort zachtheid die je doet dromen.  De typische stijl van Valeria Docampo. Als je haar zou googlen, dan zou je haar andere boeken zien.  De mooiste pagina vind ik die met de tuin vol rozen…

Bekende Quote : “Wat betekent getemd?” “Het betekent dat je een band schept, die je voor altijd met elkaar verbindt.”  “Maar als jij me temt, dan hebben wij elkaar nodig.” “Dan ben jij voor mij uniek op deze wereld.  En ik zal uniek zijn voor jou.”

ISBN : 9789462913622

Publicatiedatum : 30/10/2018

Pagina’s : 50

Uitgever : Uitgeverij De Eenhoorn

Prijs : € 18,95

*****************************************************

Kijken voor kinderen               David Hockney & Martin Gayford
met tekeningen van Rose Blake
Een van de grootste kunstenaars van deze tijd laat kinderen naar kunst kijken.

“De geschiedenis van beelden begint in de grotten, en eindigt – op dit moment – bij de iPad.  Wie weet wat de volgende stap is? (David Hockney)

Reis mee door de geschiedenis van beelden met David Hockney, Martin Gayford en illustrator Rose Blake.  Samen ontdekken jullie uiteenlopende vormen van beeldende kunst : op grotwanden, laptops, telefoons, in tijdschriften, kranten, games en in boeken.  Je ontmoet de kunstenaars die ze hebben.  Dit boek laat je anders kijken naar een wereld vol beelden.”

Kunst is overal – en is er altijd geweest: van grotschilderingen tot computertekeningen. Dat laat David Hockney zien aan de hand van talloze beelden uit de beeldende kunst, film en fotografie. Samen met kunstcriticus Martin Gayford vertelt hij  hoe er door de eeuwen heen kunst is gemaakt en hoe ernaar is gekeken – en hoe je zelf kunt kijken.

Kunst is niet iets waar je voor gestudeerd moet hebben. Overal is wel iets bijzonders in te ontdekken. Hockney wijst je op lijnen, schaduwen, perspectief, spiegelingen… waardoor je niet alleen naar kunst, maar naar de hele wereld anders gaat kijken.

David Hockney is misschien wel een van de meest geprezen en populairste kunstenaars van onze tijd.  Hij maakt beelden in bijna elk medium en kijkt graag en aandachtig naar het werk van anderen.  Hij is ook een van de bekendste vertegenwoordigers van de pop-art.

 

Martin Gayford is kunstrecensent en schrijver.  Door de jaren heen heeft hij vele gesprekken over kunst gevoerd met David Hockney.  Sommige daarvan heeft hij opgeschreven in boeken, zoals in dit boek.  (www.martingayford.co.uk)

 

 

Rose Blake, dochter van Quentin Blake, vult de talloze afbeeldingen aan met grappige tekeningen van David, Martin, andere kunstenaars en zelfs hier en daar een huisdier.  Ze is illustrator.   Ze maakt beelden voor boeken, tijdschriften, kranten en musea.  Toen ze elf was, ging ze met haar ouders naar Los Angeles en bracht daar een bezoek aan David Hockney.  Sindsdien is ze een van zijn grootste fans.  (www.iamroseblake.com)

Eigen mening: Het is heel interessant om de beide heren te volgen in hun eigen richting in dit boek.  David is zelf kunstenaar en beschrijft hoe hij tot een bepaald schilderij komt, beschrijft hoe hij het maakt.  Martin vertelt ons over de invloed die kunstenaars op mekaar hebben en wat ze ermee doen.  Wat me opvalt, is dat er veel van onze kunst vaak gebaseerd is op Chinese en Japanse kunst.  Er is telkens een dialoog tussen Martin en David, elk met hun eigen perspectief.  De tekeningen van Rose Blake zijn echt heel tof.  Ze heeft het talent van haar vader geërfd.  De schilderijen zijn reproducties van de echte.  Hele mooie kleuren… Ze worden telkens door allebei besproken en uitgelegd.  Heel boeiend.  Alle grote kunstenaars zijn van de partij.  En er zijn ook werken bij van David zelf.  Begrippen worden uitgelegd : bv. de werking van schaduwen, perspectief, ruimte indelen, spiegels en spiegelingen,…   David werkt ook met modern materiaal zoals de iPhone en iPad.  De voorbeelden van kunstwerken die gebruikt worden zijn heel bekend en geven een gevoel van herkenning.  Bv. De tovenaar van Oz, Walt Disney’s Junglebook, enz…

En het leven gaat door : hoe zal het verder met beelden gaan? Wat met de iPhone, computerspellen, tv en internet, …?

Er is ook een interessante uitvindingentijdlijn. (p.118-121)  De woordenlijst is  een goede houvast.

Dit boek is een grote aanrader!!! Vooral als je graag wat achtergrondinformatie wil hebben over beelden om door te geven in de tekenlessen met kinderen. Het is ook een leuk boek om samen met kinderen te lezen en te bespreken.

Enkele quotes :

p. 13 : Een kaartenmaker moet de kenmerken van een rond voorwerp ( de aarde ) plat weergeven.  Het is onmogelijk om dat precies te doen! Dus eigenlijk geeft iedere kaart de interesses en de kennis weer van de persoon die hem gemaakt heeft.  Met kunstwerken is dat precies zo.

p. 24 : Mensen houden van beelden.  Beelden hebben een machtig effect op de manier waarop we de wereld om ons heen zien.

p. 77 : Een spiegel lijkt ons de waarheid te tonen, maar dat doet hij natuurlijk niet echt.  Het beeld is omgekeerd en plat, en kan veranderen door de verbuiging of kleur van het spiegelende oppervlak.  Een spiegelbeeld is tegelijkertijd de waarheid en een leugen!

p. 86 : Kunstenaars hielden hun werkwijze vaak geheim.  Ze wilden niet dat iedereen wist hoe zij hun schilderijen maakten.  Misschien dachten ze dat mensen ze dan niet meer zo bijzonder zouden vinden. Maar de middelen die kunstenaars gebruikten, maken het verschil niet; die maken het schilderij niet.  Vermeer gebruikte waarschijnlijk hetzelfde materiaal als veel andere kunstenaars.  Hij kon alleen beter schilderen.

p. 99 : De technieken zijn oud.  Alleen de middelen zijn nieuw.

p. 105 : Tekenen heeft altijd deel uitgemaakt van de filmgeschiedenis.  Je begrijpt beter hoe een olifant loopt als je naar de Disney-tekenfilm Jungleboek kijkt dan je van een foto zou leren.  Dat komt doordat de kunstenaars die deze scène hebben getekend goed hebben gekeken naar de manier waarop de spieren en botten van het dier bewogen, en dat heel duidelijk hebben nagetekend.

p. 117 : De wereld is tegenwoordig vol beelden.  Maar hoe meer foto’s je neemt, hoe minder tijd je neemt om ernaar te kijken.

ISBN : 9789047710073

Publicatiedatum : 25/09/2018
Uitgever : Lemniscaat B.V., Uitgeverij
Uitvoering : Met harde kaft
Prijs : € 19,95
*************************************

Waarom voel ik niet dat de aarde draait?            James Doyle      met tekeningen van Claire Goble

Waarom voel ik niet dat…
Waarom moet ik me wassen?
Waarom vallen vliegtuigen niet naar beneden?
Hoe ontstaan bergen?
Waarom is de zee blauw?
Waarom droom ik?

Alles wat je wilde weten over wetenschap, vind je in dit boek.
Ontdek de antwoorden op de meest bijzondere vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen – van natuurkunde, scheikunde en biologie tot techniek en psychologie.

 

Eigen mening : Dit boek heeft een harde kaft en oogt aantrekkelijk voor kinderen die houden van wetenschappen en zich levensbelangrijke vragen stellen. Eerst krijg je een boeiende inhoud met een heleboel vragen.  Dan wordt uitgelegd wat wetenschap juist is.  En dan gaan we aan de slag met de vragen.  Er worden afwisselend tekeningen met foto’s afgebeeld. En er wordt soms ook verwezen naar een andere pagina over hetzelfde onderwerp.  Er staat zelfs iets in over het bestaan van Hobbits (p. 14)!!!   De vragen zijn echt heel leuk en kindgericht.  De uitleg is eenvoudig en duidelijk.  Er is ook nog een woordenlijst achteraan.

Dus : heb je een kind thuis dat steeds maar vraagt “waarom”, dan heb je misschien een wetenschapper in spe in huis.  Dan is dit het ideale boek.

Kan ik voetballen met een robot?

 

 

 

 

 

 

 

Interessante quotes :  p. 6 : Wetenschap is alles en overal.  Wetenschap gaat over dingen die ooit gebeurd zijn.

p. 9 : Bomen worden ook wel “de longen van de aarde” genoemd.

 

p. 27 : Waarom zie ik mijn eigen ogen niet?  Omdat ze bezig zijn om de beelden van de wereld om je heen op te nemen.  Je ogen werken bij net zoals een camera.

 

 

 

 

*************************************

Ziezo, dit is de eerste lading!  Er volgen nog nieuwe boeken…