De rijke uren van Jacominus Gainsborough Rébecca Dautremer

De rijke uren van Jacominus GainsboroughRébecca Dautremer

Allereerst bedankt New Book Collective/ uitgeverij Infodok/Standaard uitgeverij voor  het toesturen van het boek.

Korte inhoud : In twaalf scènes vertelt Rébecca Dautremer het verhaal van Jacominus Gainsborough. Kleine dingen, grote momenten, vreugde, verdriet, twijfels, beproevingen… De held van dit boek is niet de sterkste of de grootste. Hij is misschien zelfs een beetje zwakker dan de anderen, als je goed kijkt. Maar voor een klein konijn heeft hij een prachtige en ongelooflijke naam. In dit unieke prentenboek viert Rébecca Dautremer samen met een hele reeks dierenpersonages de vreugde van het leven. Ze brengt hulde aan het werk van Beatrix Potter of Italo Calvino, zonder haar eigenheid te verliezen. Edward van de Vendel zorgde voor een sprankelende vertaling.

Titel: De Rijke Uren van Jacominus Gainsborough
Auteur: Rébecca Dautremer
Uitgeverij: Infodok
Genre: Kids & Jeugd/ Prentenboek
Leeftijd: 7-12 jaar

ISBN : 9789059089495

Publicatiedatum : 02/10/2018

Pagina’s : 56

Prijs : € 19,99 (Ongelooflijk !  Voor die prijs zoveel moois !!!)

Eigen mening : Een aanrader voor groot en klein !!!

Ik hou heel veel van boeken.  Ze vormen een belangrijk deel in mijn leven.  Maar daarnaast hou ik ook heel veel van dieren in het echt maar ook in boeken.  Daarom kijk ik steeds naar prentenboeken met mooie tekeningen zoals die van Beatrix Potter.  Daar ben ik werkelijk verliefd op.  Er zijn nog mensen die dezelfde voorliefde hebben.  Rébecca Dautremer is zo iemand.  Ze is een echte kunstenares.  Dit boek is werkelijk een mooi geschenk om te krijgen maar ook om te geven.  Je kan het zowel met de kleintjes doornemen als met de grotere kinderen.  Ook volwassen kunnen dit boek zeker smaken.  De prenten in dit boek zijn echte schilderijtjes.  Ik kan er uren naartoe kijken.  Vooral Jacominus heeft een hoge aaibaarheidsfactor.  Je zou hem zo willen vastnemen en knuffelen.  Dat gevoel heb ik ook bij echte konijntjes…

 

Je kijkt je ogen uit op de mooie tekeningen

 

De cover ziet er prachtig uit. De titel is helder en duidelijk. In mooie zinnen en prachtige geschilderde platen lezen we over het konijntje Jacominus. Dautremer neemt ons mee naar een mooie dieren wereld. Het konijn Jacominus speelt de hoofdrol, maar daarnaast zien we ook andere mooie dieren prachtig afgebeeld voorbij komen. Het is een fantastisch prentenboek. Al van bij de eerste mooie tekening voelen we ons al in Frankrijk. De sfeer, de tuin met al die verschillenden dieren. Dat is echt supermooi gedaan. In twaalf hoofdstukken lezen we steeds een stukje meer over het lieve konijntje. Onze held is klein van formaat, maar groot van dingen. Hij beleeft mooie momenten, vreugde, verdriet, twijfels, beproevingen… De held van dit boek is niet de sterkste of de grootste. Maar zijn naam past hem prima.

Op de kleurrijke prenten kijk je echt je ogen uit. De details zijn levensecht. De liefde voor dieren, konijnen en Beatrix Potter is werkelijk te proeven.

Zowel jong als oud zal veel plezier beleven aan dit prachtig boek.

 

 

 


Over de auteur : 

Rébecca Dautremer (1971) is een bekende Franse illustratrice. In Frankrijk kreeg ze reeds verschillende bekroningen voor haar werk. Na haar studie aan de Arts Décos (grafisch ontwerp) in Paris, richtte ze zich op de illustratie van  jeugdboeken. In 1996 volgde een eerste album. Hierna volgden vele successen.

Ze woont in Parijs met haar echtgenoot Taï-Marc Lethanh en hun drie kinderen.

Enkele werken van haar zijn: Zijde, Het grote boek van vergeten prinsessen en Alice in Wonderland. Het boek over Jacominus is haar tiende boek.

Dautremer heeft een unieke stijl, is een veeleisende kunstenaar en verliefd op vrijheid. Haar liefde voor Beatrice Potter komt echt tot uiting in dit mooie boek.

““Realisme ligt me minder, ik hou van een beetje vreemdheid en magie. Dat maakt dat mensen zich vragen stellen over wat ze zien. Antwoorden zijn niet altijd nodig, maar de vragen zijn er op zijn minst. ‘Normaliteit’ verveelt me gauw.””

 Eigen aan het werk van Rébecca Dautremer is het specifieke kleurenpalet. Zo verkiest ze alle schakeringen grijs, groen, bruin en rood boven scherp contrasterende kleuren. Ze gebruikt aardse en warme kleuren, en wisselt die af met killere tinten blauw. Verder speelt ze met haar composities en vergroot ze haar personages graag uit, wat haar werk een bijzondere dynamiek geeft. Haar prenten neigen naar het surrealistische, ze zijn uitdagend theatraal maar evenzeer verstild melancholisch.

Rébecca Dautremer gebruikt verschillende technieken. Vaak maakt ze eerst schetsen met potlood op papier, die ze inkleurt met gouache.

 

 

 

Zo’n mooie en zachte kleuren, om bij weg te dromen…

 

 

Voor Het geheime dagboek van Klein Duimpje gebruikt ze collage en potlood, bewerkt ze haar tekeningen met water, kruiden, melk… Ze experimenteert graag en wil zich blijven ontwikkelen.Haar werk is meer dan louter illustreren. Met haar prenten voegt ze visuele verhaalelementen en associaties toe aan het verhaal. Ze wil meer doen dan mooie beelden bij een tekst zetten, ze wil het ritme van het boek mee bepalen en de weg naar alternatieve interpretaties openen.Hieronder zie je een filmpje waar ze vertelt over het ontstaan van Jacominus.

https://youtu.be/ZsyJfDrPpPA

Nog enkele boeken van Rébecca :

 

 

Dus als je nog een mooi kerstcadeau zoekt, dan is dit echt wel een schitterend idee!

Ook voor jezelf is het een kleurrijk en filosofisch avontuur!

Expositie over Jacominus Gainsborough :