Kinderboeken : welk boek past bij jou?

Welk kinder- of jeugdboek past bij jou?

Een paar dagen geleden reageerde een meneer op mijn kinderboekenberichten om te zeggen dat hij een kleindochter had die graag las, maar hij vond geen boeken met de leeftijd erbij.  Ik heb dat dan vlug aangepast op mijn blog.  Nu was ik ook zelf op zoek naar een goede website voor kinderboeken.

Er zijn zoveel mooie boeken voor kinderen!  Teveel om te kiezen!  Hoe doe je dat dan?  Wel, ik vond een leuke website die je op weg kan helpen.  Ik stel je die hier even voor.

Ik vond https: //boekenzoeker.org

Ik stel die even hier voor :

(Je kan je in het begin inloggen)

De site is verdeeld in vier grote delen volgens de leeftijd :

0 – 8 jaar

Je krijgt twee verdelingen : genre : aanwijsboeken, poëzie, eerste lezers, fotoboek, kartonboek, klassieker, liedjes, luisterboek, non-fictie, prentenboek, speelboeken, sprookjes, voorleesverhalen, zelf lezen, zoekboeken, zonder woorden, digitaal prentenboek, strip.

en thema : actie en spanning, afscheid, andere culturen, dieren, eten, familie, fantasie, feesten, filosoferen, gevoelens, humor, mijn lijf, kleuren en vormen, knuffels, liefde en romantiek, naar bed en slapen, nieuwe baby, onderweg, school, vriendschap, ziek zijn, zindelijkheid, kunst, tellen, voertuigen, natuur.

Je kan ook kiezen per leeftijd van 0+ tot 7+ : erg interessant.

8 – 12 jaar

Deze leeftijd is ook heel goed verdeeld : volgens gevoel of volgens thema.

 

 

 

 

Gevoel : ziek, boos, verliefd, anders, dapper, verdrietig, vrolijk, pesten, bang.

Thema : dieren en natuur, weet-boeken, gedichten, vriendschap, familie, sport, andere landen, spannend, je eigen lijf, vroeger, oorlog, verrassing, school, fantasie, doe-boeken.

12 – 15 jaar

Dat is een echte zoekmachine (je kan hem zelfs van kleur veranderen : of je stopt er een auteur in, of je bekijkt de top 10 of je gaat op zoek ….Je kan ook je profiel aanpassen of zoeken via je profiel.  Je krijgt ook leestips op basis van de punten die je geeft aan de gelezen boeken.  Zo kunnen ze een nauwkeurige en uitgebreide leestip geven.

15 – 18 jaar

Drie keuzes :

Wat goed is, is dat er steeds bij staat : “Waarom zou ik dit boek lezen?”

Er zijn dus heel veel onderwerpen en thema’s waaruit je kan kiezen volgens welke lezer je bent. Hieronder zie je een bladzijde voor de lezers die niet zo veel tijd willen steken in het lezen.  Dan raden ze kortverhalen aan.  De icoontjes onderaan zijn ook heel leuk : geef je stem, vertel het aan een vriend, geef je eigen commentaar, dit boek wil ik lezen.  Je kan dus iets actiefs doen met je boek.

Kortverhalen
Even ertussenuit in korte verhalen: op de tram, de wc of even voor het slapengaan.


 

Twintig parels : verhalen uit duizend-en-een-nacht
Ed FranckMartijn Van der Linden (ill.)
Davidsfonds/Infodok, 2017, 222 p.
Een verhalenbundel geïnspireerd door de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Bekende verhalen als Alladin en de wonderlamp en Ali Baba en de veertig rovers zal je niet terugvinden, omdat ze ook in geen enkele Arabische versie voorkomen, wel reisverhalen, sprookjes, liefdesromances, erotische verhalen, humoristische vertellingen en heldensagen. De verhalen worden bewoond door mysterieuze wezens, zoals sprekende dieren en djinns.
Martijn van de Linden maakt er fascinerende, wat geheimzinnige illustraties bij. Ze vormen het perfecte exotische decor voor Francks verhalen.
Waarom zou ik dit boek lezen?
Met Twintig parels is Ed Franck niet aan zijn proefstuk toe. De auteur maakte eerder al bewerkingen van enkele tragedies van Shakespeare (Te veel verdriet voor één hart), een selectie van verhalen uit de Decamerone (Verboden liefdes) en The Canterbury Tales (Slagveld van gebroken harten). Ook ditmaal laat hij zich door persoonlijke keuzes leiden, die hij echter grondig motiveert in het nawoord. Zo ontstaat een geheel eigen bewerking, die wel recht doet aan de oorspronkelijke verhalen. Volgens Sjahrazade hebben verhalen de macht om de menselijke geest te ‘voeden, verrijken, louteren’. Wie de ‘twintig parels’ van Ed Franck leest, kan alleen maar akkoord gaan met de enthousiaste vertelster.

Ik hoop dat ik jullie geholpen heb, bij het vinden van een leuk kinder- of jeugdboek.  Ik vind het alvast een nuttige zoekmachine.