Minnaar

Ilse Ruijters

In de thriller Minnaar van Ilse Ruijters verandert een gepassioneerde liefdesaffaire in een levensgevaarlijke nachtmerrie.

Dat wat ze met Søren had – een affaire zou ze het nooit noemen, daar was het lang niet serieus genoeg voor – was op haar veertigste verjaardag begonnen. Haar leven was al helemaal compleet. Kinderen het huis uit, goed huwelijk, carrière op orde. En toen stond hij daar, de drieëntwintigjarige kitesurfer, nota bene op haar verjaardag. Het is alleen voor de seks, zeggen ze tegen elkaar, alleen voor de seks. Ze voelt zich steeds schuldiger over het bedrog, maar als ze de relatie wil verbreken, blijkt dat haar spannende minnaar zich niet zo makkelijk aan de kant laat zetten.

  • Productcode (EAN): 9789026352218
  • Verschijningsdatum: 12/02/2021
  • Aantal bladzijden: 354
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Prijs : € 18,99

Over de auteur :

Ilse Ruijters (24 juni 1979) is een Nederlandse schrijfster van psychologische thrillers en non-fictie.

Ruijters wilde als kind al schrijfster worden. Nadat ze in 2008 de IVIO Andries Greinerprijs won, besloot ze haar droom waar te maken. Van het prijzengeld kocht ze een laptop en schreef ze zich als freelancer in bij de Kamer van Koophandel. Het duurde nog zes jaar voordat haar eerste boek verscheen.

Haar debuut, De onderkant van sneeuw, won de Hebban Thriller Debuutprijs 2015. Haar tweede boek, Later als ik dood ben, won de Hebban Thriller Award 2017 en stond op de shortlist van de Gouden Strop 2017. Daarna volgde Vruchtbaar, een boek voor stellen bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat. Hierin komen ervaringsdeskundigen en professionals aan het woord en vertelt ze over haar eigen ivf-traject. De thriller Meisje van me won de ThrillZone Award 2019.

In Ruijters’ psychologische thrillers staat het thema ‘dader – slachtoffer’ centraal. Stuk voor stuk zijn Ruijters’ personages zowel het een als het ander.

Behalve boeken schrijft Ruijters columns, werkt ze als freelance tekstschrijfster en geeft ze schrijftrainingen.

https://www.ilseruijters.nl/

https://www.facebook.com/ilseruijters/

Over het boek :

Toen ik de cover zag met die mooie vrouw en de titel, was ik al aangetrokken. Maar bij het lezen van de achterflap kreeg ik er echt zin in. In de hedendaagse wereld hoor je veel over overspel. Wie is de schuldige? Wie is het slachtoffer? Ik vraag mij dat toch dikwijls af. Hoe komt iemand ertoe om overspel te plegen? Is het een tekort aan liefde? Of aandacht? Niet genoeg tederheid? Eenzaamheid? Of ook gewoon lust? Ilse Ruijters zoekt wel degelijk wie het slachtoffer is en wie de dader. En eigenlijk komt ze tot de constatatie dat velen beide zijn. In dit verhaal lees je haarfijn hoe beide personen ertoe komen om zo te reageren. Een rijpere vrouw valt op een jonge gast die de leeftijd heeft van haar kinderen. Wat trekt haar aan? Gewoon seks om de seks en het avontuur? In eerste instantie las ik het niet als een thriller, maar naarmate ik verder las, begon ik het wat griezelig te vinden. Die man gaat zo subtiel tewerk. Wanneer ze met hem wil breken uit schuldgevoel, laat hij haar niet meer los. Wat hij dan allemaal onderneemt, is echt voer voor een thriller. Die jonge minnaar laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Hij gaat steeds verder en is haar steeds een stap voor. Echt bangelijk. Ik dacht toen bij mezelf : ik begin nooit met een affaire. Zie dat mij hetzelfde overkomt…

Het verhaal begint met een brief van Lisanne aan Soren. Ze schrijft die in haar dagboek. Oorspronkelijk zijn het nog smachtende berichten, maar dat zal evolueren. De brieven zijn herkenbaar in een andere druk. De relatie wordt steeds intenser en Soren reageert steeds heftiger wanneer Nina de relatie verder wil afbreken. Hij draagt een donker verleden met zich mee en dat bepaalt de manier waarop hij met vrouwen omgaat. Naar het einde toe wordt de situatie steeds grimmiger. Wat een spanning.

De hoofdstukken hebben elk een titel in verband met de kracht van de wind. Die zijn dan nog eens onderverdeeld in korte stukjes die heel vlot lezen. Zo kan je altijd even stoppen, alhoewel ik dat niet veel deed. Ik wou steeds verder lezen. Die namen van de hoofdstukken zijn echt goed gevonden. Ze tonen hoe alles vertrekt van een zucht, bries, wind, storm, orkaan, tornado, stil en nieuwe wind. Aan de hand van deze benamingen zie je dat het verhaal alsmaar heftiger wordt, bijna tot op het einde. Dan wordt het stil … Een einde dat voor mij verrassend was. Echt goed gevonden en spannend tot op de laatste bladzijde. Een echte thriller van formaat !

Enkele mooie quotes :

p. 35 : ‘Zodra je een kind krijgt, ben je niet alleen meer van jezelf.’

p. 37 : hier vermeldt de auteur een prachtig lied : ‘Als jij je kleren aantrekt zonder haast en haast zonder erbij na te denken, kijk ik naar een omgekeerde striptease van een volmaakte schoonheid. ‘ van Henk Westbroek : ik zocht het op :

p. 278 : Hij had haar gegijzeld in haar eigen leven.

Beste Ilse, ik lees niet veel thrillers, maar deze vond ik echt superspannend en zeer nauwkeurig opgebouwd qua spanning. Die ging steeds meer naar boven tot op het einde. Ik zat als het ware op het puntje van mijn stoel en voelde haar schrik en verwarring volledig aan den lijve. Je verwoordde alles zo precies en intens. Een adembenemende thriller!