Geef een boek cadeau

GEEF EEN BOEK CADEAU
8 februari is het weer zo ver! Dan start de ‘Geef een boek cadeau’ actie met deze keer ‘Kruistocht in spijkerbroek’ als actieboek. Geef deze prachtige klassieker aan je kinderen, kleinkinderen, buurkinderen, schoolkinderen, welk kind je ook maar kent, want ieder kind gun je de rijkdom van een boek. En geven kan gul, het boek is prachtig uitgevoerd en kost maar 2,50 euro! Op = Op! Reserveer vanaf 6 december je boek(en) vast bij je plaatselijke boekhandel!
“Kikker is Kikker” vanaf april.

Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken

De leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. 

Giveaway : Ik mag van de uitgeverij … in februari het boek “Kruistocht in spijkerbroek” verloten.  Wat kan je daarvoor doen? Like mijn facebookpagina, deel dit bericht met je vrienden en maak kans op dit spannende boek.  Geef antwoord in de opmerkingen van mijn facebookpagina : Hoe oud was Thea Beckmman toen het boek verscheen?

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

En geven kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een boek te doneren aan een goed doel. Dit kan in verschillende boekhandels. 

Het jeugdboek van 2019 is Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK

De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven? 

Kruistocht in spijkerbroek door de jaren heen

Het boek verscheen in 1973 en is inmiddels bijna toe aan een honderdste druk. Het is bekroond met een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Lezers van de Volkskrant riepen het uit tot mooiste kinderboek ooit.

In 2006 werd het boek verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel Crusade in Jeans, met in de hoofdrollen Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Jan Decleir, Udo Kier en Emily Watson. De première vond plaats op 12 november 2006 en behaalde de platinum status met meer dan 500.000 bezoekers. In 2007 wonnen ze de Gouden Kalf voor Beste film en Beste montage.

De avontuurlijke familiemusical Kruistocht in Spijkerbroek is nu te beleven in het theater! Voor iedereen vanaf 7 jaar. De voorstelling wordt gespeeld door het Nationaal Jeugd Musical Theater, bekend van de musicals Peter Panen Oorlogswinter.De familiemusical is tot en met juni 2019 te zien in de Nederlandse theaters.

Wie het verhaal zelf wil herbeleven moet eens een kijkje nemen op de site van Pharos:  Hier vind je een 14-daagse familierondreis: Beleef het avontuur van Dolf uit het boek Kruistocht in spijkerbroek en flits jezelf naar Duitsland en Italië.

(www.geefeenboekcadeau.nl)

THEA BECKMAN

Thea Beckman wilde als kind graag schrijfster worden of ontdekkingsreiziger.

Ze werd in 1923 geboren en was enig kind. Haar vader was kantoorbediende bij de Holland-Amerikalijn, maar werd in de crisisjaren ontslagen en raakte werkloos. Studeren was er daardoor voor Thea niet bij; daar was geen geld voor. Maar het was ook omdat Thea een meisje was en haar ouders vonden het vanzelfsprekend dat ze thuis mee zou helpen in de huishouding.

In het begin leek Thea zich daarbij neer te leggen; ze deed de afwas, werkte op kantoor en zorgde voor haar man en kinderen. Maar toen de kinderen eenmaal wat groter waren en ze meer tijd kreeg om te schrijven, was ze niet meer te stoppen. Ze schreef meer dan dertig boeken en ging alsnog studeren. Ze was geboeid door geschiedenis en in het bijzonder de Middeleeuwen, waarover volgens haar nogal wat misverstanden bestaan. Die fascinatie vind je terug in haar boeken, waar ze het gewone volk uit die tijd een stem geeft. Zo ook Dolf in Kruistocht in spijkerbroek.

Met haar boeken won ze veel prijzen, waaronder Zilveren en Gouden Griffels en verschillende prijzen en eervolle vermeldingen van de Nederlandse Kinderjury.

Foto/ Biografie © www.lemniscaat.nl