Liefde zonder verleden

Zorgen voor de liefde #2

Anne May

Korte inhoud :

Als je morgen niet leeft omdat je bang bent om gisteren kwijt te raken… dan is er toch niets?

Als Abigail Kooistra de sleutel van haar nieuwe appartement krijgt, hoopt ze daarmee ook de deur naar haar nieuwe leven te openen. Hoewel ze haar verleden graag achter zich had gelaten, heeft het haar ook iets moois gebracht waarvoor ze wil vechten. Dat kan alleen als ze een goede basis weet op te bouwen: vast inkomen, eigen woning en een helder hoofd.

Een boekenkast met een eigen wil brengt daar echter verandering in als die zonder pardon omvalt, dwars door de muur van de buurman heen. Een buurman die zich voorgenomen had Abigail Kooistra voorgoed uit zijn geheugen te bannen en helemaal geen nieuwe herinneringen met haar wil maken.

Is er een toekomst mogelijk zonder dat het verleden in de weg staat?

  • Productcode (EAN): 9789403628813
  • Verschijningsdatum: 10/06/2021
  • Aantal bladzijden: 310
  • Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
  • Auteur(s): Anne May
  • Prijs : € 18,96

Over de auteur :

Normaal schrijf ik hier iets over de auteur, maar ik vond wat zij schreef over zichzelf zo mooi gedaan op haar site, dat ik hieronder de link heb geplaatst :

http://woordenvanmeij.nl/over-mij/

Over het boek :

Zoals ik al weet van het eerste boek in de reeks, is het verhaal telkens onderverdeeld in hoofdstukken vanuit het standpunt van Abby en Silas. Dat wisselt mooi af. Het leest vlot wanneer je je telkens kan inleven in wat zich op dit moment in hun beider hoofd afspeelt. Zo kun je gemakkelijk volgen. Anne May schrijft heel empathisch en ondertussen verneem je wat meer over het conflict en de problemen die ze allebei in hun leven meemaken. Ze hebben allebei hun zorgen : Abby over haar kinderen en haar verleden en Silas over zijn toekomstperspectief met mogelijke dementie…

Tussendoor lees je telkens de brieven van Silas, die hij haar stuurde toen ze mekaar kenden op school. Wat er met die brieven gebeurt, laat ik je zelf ontdekken. Die manier van schrijven zit wel goed in elkaar.

Het verhaal van Abby is zeer menselijk en misschien zullen mensen zich daarin herkennen. Wat Silas betreft : bij zijn verhaal voel ik mij zeer betrokken. Mijn vader had ook dementie die reeds begon toen hij halverwege de 60 was. Dat evolueerde zeer traag en we wisten niets gedurende lange tijd. Het begon met vasculaire dementie en evolueerde naar Alzheimer… Ik heb me na zijn dood lang afgevraagd of ik een genetisch onderzoek zou laten doen. Hij is 10 jaar geleden gestorven en heb het nog steeds niet laten doen… Dit boek zette mij terug aan het denken. Maar ik leef nu voluit !!!

Je zou durven denken dat dit een zwaar verhaal is maar het is soms luchtig opgevat en dat is aangenaam om te lezen. Je wordt niet zwaarmoedig door dit boek, integendeel, het geeft je moed en kracht om toch voluit voor het leven te gaan.

Zeker een aanrader ! Een mooi liefdesverhaal !

Enkele mooie quotes :

p. 19 : Hoe minder mensen je kent, hoe minder je gekwetst kunt raken. En als je aan niemand je hart geeft – of wat er nog van over is – dan kan het ook niet meer breken.

p. 26 : Wat zou het heerlijk zijn als dementie selectief te werk zou gaan. Niet je mooiste herinneringen wegpakt. Geen streep door de mensen waar je van houdt en die van jou houden, maar gewoon die zwarte vlekken wegpoetst op je tijdlijn. Dat zou de ideale vorm van alzheimer zijn.

p. 51 : Ze heeft een strak truitje aan met van die knoopjes waarvan de bovenste dus openstaat. Het is maar goed dat ik daar niet eerder op heb gelet, anders had ik mijn eigen vingertopjes toegevoegd aan de salade. (Dit vond ik wel een heel grappig beeld…)

p. 148 : Een moment van geluk is veel beter dan een eeuwigheid alleen.

p. 185 : Je wilt nu geen herinneringen maken, omdat je bang bent dat je het later vergeet?

p. 198 : En dan denk jij, ik stop vandaag met leven omdat ik bang ben gisteren kwijt te raken?

p. 238 : De enige manier om niet dood te gaan, is door te leven.

p. 303 : Aan de uitslag kun je helemaal niets doen, behalve je mindset erop aanpassen.

Het dankwoord geeft ook een mooie quote mee : Het leven geeft geen garanties. Behalve dat je alleen vandaag hebt om te leven.

Wat is HCHWA-D ?

(of de Katwijkse ziekte)

Een erfelijke vorm van hersenbloedingen.

De ziekte in het kort

HCHWA-D is een erfelijke vorm van hersenbloedingen. De afkorting staat voor: Hereditary Cerebral Hemorrhage With Amyloidosis – Dutch type. Oftewel: erfelijke hersenbloedingen met amyloïdose van het Nederlandse type. Artsen noemen het ook wel amyloïde angiopathie. HCHWA-D in detail. In onze hersenen… In onze chromosomen is erfelijk materiaal vastgelegd.

De ziekte HCHWA-D is een afwijking op een chromosoom. Deze zorgt voor opstapeling van eiwitten (amyloïd) in de vaatwand van de hersenen. Dit maakt de bloedvaten kwetsbaar en leidt tot de hersenbloedingen. Vooral de gladde spiercellen worden aangetast. Dit kan (al voor een eerste hersenbloeding) doorbloedingsstoornissen van de hersenen veroorzaken. Een MRI-scan kan deze wittestofafwijkingen zichtbaar maken. Waarom het amyloïd zich vrijwel nooit ergens anders in het lichaam in de vaten opstapelt, is niet bekend. De ziekte kenmerkt zich door een opstapeling van eiwitten (amyloïd) in de bloedvaten van de hersenen. Hierdoor ontstaan hersenbloedingen.

Het verloop van de ziekte

HCHWA-D begint met een eerste hersenbloeding; voor de meeste patiënten tussen hun 45e en 65e (60e?) jaar. Het gemiddelde ligt op 50 jaar met een spreiding van 39 tot 76 jaar. Na de eerste bloeding verloopt de ziekte voor iedereen anders (waarom is niet bekend):

  • Ongeveer een derde overlijdt aan de gevolgen van de eerste hersenbloeding.
  • Degenen die de eerste bloeding overleven, worden vaak getroffen door herhalende bloedingen. Gemiddeld drie (spreiding: 0 tot 10 bloedingen).
  • Deze bloedingen kunnen tot ernstige hersenbeschadigingen leiden.
  • De gemiddelde tijd tot overlijden na de eerste bloeding is tien jaar (spreiding tot 20 jaar).
  • HCHWA-D kan ook gepaard gaan met dementie (vasculaire dementie).
  • Zelfs in één gezin kan het aantal bloedingen en de leeftijd waarop het begint verschillen.

Wat kan ik er zelf aan (laten) doen?

Helaas is HCHWA-D niet behandelbaar. Ook kunt u de ziekte niet beïnvloeden. Gezond leven is natuurlijk altijd goed. Maar een relatie met bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk, voeding, roken of drinken is nooit gelegd. De factoren die wel van invloed zijn op de ontwikkeling van de ziekte zijn nog onbekend.

Hoeveel mensen hebben HCHWA-D?

HCHWA-D komt in Nederland bij een aantal families (vele gezinnen) voor. Het aantal dragers is niet bekend. Het Leids Universitair Medisch Centrum startte in samenwerking met de Dutch CAA Foundation een nieuw onderzoek naar de ziekte.

Onderzoek naar HCHWA-D is ook belangrijk vanwege de relatie met de (veel vaker voorkomende) ziekte van Alzheimer.

p. 73 : Dit is die film waarin een man een deel van zijn geheugen wil wissen zodat hij zijn ex-geliefde vergeet. Dat lukt, maar dan komt hij haar een paar weken later weer tegen en begint alles opnieuw.

Lees ook het eerste deel in deze reeks :

Liefde zonder oordeel. Hieronder vind je mijn recensie.