Interview met Aline van Wijnen

Aline signeert haar debuutroman : “Halsoverkop” Ook een heel leuk boek.

Beste Aline, ik leerde je kennen via FB en ik las je twee boeken! Ze waren heel leuk om te lezen. Er zat diepgang in en gaf me stof tot nadenken. Een goede combinatie! Ik volgde je ook terwijl je brieven schreef aan Gaby Rasters. Twee bevriende schrijfsters die mekaar lieve dingen schrijven. Was aangenaam om te lezen. Zo leerde ik wat over jullie eigen leven… Toen ik je via messenger vroeg of ik je mocht  interviewen, ging je onmiddellijk akkoord.  En hier is het dan :

1. Kun je jezelf voorstellen in 5 woorden? Welke?

Verhalenverteller, boekenwurm, kattenvrouwtje, levensgenieter. O, dat zijn er maar vier. Dan wil ik ‘eerlijk’ eraan toevoegen, dat is voor mij een belangrijke kwaliteit.

2. Je hebt een leuk accent. Waar liggen je roots?

Mijn wieg heeft gestaan in Wit-Rusland en omdat ik al in de twintig was toen ik naar Nederland verhuisde, kom ik niet meer van mijn accent af. Misschien is het een beetje gek dat iemand die niet in Nederland is opgegroeid Nederlandse schrijver wordt, maar zo voelt het voor mij niet. Ik heb me vanaf het begin ondergedompeld in het leven in Nederland en ik voel me Nederlander.

3. Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Op school schreef ik al gedichten en schriften vol met wat je tegenwoordig free writing noemt: alles wat in me opkwam. Later kreeg ik het te druk met andere dingen en was mijn schrijfdrang verdwenen. Pas zes jaar geleden kreeg ik voldoende rust in mijn leven en in mijn hoofd om het schrijven op te pakken. Ik ben sindsdien niet meer gestopt en ik hoop dat het zo blijft!

4. Wat was het eerste dat je schreef?

Ik schreef een novelle over drie vriendinnen die alle drie van alles en nog wat meemaakten. Ik heb ze allerlei moeilijkheden laten overwinnen zodat ze gelukkig werden − een happy end!  Achteraf besef ik dat het therapeutisch schrijven was. Ik heb een hoop narigheid van me afgeschreven zodat ik ruimte in mijn hoofd kreeg om luchtige verhalen te schrijven.

5. Je hebt reeds twee romans geschreven : “Halsoverkop” en “Liefde met gebruiksaanwijzing”  Ze behoren tot het feelgoodgenre.  Blijf je bij dit genre?  (Ik vind wel dat je heel mooi bij dit genre past.)

Dat vind ik ook! Het feelgoodgenre is heel breed, je kunt er veel in kwijt. Ik vind het fijn om over serieuze dingen te schrijven op een luchtige manier. Feelgood geeft mij de ruimte om verschillende situaties in een mensenleven te onderzoeken. Relaties, vriendschap, familiebanden. Maar ook keuzes die mensen moeten maken en de gevolgen daarvan. Als het maar op het eind allemaal goed komt, dat is een vereiste voor mij. Als een feelgoodverhaal slecht afloopt, dan voel ik me bedrogen, haha.

6. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit het dagelijkse leven. En dat kan zo ongeveer van alles zijn: een gesprekje in de trein dat ik heb gehoord, een artikel in de krant, iets wat een kennis is overkomen. Zelfs een regel in een boek dat ik aan het lezen ben, kan mijn gedachten in een onverwachte richting sturen zodat er een verhaallijn of zelfs een heel verhaal in mijn hoofd ontstaat. Ik word helemaal gelukkig op zo’n moment.

7. Je schrijft grappig en toch ook serieus.  Zitten er autobiografische stukjes in?

Natuurlijk gebruik ik autobiografische stukjes in mijn boeken. Of iets waar ik zelf van houd zoals boeken, eten, wijn, muziek van Chopin. Mijn man is mijn eerste lezer en soms zie ik hem glimlachen omdat hij iets in mijn manuscript tegenkomt wat hij herkent. Het leuke is dat alles met een flinke dosis fantasie is gemengd zodat het niet meer van mij is, maar van het personage dat het mag beleven.

8. Hoe organiseer je je schrijfwerk met je gezin?

Ik werk vier dagen in de week en ben dan ook twee uur per dag kwijt aan het reizen. Ik probeer in de trein en in mijn pauze wat te schrijven en ‘s avonds thuis redigeer ik meestal wat ik heb geschreven. Meters maken doe ik in het weekend, tussen de huishoudelijke taken door.

9. Heb je een eigen schrijfplek?

Ik schrijf het liefst op bed, met onze poes Jade naast me. Redigeren en herschrijven doe ik wel achter mijn computer in de kamer die we bibliotheek noemen, omringd door overvolle boekenkasten, heerlijk.

10. Ga je soms op onderzoek voor je boeken? Welk?

Onderzoek doe je tegenwoordig meestal achter je pc: er is zo veel te vinden op internet dat je bijna niet de deur uit hoeft. Toch ben ik ook wel eens op pad gegaan. Ik heb een paar uur in de keuken van een restaurant geholpen. Dat was voor een boek dat ik nog wil schrijven. En ik ben een keer op een open dag van een opleiding geweest, die ervaring heb ik inmiddels verwerkt in een van mijn nog niet uitgegeven manuscripten. Wij zijn ook een keer uit eten geweest in een restaurant dat in mijn volgende roman staat vermeld en dat was absoluut geen straf!

11. Wat wil je bereiken met je boeken?

Ik wil mensen graag meenemen in de wereld van het verhaal. Zodat ze voor een avondje of een uurtje hun eigen zorgen vergeten en lekker ontspannen met een boek in de hand. Ik wil ze een fijn gevoel bezorgen als ze mijn boek dichtklappen. Maar ik wil ook dat ze nadenken over sommige dingen die ik in mijn boeken aankaart.

12. Welke tip kun je geven aan iemand die een boek wil schrijven?

Gewoon gaan schrijven. Door veel te schrijven leer je wat wel of niet voor je werkt, ontdek je je eigen stijl. En veel lezen natuurlijk. Lezen is de beste schrijfopleiding, ik weet zeker dat dat voor iedereen geldt.

13. Welke boeken lees je zelf graag?

Ik lees meestal romans en thrillers. Afgelopen jaar kwamen daar oorlogsboeken en non-fictie bij, een fijne ontwikkeling. Ik lees elke dag wel een stukje, zelfs als ik te moe ben of eigenlijk geen tijd heb. Boeken zijn de basis in mijn leven en dat is altijd zo geweest.

14. Welk boek zou je nog willen schrijven?

Een bestseller! Het lijkt mij geweldig als duizenden of zelfs miljoenen mensen je boek omarmen. Ik besef dat het voor weinig auteurs is weggelegd, en zeker in het feelgoodgenre, maar ik mag graag dromen.

15. Ben je nu bezig met een nieuw boek?  Welk?  Licht je een tipje op van de sluier?

Ik ben bezig met drie boeken tegelijk 😊. Bestemming geluk, dat in februari uitkomt, heeft nog geen geschikte cover. Daar wordt hard aan gewerkt en ik denk ook mee. De opvolger van Bestemming geluk is ook al geschreven. Nog de laatste puntjes op de i zetten en ik stuur het manuscript naar mijn redacteur. En ik ben heel voorzichtig begonnen aan iets nieuws, maar dat gaat nog niet zo hard. Dat hoeft van mij ook niet, ik wil gewoon genieten van het schrijfproces.

16. In september beginnen wij samen aan een projectje.  Wil je hier al iets over vertellen?

Alleen dat ik er heel blij mee ben. Nou, oké. Het project is jouw idee en het is ontstaan nadat je Liefde met gebruiksaanwijzing hebt gelezen. En meer zeggen we even niet!

Nee, meer gaan we nog niet verklappen. Ik kijk er echt naar uit om met jou samen te werken. Vol energie !!!  Aline, je bent een hele lieve en attente vrouw.  Ik vind het heel fijn om  je beter te leren kennen.  We hebben leuke plannen samen!

Hieronder zie je haar twee eerste boeken!

Halsoverkop van Aline van Wijnen, de winnaar van de Vriendin-schrijfwedstrijd! In Halsoverkop brengt de single dertiger Nicole haar tijd het liefst door met Dan, Dave en Paulo (Brown, Eggers en Coelho dus, in papieren vorm). Ze slaagt er echter niet in om een leuke man van vlees en bloed te vinden. Totdat ze op het plekje waar ze altijd gaat lezen in haar lunchpauze een man ziet zitten met een boek in zijn handen. Halsoverkop is een heerlijke feelgoodroman van debutant Aline van Wijnen. Zij werd door de jury unaniem uitgeroepen tot winnares van de schrijfwedstrijd van uitgeverij Zomer & Keuning en het tijdschrift Vriendin.

Mannen! Werden ze maar geleverd met een handleiding. Of een lieve helpdeskmedewerker. Of íéts. Aline van Wijnen beschrijft in Liefde met gebruiksaanwijzing op hilarische wijze hoe lastig de tweeëndertigjarige Robin het vindt om haar weg te vinden in haar werk, en vooral in de liefde. Want hoe leuk haar vlam Max ook is, hij is ook best wel ingewikkeld. 


http://www.booksandwords.be/liefde-met-gebruiksaanwijzing/

Dit is haar derde boek dat in februari zal verschijnen. De cover is niet de cover die uiteindelijk zal gebruikt worden. (Alhoewel ik die heel mooi vind…)

Als Melanie wegloopt voor het altaar, moet ze zichzelf en haar leven opnieuw uitvinden

Melanie Evers is bijna letterlijk geboren met een zilveren lepel in haar mond: haar vader had een juwelierszaak. Inmiddels heeft ze de zaak van hem overgenomen, leidt ze een leventje vol sterrenrestaurants en vakanties op Ibiza en staat ze op het punt om te trouwen met de knappe en succesvolle Duke. Maar wanneer ze aan de arm van haar vader naar het altaar schrijdt, beseft Melanie dat ze niet gelukkig is. Onder de verbijsterde blikken van de bruiloftsgasten draait ze zich halverwege om en gaat ervandoor.

Op zoek naar geluk heeft Alex ooit bepaalde keuzes gemaakt waar hij liever niet aan terugdenkt. Jaren later heeft hij alles in zijn leven op orde, alleen dat geluk lijkt nog steeds niet voor hem te zijn weggelegd.

Alex en Melanie zijn in twee verschillende werelden opgegroeid, maar wanneer ze elkaar leren kennen, springt de vonk over. Is de liefde het enige wat ontbrak om gelukkig te zijn? En is hun liefde sterk genoeg om te leren leven met de fouten die ze in het verleden hebben gemaakt?

Veel leesplezier !!!