Het koetshuis

Landgoed Rosaville (serie)

Karin Quint

Korte inhoud

Historica Laura woont op het schitterende Rosaville, een landgoed met verhalen in alle hoekjes. Wanneer haar dementerende oma haar vertelt over een onbeantwoorde liefde, duikt Laura in de geschiedenis van het koetshuis op het landgoed. Waarom is die plek zo belangrijk voor haar grootmoeder?

Terwijl Laura steeds meer te weten komt over wat er in het koetshuis is gebeurd, wordt ze zelf ook verliefd op Tom. Maar ook bij Laura lijkt het mis te gaan, want Tom heeft geheimen – en niet alleen voor haar…

Wat Laura nog niet weet is dat in het koetshuis alles samenkomt, niet alleen in het verleden, maar ook in het nu!

  • Productcode (EAN): 9789024592524
  • Verschijningsdatum: 30/06/2021
  • Aantal bladzijden: 371
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • Reeks: Landgoed Rosaville
  • Reeksnummer: nr. 1
  • Prijs : € 17,50

Over de auteur :

Karin Quint is freelance journalist, fotograaf en reisgidsauteur.

Ze studeerde journalistiek, werkte voor dagbladen, schreef en schrijft voor organisaties en bedrijven. In 2014 verscheen haar eerste boek: Het Engeland van Jane Austen, een reisgids die je door het Engeland voert van een van haar favoriete schrijfsters. In 2019 kwam de Engelse vertaling uit. Samen met haar vriend schreef ze tussendoor nog reisgidsen over Wales en Schotland.

https://www.karinquint.nl/

https://www.facebook.com/karinquintauteur

https://www.instagram.com/karin.quint/

Over het boek :

Toen ik dit boek zag verschijnen op facebook en instagram, werd ik onmiddellijk aangetrokken door de prachtige, kleurrijke cover. Die blinkende rozen en de titel. Als je het boek wat beweegt, zie je die schitteren. Je krijgt echt zin om meer te weten te komen over dit mooie landgoed. ‘Rosaville’ spreekt tot de verbeelding.

Dit is het eerste deel : Het koetshuis. Wat gebeurde daar allemaal indertijd?

Op de eerste pagina zie je een eenvoudige kaart van het landgoed Rosaville. Leuk getekend en geeft een idee hoe het volledige landgoed eruitziet. Ondertussen weet ik ook al de titel van het tweede deel : ‘De Theekoepel.’ Ben benieuwd. Verschijnt in mei 2022.

Maar nu verder met dit mooie boek. Het eerste hoofdstuk begint heel grappig, vind ik. Het is de eerste kennismaking van Laura met Tom Boyard, maar ze heeft het eerst niet door.

Laura heeft een halfzus Hannah en een stiefpapa Kees. Hun relatie is redelijk goed. Haar moeder, Marian, houdt van grootse dingen en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Als afstudeercadeau krijgt ze een auto en … een eerste job.

Het is interessant om te zien hoe haar relatie met Tom Boyard evolueert : spannend en pittig. Ze moet voor hem een bijzondere opdracht uitvoeren. Iets heel persoonlijks. Als historica is ze geboeid en wil de dozen en dossiers van dichtbij onderzoeken. Meer en meer komt ze te weten over Rosaville waarbij ook haar grootmoeder betrokken raakte in haar jonge jaren. Maar door haar dementie kan ze zich bijna niets meer herinneren. Toch zijn er lucide momenten en herkent ze Rosaville en het koetshuis. Er is iets heel intens over deze speciale plaats en Laura zal er uiteindelijk achter komen. Maar het is een hele lange en boeiende zoektocht met steeds nieuwe wendingen waardoor ik verrast werd. ‘Het liefdesverhaal van oma Lameire en Jasper C. verdient het om geschiedenis te worden.’

Ik kreeg veel sympathie voor Tom Boyard en Laura. Twee personages die goed uitgediept worden en heel menselijk zijn. Ook hoe Laura achter het grote geheim van Tom komt, is spannend.

Er komen flash-backs in de vorm van een dagboek dat ze vindt. Een dagboek van haar grootmoeder… Zo komen we steeds meer te weten over het geheim van dit koetshuis.

De epiloog is verrassend en legt uit wat er met Tom en Laura gebeurt. Toen ik het boek sloot, had ik een feelgood-gevoel met veel diepgang. Ik las het heel graag en hou van de vlotte schrijfstijl van Karin. Alles zit ingenieus in elkaar. Elke personage had een duidelijke rol en was een krachtige figuur.

Het verhaal doet me denken aan een tapijt dat geweven wordt en er steeds meer lagen bijkomen. Op het einde vormt het een prachtig kunstwerk.

Dit is een ideaal boek om onder de kerstboom te leggen !!!

Enkele mooie quotes :

p. 15 : Alles went, zelfs schoonheid. De mooiste dingen worden alledaags, als je er maar lang genoeg naar kijkt. En dan heb je soms de blik van iemand anders nodig om weer te zien hoe bijzonder iets is.

p. 17 : De jonge vrouw zag slechts twee zomers de rozen bloeien, vlak daarna stierf ze aan de gevolgen van borstkanker. Het fortuin van haar man had haar niet kunnen redden; ziekte maakt geen onderscheid tussen arm en rijk.

p. 33 : Haar woede-uitbarstingen waren bijna legendarisch en pasten helemaal niet bij haar engelachtige verschijning. Een weeffout in een verder perfecte zijden stof.

p. 36 : Je bent alleen geïnteresseerd in mensen als ze minstens honderd jaar dood zijn en in een museum hangen.

p. 132 : Het gekke aan het organiseren van een begrafenis is dat je eigenlijk geen tijd hebt om stil te staan bij je verlies. Maar juist die rare drukte net na een overlijden biedt troost.

p. 135 : Een heel leven in enkele weken opgeruimd.

p. 300 : Als ik in een goed boek zit, ben ik heel ver weg.

Hieronder zie je de cover van het tweede deel van Landgoed Rosaville :

De theekoepel verschijnt in mei 2022 en is binnenkort al te reserveren bij jouw favoriete (online) boekhandelaar. Benieuwd waar het over gaat? Lees dan verder: “Landgoed Rosaville, 1903. Rosalie de Wit houdt een feest in de tuin van Rosaville. Na de dood van haar vader is ze vanuit Engeland naar Nederland vertrokken en heeft ze haar intrek genomen in de schitterende villa die haar vader ooit voor haar moeder liet bouwen. Met het tuinfeest viert Rosalie dat ze een jaar in Nederland is. Ze huurt de gedreven en enthousiaste fotograaf Arris Nauta in om het vast te leggen. Al meteen voelt Rosalie zich tot de fotograaf aangetrokken, maar ze houdt zich aan het advies van haar vader: val nooit voor een man met minder geld dan jijzelf. Ondertussen heeft zich in de omgeving van Landgoed Rosaville een nieuwe buurtgenoot gevestigd: de charmante fabrikant Jonathan van Bredevoort. Rosalie valt als een blok voor hem en hij lijkt de ideale huwelijkskandidaat. Maar is hij wel de man die ze denkt dat hij is?”

Dit is de boeiende reisgids die Karin Quint schreef in 2016 : Ze is een grote fan van Jane Austen. (Het is mijn droom om deze reis ooit nog eens te maken…)

Jane Austen's England

Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit van Jane Austen hebben gehoord – een van Engelands grootste auteurs, met klassiekers als Pride and Prejudice, Emma en Mansfield Park. Met de groei van haar populariteit is ook het toerisme rondom Jane Austen toegenomen. De cottage in Chawton, waar Jane Austen drie boeken schreef, staat natuurlijk boven aan de lijst van iedere Janeite (zoals Jane Austen-liefhebbers genoemd worden), net als haar graf in Winchester, de stad Bath en het romantische kustplaatsje Lyme Regis. Maar niet alleen de plaatsen die Jane Austen zelf bezocht trekken Austentoeristen, ook de locaties – landhuizen, dorpen, natuur – die gebruikt zijn voor de verfilmingen worden jaarlijks overspoeld door bezoekers.

Veel leesplezier !!!