4 boeken die je alles doen vergeten

4 boeken die je alles doen vergeten

Rozen               Leila  Meacham

Gejaagd Door De Wind Voor De 21Ste Eeuw

 

Korte inhoud : Vlak voor de Eerste Wereldoorlog erft de zestienjarige, vroegwijze Mary Toliver haar vaders katoenplantage Somerset. Haar moeder en broer zijn woedend, ze voelen zich verraden en keren zich tegen haar. Maar Mary is verknocht aan de plantage en ze zet alles op alles om het succes van haar vader voort te zetten. Dan vraagt houtmagnaat Percy Warwick, de liefde van haar leven, Mary om de plantage op te geven om met hem te trouwen, maar daarmee vraagt hij haar het onmogelijke: Mary’s hart ligt boven alles bij Somerset en ze wijst Percy’s aanzoek af. Ze trouwen beiden iemand anders maar moeten de rest van hun leven de gevolgen dragen van deze fatale beslissing: de geheimen, het bedrog en het knagende gevoel van wat als…

Recensie : In het eerste deel van deze familieroman staat Mary Toliver centraal. Ze is de eigenaar van Toliver Farms, een grote katoenplantage in Texas. Vlak voor haar dood kijkt ze terug op haar leven. Het volgende deel is geschreven vanuit Percy Warwick, de grote liefde van Mary die toch haar echtgenoot niet werd. In de laatste twee delen vertelt Rachel haar verhaal: zij is het achternichtje van Mary en de beoogde erfgenaam. Maar het testament van Mary is totaal anders dan verwacht en brengt drie families die met elkaar zijn verweven in verwarring. Een boeiende familiegeschiedenis waarin de liefde voor de plantage in conflict komt met de liefde voor mensen. De titel van het boek is ontleend aan een sage waarin een rode roos betekent iemand vergeving vragen en een witte iemand vergeving schenken. Het verhaal leest makkelijk en omspant de periode 1916-1985.

Het boek is het romandebuut van een onderwijzeres die na haar pensionering met schrijven begon en meteen deze bestseller schreef. Voor lezers die houden van uitgebreide familieromans.

ISBN : 9789032512866

Verschenen in 2011

 

Korenblauw                        Leila Meacham

`Meachams tweede roman is net zo goed als haar eerste, en zal door haar lezers op handen worden gedragen.     Kirkus Reviews Texas

Korte inhoud : 1979. Cathy Benson is elf als haar ouders omkomen bij een ongeluk. Ze wordt in huis genomen door haar grootmoeder, die in een klein dorpje op het Texaanse platteland woont. Daar sluit ze al snel vriendschap met TD Hall en John Caldwell, de footballbeloftes van de plaatselijke highschool. De drie groeien samen op, en hun vriendschap groeit met hen mee. Alles lijkt eindelijk voorspoedig te gaan, en ze plannen een toekomst waarin ze alle drie hun dromen waar kunnen maken: football-beurzen voor de jongens en een opleiding tot arts voor Cathy, aan dezelfde universiteit. Maar de gebeurtenissen van die laatste zomer zetten de driehoeksverhouding op scherp, en op wat een rustige zomermiddag had moeten zijn, komt het tot een breuk die al hun plannen en dromen doorkruist. Daarna is niets meer hetzelfde. Dertig jaar later komt TD Hall, sportlegende en miljonair, terug naar het dorp om de dingen recht te zetten. Maar het verleden valt niet recht te zetten je kunt alleen hopen op vergiffenis.

Recensie : Een zich tussen 1979 en 2008 afspelend verhaal over de levens van drie wezen, een meisje en twee jongens, die opgroeien in een klein stadje in Texas. Ze vormen een onafscheidelijk trio, maar op de middelbare school beginnen de moeilijkheden als beide jongens verliefd worden op het meisje, Catherine Ann. Hun veelbelovende toekomst – de beide jongens zijn de sterspelers van het lokale American footballteam, Catherine Ann is een briljante leerling – verloopt door een samenloop van ongelukkige omstandigheden echter totaal anders dan verwacht en drijft hen uit elkaar. Misverstanden, een onverwachte zwangerschap, een uit de hand gelopen grap, geheime liefde, bedrog, het katholieke geloof en zelfs moord spelen hierbij een rol. Pas dertig jaar later wordt duidelijk wat zich destijds allemaal heeft afgespeeld.

Een makkelijk leesbaar, maar wat breed uitgesponnen, romantisch verhaal vol dramatische verwikkelingen, dat de liefhebbers van dit genre zeker zal aanspreken. Eerder verscheen van deze auteur de familieroman ‘Rozen’* die veel succes had. De gepensioneerde lerares publiceerde in de jaren tachtig van de 20e eeuw ook al drie romantische verhalen.

Met haar debuutroman Rozen veroverde Leila Meacham de harten van vele lezers, en een tweede roman van haar hand kon ook niet uitblijven. Korenblauw speelt zich af in een andere stad en een andere tijd, maar is net zo meeslepend als haar eerste bestseller. `Korenblauw draait om de driehoeksverhouding tussen twee beste vrienden en het meisje waar beiden voor vallen.

Net als Meachams debuut Rozen een boek vol verrassende wendingen en personages die ondanks hun goede bedoelingen fouten maken die een leven lang nagalmen. The New York Times

`Korenblauw is net zo goed als Rozen. Leila Meacham vertelt opnieuw een verhaal dat bevolkt wordt door liefdevol opgetekende personages die de lezer bij zullen blijven. The Huffington Post

`Lezers zullen dit dikke boek vol onbeantwoorde liefde, vriendschap en American football met intens plezier verslinden. Bookreporter

ISBN : 9789032513702

Publicatiedatum : 02/07/2013
Uitgever : De Fontein Romans & Spanning

Prijs : € 14,99

 

Somerset                           Leila Meacham

`Somerset , de heerlijke nieuwe roman van Leila Meacham, is de voorloper van haar bestseller `Rozen . `Somerset vertelt hoe de band tussen de families Toliver en Warwick ontstond.

Voor `Rozen was er `Somerset

Korte inhoud : Het is 1835, en de planterszonen Silas Toliver en Jeremy Warwick weten dat ze in South Carolina geen toekomst hebben omdat hun vaders plantages naar hun broers zullen gaan. Maar in Texas wordt nog land weggegeven, en de twee smeden plannen om daar hun geluk te beproeven.
Als Silas de ene na de andere financiële tegenslag moet verduren, dreigt de hele onderneming te mislukken. Tot hem een oplossing in de schoot wordt geworpen: als hij de koppige Jessica Wyndham trouwt, zal haar vader zijn expeditie bekostigen. Maar aan het huwelijk zitten wel wat haken en ogen, zoals het feit dat Jessica hem niet uit kan staan
Tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij en de dreiging van de Eerste Wereldoorlog tekent zich een verhaal af van drie pioniers die in de zwarte Texaanse aarde de fundering leggen voor een familiesaga die de eeuwen omspant

Recensie : Na standalone `Korenblauw is `Somerset opnieuw een meeslepende roman van Leila Meacham, die met haar debuut `Rozen een internationale bestseller schreef. In `Somerset schrijft ze over de families die de rozen naar Texas brachten. De boeken zijn los te lezen.Een roman die je terugbrengt in het Amerika van de grote katoenplantages in het zuiden met de bijbehorende slaven , de ondergrondse spoorweg voor het “smokkelen” van de weggelopen slaaf . De trek met hele families om in the middle of nowwhere een geheel nieuw bestaan op te bouwen. Als je van geschiedenis houdt een verwijzing naar de rozenoorlogen van York en Lancaster in het Engeland van de 15e eeuw.

ISBN : 9789032514594

Publicatiedatum : 10/06/2014

Pagina’s : 608

Uitgever : De Fontein

Prijs : € 22,50

 

Het zwarte goud              Leila Meacham

Leila Meacham neemt je in ‘Het zwarte goud’ mee naar het zinderende zuiden van de VS.

Korte inhoud :   In het Texas van 1900 hebben de koeien en grote veehouders het nog voor het zeggen, maar de eerste olie stroomt al uit de grond en de hele samenleving staat op het punt van een grote verandering. In deze tumultueuze wereld moeten Samantha Gordon, een welgestelde erfgename van een van de grootste veebaronnen, en Nathan Holloway, een op het oog onopvallende boerenknecht, hun weg vinden. Deze twee jonge mensen moeten het web van geheimen, liefde en verraad dat hen verbindt ontwarren als ze ooit hun eigen pad willen kiezen.

Met haar debuutroman ‘Rozen’, die ‘het ‘Gejaagd door de wind’ voor de 21ste eeuw’ werd genoemd, veroverde Leila Meacham de harten van vele lezers. Naast ‘Rozen’ schreef ze ook ‘Korenblauw’ en ‘Somerset’.  ‘Het zwarte goud raakt je. Het geeft je een beeld van Texas zoals je het nog niet kende. Meachams heerlijk leesbare schrijfstijl trekt je mee haar wereld in. Dit boek vraagt om een glas wijn bij de hand en een avond helemaal voor jezelf.’ BookReporter

Recensie :  Begin twintigste eeuw maken grote veebaronnen met enorme ranches nog de dienst uit in Texas, als er een enorme verandering plaatsvindt doordat er op steeds meer plaatsen naar olie geboord wordt. In die wereld staan twee jongvolwassenen voor belangrijke keuzes en beslissingen in hun leven. Samantha, dochter van een rijke veeboer en geïnteresseerd in de paleontologische schatten in de bodem, en Nathan, oudste zoon op een boerenbedrijf, die niets liever wil dan dit bedrijf overnemen. De grote economische veranderingen zijn niet de enige veranderingen waar ze mee te maken krijgen. Hun herkomst berust op een duister geheim waarin steeds meer mensen een rol blijken te spelen.

Een imposante familiekroniek vol liefde, verraad, intrige, toeval, berekening, geluk en ongeluk. Een feelgood verhaal met oog voor historisch, maatschappelijk en persoonlijk detail en mooi neergezet in het decor van de opkomst van de olie en de industrialisatie in het zuiden van de Verenigde Staten. De bestsellerauteur (1938) groeide op in Texas en heeft al vele boeken op haar naam staan, die zich vaak in Texas afspelen.

 

Ik raad deze 4 prachtige boeken aan omdat het stuk voor stuk intense familieverhalen zijn.  Ook voor wie van geschiedenis houdt, zijn dit juweeltjes.