60 jaar smurfen

 

 

De smurfen bestaan 60 jaar!  Dat is de moeite om gevierd te worden.  Toen we klein waren, hadden mijn zus en ik heel wat smurfen.

 

 

De Smurfen (Frans: Les Schtroumpfs) zijn stripfiguren bedacht door Peyo   (Brussel, 25 juni 1928 – aldaar, 24 december 1992) een Belgische striptekenaar en scenarioschrijver en mee vormgegeven door Yvan Delporte.  Ze werden ontworpen als nevenpersonages in de reeks Johan en Pirrewiet en kregen in 1959 een eigen stripreeks.

Later dienden de stripfiguren ook als inspiratie voor een tekenfilmreeks.  Tevens werd er heel wat muziek en merchandising uitgebracht onder naam van de Smurfen.

 

 

 

 

De Smurfen is een Amerikaanse tekenfilmreeks rond de Smurfen, die van 1981 tot 1990 werd gemaakt door Hanna-Barbera en een internationaal succes werd.

De serie kende 256 afleveringen van elk 26 minuten. Sommige afleveringen bestaan uit meerdere verhalen. Het aantal verhalen is 421. In de Verenigde Statenwerden de 16 afleveringen van Johan en Pirrewiet ook bij de reeks geteld.

 

 

 

Johan en Pirrewiet (Frans: Johan et Pirlouit) is een Belgische stripreeks van de tekenaar Peyo. Voordat het mannetje Pirrewiet erbij kwam, verscheen de strip als Johan.  Johan en Pirrewiet is een humoristische avonturenstrip. De tekenstijl van de reeks wordt gerekend onder de school van Marcinelle. De stijl van Peyo en dus van deze reeks staat bekend als een schijnbaar eenvoudige tekenstijl die desalniettemin zeer doeltreffend is in het overbrengen van de boodschap. De reeks verscheen later ook als tekenfilmserie  (de naam Johan en Pierewiet. In het negende album verschenen De Smurfen voor het eerst en in 1975 werd dit album verfilmd als De fluit met de zes smurfen.

De fluit met de zes smurfen

Pirrewiet krijgt via een koopman een toverfluit met 6 gaten in bezit. Wie de muziek van deze fluit hoort, begint tegen zijn/haar wil te dansen. Bij langdurige blootstelling valt de persoon uiteindelijk in zwijm. Een zekere Matthijs Pepersack probeert de fluit af te pakken omdat hij inziet dat het hem veel geld kan opbrengen. Hij wint Pirrewiets vertrouwen en kan zo de fluit stelen. Met een doof paard reist hij vervolgens het land door, en laat hij rijke burgers dansen en in zwijm vallen zodat hij die kan beroven. Johan en Pirrewiet proberen hem de fluit af te nemen, maar zien in dat ze niet zonder hulp verder kunnen. Ze gaan ten rade bij Homnibus (uit Het raadsel van de maansteen) die hen verwijst naar de makers van de fluit, de Smurfen. Homnibus tovert de helden naar het onzalige land, waar de Smurfen wonen. Daar worden ze ontvangen door Grote Smurf die besluit te helpen door ze een nieuwe fluit te geven. De Smurfen zwoegen dag en nacht en na enkele dagen is de fluit af.

Intussen heeft Pepersack een plan beraamd met een oude bekende, heer van Eigenheim. Samen willen ze met het gestolen geld van Pepersack een leger op de been brengen. Daarvoor gaat hij overzee mannen ronselen. De Smurfen volgen Pepersack al een hele tijd, maar hun spoor loopt dood aan de kust. Johan lokt Eigenheim dan maar naar de kust onder het voorwendsel dat Pepersack Eigenheims hulp nodig heeft. Eigenheim leidt hen naar Pepersack. Eenmaal bij Pepersack komt het tot een confrontatie waarbij Pepersack en Pirrewiet beiden op hun fluit spelen in de hoop de andere in zwijm te laten vallen. Uiteindelijk trekt Pirrewiet aan het langste eind. Pepersack en Eigenheim worden gevangengenomen en de Smurfen krijgen de fluiten terug.

 Johan en Pirrewiet

 

 

 

 

Te gast bij Van Gils en gasten

Hier zie je een heel leuk gesprek met mensen van verschillende generaties die opgegroeid zijn met de smurfen…

Achter de schermen : de stemmen!  Leuk om te zien !

In dit filmpje zie je hoe de smurfin bij de smurfen terecht gekomen is : ik was dat compleet vergeten.  Tof om eens weer te zien.

Mijn lievelingssmurfen :

 De boekensmurf

 

 

 

 

 

De bloemensmurf

 

 

 

 

 

 De brilsmurf

 

 

 

 

 De cadeautjessmurf

 

 

 

 

 

 

De baksmurf

 

 

 

 De engelsmurf

 

 

 

 

 

 De Grote Smurf

 

 

 

 

 

 

 

 De existentiële smurf

Ooo, wat hou ik van dat taaltje!  Mijn zus en ik probeerden vroeger ook zo te praten…

 

 

 

Misschien kun je ook eens op zoek gaan naar je smurfen …