Interview met Gaby Rasters Follow-Like-Share

Interview met Gaby Rasters 

Wie is Gaby Rasters?   Een hele lieve en gevoelige vrouw met drie schatten van kinderen en een lieve man.  Ze schrijft verschillende genres en geniet ervan om haar ervaringen en gevoelens te delen met haar lezers.  Ik vind het leuk om contact te hebben met haar en haar te volgen doorheen haar boeken.  Er zijn er al heel wat verschenen.  Die zet ik straks nog eens op een rijtje.  Je kan er ook meer over lezen op deze link Gaby Rasters Follow-Like-Share.

Hier komt het interview 

1. Wanneer ben je begonnen met schrijven?
Ik schrijf al heel mijn leven. Kleine verhaaltjes en versjes. Krabbeltjes in schriftjes, dat soort dingen. Ook heb ik echt heel veel penvrienden en vriendinnen gehad. Mijn zolder ligt vol met brieven. Echt schrijven aan een boek begon in 2014, ik schreef het boek Herkenning. Voor dit boek won ik via een crowdfundplatform een contract bij een uitgeverij. En daarna is het allemaal snel gegaan. In 2016 kwamen er weer drie boeken uit bij een grotere uitgever. in 2017 weer een boek en dit jaar komen er zelfs drie boeken uit!
2. Wist je al direct welk genre?  Welke genres schrijf je?
Ik schrijf vooral feelgoodromans, ik ben eigenlijk niet zo van de hokjes en de indelingen in verschillende genres. Naast mijn feelgood boeken heb ik Muurbloem en Julia& Julia geschreven. Deze zijn heftiger en meer thrillerachtig. Toen ik aan deze twee boeken begon, wist ik niet waar deze boeken op uit gingen draaien. Ik was zelf verrast toen ik de eerste gruwelijkheden las 🙂
3. Hoe kwam je erop om de Follow-Like-Share trilogie te schrijven?
Dat idee kwam gaande weg. Na Follow (is eigenlijk de heruitgave van Herkenning) kreeg ik zoveel mooie commentaren dat ik verder ben gaan schrijven aan een vervolg. Ik was verliefd geworden op mijn eigen personages. Daarnaast had ik ook gewoon de smaak te pakken. En 1 boek produceren, dat kan iedereen, dacht ik. Ik wilde laten zien dat ik meer kon! Maar mijn oorspronkelijk idee was in alle eerlijkheid ook echt om ooit 1 boek te schrijven en het daarbij te laten. Een soort bucket-list wens. Nu kan ik niet meer stoppen. (Ik moet eerlijk zeggen dat deze trilogie verslavend werkt.  Ik wou oorspronkelijk eerst Follow lezen want ik heb nog vele recensies die ik moet schrijven.  Maar ik vond het zo mooi en waarachtig dat ik Like ook direct erna begon te lezen. En nu heb ik me verdiept in Share.)
4. Je schrijft heel doorleefd.  Zit er veel van jezelf in je boeken?
Natuurlijk zit er veel van mezelf in de boeken. Ik stop in elk personage iets van mezelf. Dat kan een karaktertrekje zijn of een belevenis. Ook zie je in de liefdesverhalen veel van mijn eigen man terug. De lieve dingen die hij voor mij doet, zie je in de boeken terug. Hij kan daar enorm om lachen. Ik ben nu aan een boek aan het schrijven voor De Boekerij en dat boek grijpt me elke keer weer naar mijn keel. Het boek heeft als thema borstkanker. Een lieve vriendinnetje maakt deze ziekte nu weer opnieuw mee en met haar in mijn gedachte schrijf ik dit boek. Zij zit verborgen in mijn tranen die ik laat wanneer ik schrijf…
5. Heb je een eigen plek om te schrijven?  En een bepaald ritueel?
Nope. Saai he?
Ik heb een drukke baan, drie kinderen, drie katten en een hond. Ik ben net getrouwd en geniet van ons leven samen. Elk moment dat ik kan schrijven is dan meegenomen. Dus het maakt mij niet uit waar ik zit. Meestal gewoon in de woonkamer of de keuken, met de drukte om me heen. Mijn man ziet me dan opgaan in mijn boek en zegt dan: blijf maar schrijven, ik kook vanavond.
6. Hoe organiseer je het schrijven met een druk gezin en je werk? Heb je vaste schrijfmomenten?
Zie mijn vorige antwoord. Wanneer mijn kinderen bij hun vader zijn, dan pak ik die momenten wel om even door te stomen en dan schrijf ik ook echt heel veel. Soms heb ik zin om te schrijven, dan kriebelt het in me, maar dan vraagt mijn zoontje om een spelletje met hem te spelen. Natuurlijk doe ik dat dan en soms had ik dan last van mijn verlangen om te schrijven. Daar heb ik nu bewust een einde aan gemaakt: een spelletje spelen of met mijn gezin iets ondernemen moet niet half-half zijn. Daar moet ik voor gaan en dat schrijfmoment haal ik een andere keer wel in. Maar het blijft wel een beetje jongleren!
7.  Steunt je boek “Nooit meer bang” op je eigen ervaringen?
Ten tijden van de aanslag in Brussel, zat ik in een hotel, niet ver van de aanslag op het metro station vandaan. Ik was bang. En ik zag de stad veranderen in een oorlogsgebied. Ja, dat gevoel heeft me meegenomen tijdens het schrijven van het boek.
8. Kun je iets vertellen over het project “Geef de pen door”?
Ik heb altijd teveel ideeën. Ik gooi heel veel balletjes in de lucht. Niet alles lukt. Maar “Geef de Pen door” wel. Mijn idee was om een vervolgverhaal te schrijven met een aantal auteurs en elkaar het verhaal door te geven. Mijn idee was amper doordacht en gelukkig was er Wendy Wenning van Vrouwenthrillers die er een kop en een staart aan heeft gemaakt en alles hiervoor heeft geregeld. De verhalen zijn geweldig om te lezen. Ik ben overigens afgehaakt. Ik was aan de beurt om mijn tweede deel te schrijven en ik kon het niet. Verdriet om mijn zieke vriendin was er toen in alle hevigheid en mijn concentratie was weg. Een thriller is toch iets waar ik voor moet gaan zitten en eerlijk gezegd kon ik op dat moment zoveel heftigheid even niet aan. Ik ben trots op dit project en op de auteurs die hier echt zo goed in zijn!! (Hier vind je ook de link naar “Geef de pen door” http://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=schrijvendetail&id=1935
9. Wat wil je bereiken met je schrijven?
Ik wil mensen raken. En ik hoop dat mijn boeken steeds bekender gaan worden…ik wil laten zien dat wanneer je blijft geloven in je droom je door kunt breken als auteur. Erin geloven is niet genoeg: hard werken en doorzettingsvermogen zijn hiervoor cruciaal!
10. Welke boeken lees je zelf graag?
Feelgood boeken. Maar ik lees heel erg weinig. Ik heb er simpelweg de tijd niet voor (en ook geen rust). Ik wil de tijd gebruiken om zelf te schrijven.
11. Wat is je beroep?
Ik werk voor de gemeente Eindhoven, voor de sector veiligheid en ben daar manager jeugdcriminaliteit en jeugdoverlast. Knetter spannend! Ik werk nu veel samen met een politieman en het grappige is: hij schrijft ook!
12. Je bent heel creatief : je verbindt songteksten met je boeken.  Dat is wel heel origineel.  Hoe kwam je daarop?  Waarom doe je dat?
Ik wil een extra dimensie aan het lezen van boeken toevoegen. Ik schreef voor Herkenning (Follow) ook al een lied: Zoen van Toen. Voor Nooit meer Bang is er ook een song en voor het verhaal van mijn zieke vriendin is een nieuw liedje in de maak. Nadat het boek uit is, kan de lezer nog nagenieten van de muziek.
13. Je laat ook personages van je boeken levend worden op Facebook.  Hoe doe je dat? Wie zijn die personen erachter?  Echte of ben jij dat?
Het begon als een experiment en dat experiment is uitgegroeid tot iets moois. Mila en Sebastiaan uit Follow, Like en Share bestaan echt. Hun leven gaat verder nadat de boeken uit zijn. Mila speelde ik eerst zelf en de andere personages ook. Niet vol te houden. Twee lieve geweldige mensen namen dit van mij over en ze spelen hun rol met verve! Ik ben trots op ze! (Ik vind het wel leuk dat je even contact kunt hebben met deze fictieve personages. Zo blijft het verhaal nog even voortduren.  Is echt iets heel speciaals)
14. Je nieuwste boek “Julia & Julia” komt nu uit.  Waarover gaat het?
Niet alleen Julia & Julia komt dit jaar uit. In November verschijnt mijn boek De Lissabon Brieven. Op dat boek ben ik echt zo trots.
J&J is ontzettend spannend en mysterieus, maar ook lief en mooi. De Lissabon Brieven is een waardige opvolger van Nooit meer Bang en ik weet zeker dat dit boek veel mensen zal raken, sterker nog, ik denk dat er reisjes naar deze mooie stad geboekt gaan worden..
15. Welke tip(s) kun je geven aan iemand die ook wil schrijven?
Gewoon doen!
Beste Gaby, heel erg bedankt voor dit mooi interview.  Je schrijft ook hier zo echt en gevoelig.  Je bent niet anders dan in je boeken.  Nu ik je wat leer kennen en volg op facebook, zie ik een hele lieve en creatieve vrouw.  Je bent zo iemand die iedereen als goeie vriendin zou willen.  Iemand die meeleeft met de mensen in haar omgeving. Ondanks dat ik veel te lezen en recenseren heb, zal ik al je boeken lezen.  De eerste boeken waarmee ik kennis maakte, waren de boeken Follow-Like-Share.  Echt heel tof en verslavend om te lezen.  Ik raad ze iedereen aan.  Supermooie feelgoedboeken.  En straks lees ik “Nooit meer bang.” Ik krijg het gevoel dat dat heel anders zal zijn.  Vooral wanneer ik lees waarover het zal gaan.  Ik zal zeker al je boeken blijven lezen en je blijven volgen.  Je bent een hele boeiende auteur die we inderdaad niet op één genre kunnen vastpinnen.  Ik wens je verder nog veel geluk met je gezin en je schrijverstalent.

 

De boeken van Gaby

     

Julia & Julia is net uit !  En is het vervolg op Nooit meer bang.