Mijn handletteringavontuur (Deel 8)
Het heeft wat geduurd, maar hier ben ik weer. Ik heb mij ondertussen ingeschreven voor een online workshop : Schrijven met Penseel Totaal. Ik heb 18 maanden toegang tot de workshop. De lesgeefster is een sympathieke Nederlandse dame : Karin Joan.
Wie is Karin Joan?
Hoi!
Mijn naam is Karin Joan.
Geboren in Su, getogen in Rotterdam (Nederland).
Opnieuw geboren op mijn 16e (de beste keus die ik ooit heb gemaakt 🙂
Gelukkig getrouwd met Fred (2001) en intens gezegend met Jeremy (2008)
Mijn Verhaal
De vloer lag bezaaid met krantenpapier. Grote en kleine stukjes geknipt in rechte en ronde vormen. De jonge moeder die van huis uit werkte als ‚modiste’ zat achter haar naaimachine en gebruikte de grote krantenvellen als patroonpapier om haar kleding-ontwerpen op uit te tekenen. Op de vloer tussen de kranten zat een klein meisje met een potlood. Ze had grote interesse voor de letters die ze op het krantenpapier zag. Ze was nog te jong voor school, maar tekende al graag de letters na in de veronderstelling dat ze al kon schrijven.
Dat kleine meisje, dat was ik 🙂 Karin Joan
Op mijn 10e jaar leerde ik klassiek kalligraferen van een tante en sindsdien ben ik altijd wel bezig geweest met lettervormen. Saaie lesuren tijdens mijn studie, leukte ik op met tekeningen en sierletters tussen mijn aantekeningen door. Als leerkracht in het basisonderwijs mocht ik kinderen inspireren door zelf een mooi voorbeeld op het bord te schrijven. Maar mijn creatieve passie kon ik pas echt kwijt in mijn internet-activiteiten. In videos en blogberichten deelde ik graag allerlei zelfmaak-projecten. Hoewel ik intussen meer digitaal te werk ging, nam ik in het ontwerpproces af en toe een penseel ter hand waar ik dan graag in zwierige bewegingen korte teksten mee schreef. Dit sloeg zo aan bij mijn publiek dat de roep steeds groter werd: Ik wilde dat ik dat ook kon!! Dus ik ontwikkelde een online cursus Schrijven met Penseel en bracht deze uit in december 2015.
Op het moment zijn er 547 enthousiaste deelnemers die de videolessen volgen en trots hun werk met elkaar delen in onze levendige Facebook groep. Terwijl ik de cursus iedere week nog met nieuwe lessen aanvul, komen er ieder dag nieuwe deelnemers bij en krijg ik steeds meer energie om te zien wat het bij hen teweeg mag brengen.
Sinds kort heb ik het onderwijs gedag gezegd en ben ik full-time creatief ondernemer. Mijn creatieve projecten deel ik graag online en in de vorm van e-learning voor volwassenen. Na alle lessen van mijn cursus Schrijven met Penseel gepubliceerd te hebben, komt er een workshop handlettering aan en dan … dan wordt het voor mij de uitdaging om te kiezen uit de vele ideeën die ik nog heb.
info over de cursus: www.schrijvenmetpenseel.nl
Ik ben nog maar net begonnen en heb de eerste reeks van de 3 reeksen gedownload en de oefenblaren uitgeprint. Hieronder zie je ze.
Dit is dus de eerste reeks waarmee ik aan de slag zal gaan. Het is echt leuk want je krijgt telkens een video-lesje met hele goeie tips en dan kan je zelf schrijven. Eerst alle krullen en letters afzonderlijk om dan zo tot een woord te komen.
Mijn eerste probeersels : wat merk ik? Ik moet een beter penseel kopen met een goede scherpe punt die telkens als ik de dikke lijn geschreven heb, terugkomt tot een fijne punt. Ik ben linkshandig, dus moet ik mijn blad anders draaien dan bij een rechtshandige. Anders wrijf ik over de verf met mijn hand.
Het is leuk want je hebt 10 verschillende kleuren en de top van de pen is plooibaar. Je kan er dus fijne en dikke lijnen mee maken. Net zoals bij een echt penseel. Het voordeel is dat je niet telkens nieuw water en kleur moet nemen.
Ik heb van elk blad 3 keer de oefening gemaakt in verschillende kleuren. Zo blijft het leuk en wordt het niet saai om telkens maar dezelfde letter te oefenen.
1. De gewone zig zag lijn. Hier moet je erop letten dat als je naar boven gaat, fijn werkt en naar beneden dikker, dus meer duwen op je penseel. Het is moeilijk om dat evenwicht te vinden. Dus veel oefenen.
2. Nu de “L”, maar een hele rij aan mekaar. Ook weer : naar boven fijn, naar beneden dik. Wat hier moeilijk was, was om onderaan een goede overgang te maken van dik naar terug dun.
3. De “L” klaar voor verbinding. Weer dezelfde moeilijkheid : naar boven fijn, naar onder dik.
4. De “e” : Zelfde moeilijkheid. Ik had de neiging om alle “e”’s dik te maken. Dat moet ik zeker nog oefenen.
5. De “v” : alweer een gevecht tussen dik en dun.
6. De “o” : die ging heel vlot. Ik begon er de hand in te krijgen.
7. En nu alle letters verbonden in het woordje “love”. Dat was eindelijk leuk om te doen. Het gaf meer zin. Ik heb in verschillende kleuren gewerkt om eens de kleuren uit te proberen. Het zijn mooie kleuren.
8. En nu mocht ik zomaar aan de slag met het woordje “love”. Eigen ideeën.
Ziezo, dat was het eerste onderdeel van mijn workshop.
Ik vond het heel plezant en zeker heel goed uitgelegd. Ze doet dat echt zeer goed. Ze toont je welke fouten je kan maken en waarop je steeds moet letten.
Tot volgende week !!!