Lot 33

Helene Smit

Wat doe je als blijkt dat een lelijk, oud bureautje op zolder, te zwaar om bij het grof vuil te zetten, een grote kunstschat is? Mij overkwam het. Mijn leven staat compleet op zijn kop als ik er achter kom dat het gaat om een origineel ontwerp van de Franse designer en architect Pierre Chareau. Veilinghuis Sotheby’s in Parijs is na een persoonlijke inspectie van het bureau bij mij thuis, meteen enthousiast en wil het voor een duizelingwekkend bedrag verkopen. Maar dat kan alleen als het geen naziroofkunst is….

Tijdens een uitvoerige zoektocht naar de voormalige eigenaren van het bureau, ontdek ik dat mijn kunstschat een roerige geschiedenis heeft die vele levens fundamenteel veranderde. Terwijl ik als een bezetene de herkomst probeer te achterhalen wordt mijn dochter Fréderique steeds stiller…

LOT 33 is een op waarheid berust verhaal. Over een bizarre zoektocht. Maar ook over toeval, moederliefde, verloren vriendschap, onwetendheid en hebzucht.

Inmiddels is de tweede druk van LOT 33 in productie en wordt er gewerkt aan een Engelse vertaling!

  • ISBN-nummer: 9789492179920
  • Verschijningsdatum: 20/04/2018
  • Aantal bladzijden: 233
  • Uitgeverij: Paris Books
  • Prijs : 20

Over de auteur

Helene Smit (1964) is juriste en mediator. In 2015 vond ze een bijzonder bureau op haar zolder. In haar debuutroman vertelt ze haar onthutsende verhaal op meesterlijke en meeslepende wijze. Het bureau werd daadwerkelijk door het beroemde veilinghuis Sotheby’s in Parijs geveild.

Over het boek :

Ik ontdekte dit boek dankzij mijn facebook vriendin Ivonne Schouten-Hoek. Ik heb een tijdje geleden haar boek “Entre nous” ook gelezen en gerecenseerd. Via een challenge van covers raadde zij mij “Lot 33” aan want het was het debuut van haar vriendin. Toen ik de cover zag, was ik heel aangenaam verrast. Er stond een prachtige jonge vrouw op. Ze deed me denken aan een Spaanse danseres. Zeker iemand kunstzinnigs. De titel en de korte inhoud op de achterflap intrigeerden mij. Zeker het feit dat het op waarheid gebaseerd is.

Het verhaal begint met het vinden van het bureau in 2015. Helene loopt door het huis met Freek, de man van haar vriendin, omdat ze haar huis wil verkopen. Dit grote en oude huis wordt te zwaar voor haar. Het is jammer maar ze zal haar “grande dame” moeten verkopen. Freek vindt op haar zolder een bureau van grote waarde. Ze nemen contact op met Sotheby’s Parijs en krijgen na een grondig onderzoek te horen dat het wel degelijk een echte Chareau is en heel kostbaar is. Om het te kunnen verkopen, moeten ze de afkomst en het verleden van dit bureau achterhalen. Het mag zeker geen naziroofkunst zijn. Dan kan het niet verkocht worden. Wat mij erg intrigeerde, was de reactie van haar dochter Fréderique in verband met het bureautje. Ze reageerde heel heftig en wou het niet loslaten. Ze had er een speciale band mee en het stimuleerde haar creativiteit zoals het ook in het verleden deed. Dit vormt een rode draad doorheen het verhaal.

Het verhaal wisselt tussen het verleden en heden (2015). De hoofdstukken worden telkens aangeduid met ” … maanden voor Lot 33.” Soms zijn het korte hoofdstukken, en soms wat langer. Zo gaat het verhaal heel vlot vooruit. Het is voor 75% non-fictie ! De zoektocht naar het verleden van dit informatiegevoelig pand is ook erg spannend.

Het boeiendste is wanneer Helene op onderzoek gaat naar het verleden van de vroegere bewoners en wat het bureau voor hen betekende. Het is heel spannend en er gebeuren zelfs mysterieuze dingen met een bovennatuurlijk tintje. Het is wonderbaarlijk wat Helene allemaal ontdekt. Ik hou enorm van haar duidelijke en spontane manier van schrijven. Je kan meevoelen met haar. En wanneer ze haar reis naar Schotland maakt, had ik echt het gevoel dat ik mee zat op haar motor Bonnie (Triumph Bonneville uit 1978). Ik verwachtte veel van dit bezoek en dat kwam ook uit.
Alsof het bureau bewees dat er meer is tussen hemel en aarde.  Vooral in verband met alle Fréderiques…

Op het einde kom je bij de dag van Lot 33. Het is een mooi einde met alweer een twist van het “lot.” Maar dat moet je zelf lezen. Ik heb wel zin in een vervolg. En dat zit er zeker in.

Enkele mooie quotes :

p. 33 : Het lelijke eendje op zolder moet weer een mooie zwaan worden.

p. 58 : De ontdekking heeft mijn leven nu al veranderd. Ik ben meer geïnteresseerd in architectuur, kunst en muziek.

p. 88 : Eigenlijk had ik beter mijn mond kunnen houden, maar ik ben verliefd geworden op mijn eigen verhaal en ook op de spanning die dat met zich meebrengt.

p. 94 : Wat is dat toch met mij? Als mannen een zielig verhaal hebben, dan voel ik me zuster Theresa die de wereld en hem wil redden.

p. 112 : Het kind had wel een innerlijke beschaving, terwijl die ouders nogal plat en volks waren, dat heeft me altijd verbaasd.

p. 125 : Ze had al zo’n wijze blik! Heel even leek ik in de ziel van een ouder kind te kijken, niet in de ogen van een pasgeboren baby.

p. 164 : Laat Fréderique in godsnaam met rust. Laat haar gelukkig zijn buiten deze plek en inspiratie kunnen blijven vinden om te kunnen schilderen. Alstublieft.

p. 171 : Aankomen op het Isle of Man met mijn eigen Bonnie is een missie, een droom die uitkomt.

p. 206 : Hij was zo verdrietig dat hij haar nooit had kunnen ontmoeten en wilde daarom per se dat schilderij hebben.

p. 209 : Dat is het mooie van motorrijden. Alle gedachten kunnen de revue passeren onder het rijden.

p. 217 : Het lelijke eendje van weleer staat op een poster te stralen in de etalage van het oudste veilinghuis ter wereld!

**************

Omdat ik altijd graag op zoek ga naar meer informatie over het verhaal, zocht ik het bureau en vond het. Hieronder zie je het bureau :

De restaurateur had veel werk om de blauwe verf eraf te krijgen en de brandplek weg te werken.
Zo zag het bureau eruit op de zolder
Dit is Pierre Chareau.
Pierre Chareau was een Frans architect en ontwerper van meubels en lampen. Chareau behoorde met Le Corbusier in Frankrijk tot de eerste architecten van het nieuwe bouwen, een architectuurstroming die onder andere nieuwe materialen als beton, glas en staal toepaste. 
In 1939 vertrok Chareau naar de Verenigde Staten. Hij vestigde zich in New York, waar hij in 1947 een atelier ontwierp voor de Amerikaanse schilder Robert Motherwell. Chareau overleed op 67-jarige leeftijd.

Samen met Bernard Bijvoet ontwierp hij het “Maison de Verre” in Parijs.

Het Isle of Man waar de motorraces elk jaar doorgaan :

Beste Helene, ik vond dit een heerlijk mysterieus en spannend verhaal. Ik kon het boek maar niet neerleggen. En ’s nachts bleef ik erover dromen. Het heeft echt een speciale invloed. Het “er is meer tussen aarde en hemel” is echt voelbaar. Ik zou eigenlijk nog heel graag een vervolg lezen op dit boeiend verhaal. Dit debuut is alvast zeer geslaagd! Ik vind het een topper !  Het zou verfilmd moeten worden.

facebook :
https://www.facebook.com/helene.smit.125