De dochter van de nazi

Louise Fein

Hetty Heinrich groeit op in het Leipzig van de jaren dertig. Het hele gezin is in de ban van de nazi’s, en voor Hetty lijkt het allemaal heel gewoon. Haar vader is SS-offcier en haar broer gaat bij de Luftwaffe. Hetty zelf wil dolgraag bij de Deutscher Mädel en boven haar bed hangt een poster van haar grote held Adolf Hitler…

Alles verandert wanneer ze Walter ontmoet. De blonde, blauwogige, perfecte Walter. De beste vriend van haar broer. De jongen die haar leven redde toen ze klein was. Een Jood. Door haar diepe gevoelens van vriendschap en liefde voor Walter begint Hetty vraagtekens te zetten bij alles waarmee ze is opgegroeid. Moet ze trouw blijven aan haar familie en zich overgeven aan het regime? Of is ze bereid grote risico’s te nemen en te kiezen voor de liefde van haar leven?

De dochter van de nazi is een meeslepend en ontroerend verhaal over verboden liefde tijdens het meedogenloze naziregime.

  • ISBN-nummer: 9789401611916
  • Verschijningsdatum: 1/05/2020
  • Aantal bladzijden: 447
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
  • Prijs : € 20,99

Over de auteur :

Louise Fein zag schrijven altijd als een hobby. Het leven was al druk genoeg; een carrière als advocaat en in de financiële wereld, een echtgenoot en drie kinderen. Ze gebruikte haar treinreis van huis naar werk om ideeën op te schrijven. ‘s Avonds volgde ze een schrijfcursus en dacht altijd dat het er ooit op een dag eens van zou komen. De grote sprong waagde ze pas toen ze een MA in creatief schrijven tegenkwam, waarin je in een jaar je eigen boek zou schrijven. Want wat wilde ze dat graag doen. ‘Ga er dan voor,’ zei haar man.

Het duurde even voor ze door had dat hij geen grapje maakte. Ze nam zich voor een jaar lang te stoppen met werken en het schrijven van een boek de kans te geven. Het duurde uiteindelijk een paar jaar, maar het resultaat was De dochter van de nazi. Nu haar debuutroman een feit is, heeft ze de knoop voorgoed doorgehakt: ze blijft fulltime schrijven. Dat betekent dat we hierna zeker meer verhalen mogen verwachten.

De Duits klinkende achternaam van de auteur is geen toeval. De dochter van de nazi is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zijn oorsprong vindt in de familie van haar vader. De historische roman heeft daardoor een extra laag meegekregen die volgens Fein de boodschap van haar boek is:

‘Dit boek schrijven was een heftige reis op persoonlijk vlak, waarin ik op zoek moest naar de turbulente familiegeschiedenis van mijn vader. Ik stuitte op verontrustende gelijkenissen met de wereld van vandaag, met intolerantie en antisemitisme. Ik ben heel blij dat het verhaal van Hetty en Walter een weg heeft gevonden naar de lezers en ik hoop dat het leidt tot inzicht.’

Bron : Hebban.nl

Over het boek :

Dit is een prachtig buitengewoon verhaal. Ik lees gewoonlijk niet zo graag over de oorlog maar dit boek raakte me van bij het begin. De titel vond ik boeiend. Ik vroeg mij al altijd af hoe de mensen in Duitsland reageerden op de nazi’s in hun land. Was iedereen akkoord met die ideologie? Deden ze allemaal mee? Inderdaad, er waren heel wat Duitsers die meegesleurd werden in die absurde gedachte van rassenhaat. Maar er waren ook heel veel Duitsers die daar helemaal niet in meegingen. In dit verhaal volg je Hetty Heinrich die heel streng opgevoed wordt in die gedachte door haar vader die SS-officier is. Hij bouwt heel zijn carrière op en voedt zijn kinderen zo consequent mogelijk op. Oorspronkelijk gaat Hetty daarin mee. Ze weet niet beter en er worden zoveel lelijke dingen verteld over de Joden… Ze is bang van hen… Tot ze Walter Keller, de jongen die haar van de verdrinkingsdood redde, beter leert kennen naarmate ze ouder wordt. Ze wordt verliefd op hem maar vecht eerst nog tegen die gevoelens. De liefde is wederzijds en zo komt ze steeds meer te weten over hoe de Joden behandeld worden. De wereld rondom haar is niet zo simpel als dat ze dacht. Ze merkt ook dat de Duitsers die de Joden helpen, gruwelijke straffen krijgen. Toch weerhoudt het haar niet om die mensen te helpen en lief te hebben. Ze merkt ook dat haar beste vriendin niet is wie ze dacht. Zo zijn er veel Duitsers die de schijn ophouden maar die tot een groot netwerk behoren van mensen die de Joden willen helpen en redden. Dit heeft mijn visie over de Duitsers zeker veranderd. Alhoewel ik al vermoedde dat niet iedereen kon goedkeuren wat daar gebeurde nog lang voor de oorlog…

Moet ze nu trouw blijven aan haar familie? Of zal ze grote risico’s nemen? Inderdaad, ze zal heel grote risico’s nemen om Walter en haar kind te redden. Ze moet breken met haar vader… en zijn haat. Aan de hand van brieven leer je de gevoelens kennen van verschillende mensen. Die brieven staan steeds schuingedrukt. Ik vind dat zeker een pluspunt om het verhaal te verdiepen.

Het verhaal speelt zich af in Duitsland (Leipzig) van 1933 tot 1939. Dus vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is er een korte passage uit 1933 waarin Hetty als klein kind door Walter uit het water gered wordt. (Uiteindelijk zal Walter haar twee keer redden…) De liefde die ze voelt voor Walter is onmenselijk groot en ze brengt dan ook het grootste offer op het einde van het verhaal. Ik voelde heel erg mee met Hetty. De auteur beschrijft de emoties van de personages zeer goed. Je leeft erg met hen mee. Het is alsof ik er zelf middenin sta. De epiloog speelt zich af in 1994. Hier ontdek je wat er uiteindelijk veel later gebeurd is. Zal ze Walter terugzien? En hoe is het haar zoon verlopen? Ik vind het een goede manier van de auteur om het verhaal af te werken. Zo had ik er een goed gevoel bij.

Ik leerde ook veel bij over de nazi-propaganda : de rassenhaat, de rassenschande en hoe de mensen gestraft werden, wat een mischling is, de emigratiebelasting, Lebensborn-huis, huisvrouwenschool, …

Het Lebensborn-programma is in zekere zin de keerzijde van de holocaust. Terwijl de nazi’s aan de ene kant joden, zigeuners, homoseksuelen en andere ongewenste groepen probeerden uit te roeien, werden ook een programma opgestart om een arisch ‘superras’ te kweken.

De noot van de auteur is zeer interessant en geeft uitleg over het hoe en waarom van dit boek.

Dit is echt een must-read !!! Ik kon het boek maar niet aan kant leggen.

Enkele quotes :

p. 56 : (Over Tomas) Hij ziet er sjofel en onbehouwen uit, als een gedeukte oude munt naast glimmende nieuwe munten.

p. 69 : De woorden lijken uit zijn mond te glijden en als een slang door de aula te kronkelen.

p. 93 : Er worden voortdurend dingen van ons gevraagd, er is geen tijd om ons eigen pad te volgen. Ik heb het gevoel dat de kern van mijn wezen langzaam uit me wordt gezogen.

p. 181 : “Dat zijn slechts woorden, Hetty, manipulatieve, misleidende, dubbelzinnige woorden. Kijk naar zijn daden, naar de gevolgen. Luister niet naar zijn gif. Denk na. Het is allemaal te eenvoudig!”

p. 186 : Mijn hart brandt en ik wil hem slaan. Ik wil met mijn vuisten hard op zijn borst timmeren. Maar ik wil ook iets anders. Ik wil in zijn huid kruipen en hem volledig kennen.

p. 189 : Er zitten twee kanten, of misschien wel meer, aan elke gedachte, aan elke handeling. We willen altijd maar één kant zien. Maar jij alleen, Walter, laat me zien dat er ook een andere kant kan zijn. Of nog een andere kant. Of nog een. Je laat me zien dat de wereld heel anders is dan ik dacht. Dan me altijd is voorgehouden.

p. 210 : Bij alles wat ik zeg, moet ik nadenken over de consequenties. Ik kan het risico niet nemen dat hij weet hoe ik er werkelijk over denk. (over haar vader)

p. 219 : Concentratiekampen liggen uit het zicht, weggestopt op afgelegen plekken. Dat vergroot het mysterie, en ook de angst.

p. 220 : En eindelijk zie ik de krant van mijn vader voor wat het is. Die brengt geen nieuws, maar manipuleert de gedachten en geest van mensen.

p. 434 : “Ik heb mijn hele leven met kinderen gewerkt, heb geprobeerd de stukjes van gebroken geesten weer in elkaar te zetten. Door dat te doen, heb ik deels ook mijn eigen trauma’s kunnen verwerken.”

p. 435 : “Je hebt me doen inzien dat we allemaal tot goed en tot kwaad in staat zijn, dat we moeten opstaan en ons moeten uitspreken tegen haatpredikers.”