Liefde zonder oordeel

Anne May

Als je wilt overleven, kies je met je verstand. Maar als je echt wilt leven, laat je je hart spreken.

Vanaf het moment dat haar vader haar vertelt dat hij zal komen te overlijden, is Miriam overgegaan op de overlevingsstand. Iedere keus die ze na die dag maakt, is gericht op overleven. Tot ze niet meer kan en definitief een streep zet door alles wat ze ooit gekend heeft. Gezien haar traumatische verleden is een normale opleiding of baan niet voor haar weggelegd en ze gaat aan de slag als vrijwilliger op de dagopvang in een verzorgingstehuis. Daar ontmoet ze een wel heel bijzondere patiënt.

Gideon Asher is vijfentwintig, heeft een ernstig ongeluk gehad en is niet in staat om te praten of te bewegen. Toch lukt het Miriam om stukje bij beetje tot hem door te dringen en met hem te communiceren. Tot ze op zijn geheim stuit. Maar mag ze hem wel veroordelen om wat hij heeft gedaan?

Is gebroken voor altijd kapot of kun je elkaar ook helen?

  • Productcode (EAN): 9789492585660
  • Verschijningsdatum: 15/01/2021
  • Aantal bladzijden: 106
  • Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
  • Afmetingen: 136 mm x 216 mm
  • Prijs : € 12,50

Over het boek :

‘Als je wilt overleven, kies je met je verstand. Maar als je echt wilt leven, laat je je hart spreken.’ Deze quote zegt eigenlijk heel veel over dit verhaal. Oorspronkelijk gaan beide hoofdpersonages over in overlevingsstand, maar gaandeweg ze mekaar leren kennen, gaan ze terug leven. Miriam, die zelf een trauma opliep in haar jeugd, wordt sterker en zo kan ze ook Gideon helpen om uit zijn cocon te komen. Hij voelt zich veiliger wanneer hij zich afsluit van de buitenwereld. Maar ondertussen hoort hij alles en probeert toch uit te breken. Hij zit gevangen in zijn lichaam.

Op de eerste bladzijde vind je een stukje songtekst uit het lied ‘People Help The People’ van Birdy. Hieronder kan je het beluisteren. (Misschien achteraf?)

Dan krijg je 12 hoofdstukken die telkens afwisselen tussen Miriam en Gideon. (de eerste twee zijn over Miriam) Zo ga je mee in hun leven, in wat ze denken en voelen. Miriam woont nog maar 4 jaar in Nederland en is van Syrische afkomst. Ze leerde reeds iemand kennen en is uiteindelijk met hem verloofd. Ondertussen gaat ze steeds als vrijwilligster gaan helpen in een zorginstelling. Daar leert ze Gideon kennen. Hij is de leadzanger van een bekende band. Ze leren mekaar beter kennen en worden verliefd op elkaar. Hoe zal dit aflopen? Het is een heel mooi verhaal met een intense betekenis. Er wordt dieper ingegaan op de gevoelens van mensen met een gebrek of ziekte. Ook dan is er sprake van liefde. Er zit een hele mooie boodschap in dit verhaal. Zeker de moeite om te lezen.

Enkele mooie quotes :

p. 17 : ‘Soms moet je het verleden gewoon laten waar het is. Aan de andere kant van de grens met je toekomst.’

p. 32 : Eigenlijk zouden bezoekers bij comapatiënten eerst hun naam moeten zeggen, dan wat ze gaan doen en eigenlijk zou ik het ook fijn vinden als ze de datum en tijd zouden noemen. Ik zwem in donker water zonder ergens een herkenningspunt te hebben. (Inderdaad, ik denk er ook zo over. Comapatiënten horen en ervaren dingen, dus best is om ze op de hoogte te houden…)

p. 34 : Ik ben in feite al dood. Gevangen in een gebroken lichaam.

p. 51 : … maar het is die sprankel in haar donkerbruine ogen die dat stenen hart van mij in lava doet veranderen.

p. 73 : Kun je van iemand houden, zonder dat je elkaar kent?

p. 80 : Je neemt jezelf altijd mee in de toekomst, en dus ook de dingen die je gedaan hebt en niet had mogen doen.

p. 82 : We dragen allemaal een rugzak vol met stommiteiten met ons mee, en die wordt steeds voller, hoe langer we leven. Maar het zwaarst weegt het oordeel van een ander. Dus gooi die uit je rugzak.

p. 100 : Er is een toekomst. Wat kapot is, blijft altijd een beetje stuk, maar door de barsten kun je ook naar buiten.

Over de auteur :

Normaal schrijf ik hier iets over de auteur, maar ik vond wat zij schreef over zichzelf zo mooi gedaan op haar site, dat ik hieronder de link heb geplaatst :

http://woordenvanmeij.nl/over-mij/

In het dankwoord staat geschreven hoe de auteur ertoe gekomen is om dit verhaal te schrijven. Ook ik ben naar die website gaan kijken en vond dit aangrijpend en mooi filmpje van dit prachtige koppel. Ook als je ziek bent, heb je recht op liefde en intimiteit… En ook je partner…

Dank je, lieve Anne, om mij dit prachtig boekje toe te sturen. Ik heb het heel graag gelezen en inderdaad, ik ben gaan houden van Miriam en Gideon. Twee diep gekwetste mensen die mekaar kunnen helen. Je hebt dit zo mooi geschreven…