Adventskalender 2020 dag 9

Peperkoekenmannetje

Het is een hele mooie en lekkere traditie om peperkoekenmannetjes te maken met Kerst. Toen mijn kinderen klein waren, maakten we dat ook wel eens. Zo leuk om te versieren! En zo gezellig om samen van te smullen!

Hieronder gaan we samen zo’n mannetje tekenen. Veel plezier !

Je kan ze doen lachen of verwonderd laten kijken…

Er bestaat een heel leuk filmpje over het peperkoekenmannetje :

Op kerstmarkten vind je peperkoek in verschillende vormen…

Vanwaar komen die peperkoekenmannetjes?

Toen de verschillende vormen van gingerbread hun weg hadden gebaand naar Europa rond de 13e eeuw, werden ze na een poos voornamelijk gemaakt voor religieuze doeleinden. Of er nou gember, peper of honing in de koeken zat, dat maakte niet uit. Alle drie de ingrediënten werden vaak als medicijnen aangeschreven. Zo werd gingerbread op de meeste plaatsen als medicijn gebruikt door kerken.

Er werden religieuze figuren van gingerbread gemaakt, maar dat mocht niet zomaar iedereen doen. Het maken van deze figuren werd als een heilige taak gezien en mocht daardoor alleen door nonnen, monniken of bakkers die speciaal door de kerk waren gevraagd, gemaakt worden.

De enige tijd van het jaar dat mensen in hun eigen haard en huis gingerbread, lebkuchen, ontbijtkoeken, pekkerkaker of iets dergelijks mochten maken, was in de weken tot aan kerst. Zo kwam het dat de ‘gewone’ mens alleen rond kerst kon genieten van deze heerlijke koeken.

En zo is het vandaag de dag nog. Hoewel ontbijtkoeken het hele jaar in Nederland worden gegeten en Lebkuchen in Duitsland vaak te koop zijn op kermissen en Oktoberfeesten, is gingerbread zoals de Britten, Amerikanen en Scandinaviërs ze maken een échte kersttraditie!

In dit filmpje zie je hoe je peperkoekenmannetjes kan bakken :

Nog een surplusje …

Begin maar te bakken !!!

En hier nog een leuk boek waarin je het verhaal van het peperkoekenmannetje kan vinden :

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is het-koekenmannetje.jpg

Veel leesplezier !!!