Jij en ik (en al het moois om ons heen) *****

Samenstelling : Riet Wille Illustraties : Martijn van der Linden

Kinderen zijn vaak gefascineerd, verwonderd door de natuur. Urenlang kunnen ze spelen met steentjes, schelpen zoeken, insecten bestuderen, naar de sterren turen… De opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor de natuur komen nagenoeg dagelijks aan bod in de media. Zowel op school als thuis gaan opvoeders bewuster om met aspecten als het sorteren van afval, openbaar vervoer, de kwaliteit van de lucht, gezonde voeding… Dit boek brengt een ode aan de schoonheid van de natuur. Daarom selecteerde RIET WILLE met veel zorg een kleine 100 gedichten over bloemen, bomen, zee, bergen, dieren en seizoenen. MARTIJN VAN DER LINDEN zorgde voor prachtige illustraties bij de gedichten van Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Annie M.G. Schmidt, Theo Olthuis, Jaap Robben, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Mies Bouhuys, Hans Andreus, Geert De Kockere en vele anderen.

ISBN :9789059088948 Publicatiedatum :01/09/2018 Pagina’s :112 Uitgever :Davidsfonds/Infodok Uitvoering :Met harde kaft Prijs : €24,99

Mijn mening : Een schitterend boek met een honderdtal gedichten over verschillende thema’s : bloemen, bomen,zee, bergen, dieren, seizoenen en dag en nacht.

Riet Wille zocht de gedichten bij elkaar en verzamelde er ook enkele van haar erbij. Ze gebruikt natuurthema’s omdat kinderen daar ook het meest van houden. Ze staan er het dichtst bij. En zeker nu met de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan, gaan opvoeders en ouders bewuster om met bv. het sorteren van afval, openbaar vervoer, de kwaliteit van de lucht, gezonde voeding, enz…

Er is een hele uitgebreide inhoudstafel met telkens bij ieder hoofdstuk een ietwat filosofische titel. In haar voorwoord vertelt ze hoe ze tewerk ging. De versjes zijn van een goeie lengte en echt heel to the point. Ze lezen heel vlot en de illustraties erbij geven het zeker een grote meerwaarde. Een heel mooi kijk- en leesboekje. Af en toe enkele bladzijden lezen, is gezellig. Maar je kan ook heel gericht zoeken naar een versje over een bepaald onderwerp. Er is heel veel keuze. Het boek heeft een handig formaat en een harde kaft. Echt de moeite om te hebben en zeker om eens cadeau te geven.

Jij was de zee

Jij was de zee

en ik was het strand,

jij gaf me schelpen

en ik gaf je zand.

En we golfden en we strandden

en we rolden en we stoven

en we schuimden aan de randen.

En iedereen die dat zag,

zuchtte en zei :

Ach, de zee en het strand,

wat een stel, wat een paar,

wat zijn ze verliefd,

wat kunnen ze niet

zonder elkaar.

(Geert De Kockere, Samen over een muurtje, De Eenhoorn, 2014)

Dit gedicht vind ik prachtig! Het raakte mij omdat ik ook aan zee woon en Geert De Kockere verwoordt echt wat ik voel als ik naar de zee en het strand kijk. Al heel mijn leven ken ik die twee. Mijn jeugd bracht ik door op het strand en in de zee. Voor mij horen ze echt samen : een twee-eenheid.

Wat hou ik van die kleuren! Dat blauwe water en dan die leliebladeren erop. Dat kleine kikkertje zo minutieus getekend. Prachtig!

Duif

Duiven willen iets vertellen

en ze komen zo dichtbij.

Gedichten of berichten,

duif,

wat zeg je tegen mij?

Niks.

Een snavel stilte,

een bek zonder geluid.

Kunnen de verhalen

je duivenkop niet uit?

Misschien is er iets mis

daar binnenin je keel?

Wat zeg je, duif, wat zeg je?

Zo

ontzettend veel?

(Edward van de Vendel, Superguppie krijgt kleintjes, Querido, 2005)

De eend

Een woerd

dat is een mannetjeseend

zijn vrouw

daar kan hij niet zonder.

Soms wordt hij zo

door haar ontroerd

dan gaat hij

gauw kopje onder.

(Judith Herzberg, Dichter bij de dieren, Gottmer, 1991)

Heb je genoten van deze mooie gedichten? Dan vind je er zeker nog veel meer in dit boek : Hieronder zie je de inhoudstafel. Geniet ervan!