Interview Ann Velle (Lens Roses)
Openingsuren : Mei tot en met oktober: vrijdag en zaterdag van 9u tot 12u en van 13u tot 17.30u.
Tijdens de maand juni ook open op donderdag, zelfde uren.
Van november tot en met april: van dinsdag tot en met zaterdag van 9u tot 12u en van 13u tot 17.30u, niet op maandag, zondag en feestdagen.
Redinnestraat 11, 8460 Oudenburg
059/26.78.30 info@lens-roses.com www.lens-roses.be
Ann en Rudy Velle- Boudolf zijn de eigenaars van Lens Roses in Oudenburg. Het is een prachtige rozenkwekerij met een heel groot aanbod. Iedere zomer brengen we er een bezoek omdat we graag een nieuwe rozenstruik toevoegen aan onze tuin. Ik wandel er heel graag in en geniet van de prachtige rozen met hun volle, warme kleuren. En ze geuren dan nog eens zo goed. Ann en Rudy maakten een prachtig boek over de moschatarozen. De tekst is van Ann Velle en de fotografie van Philippe Debeerst.
“Uitbundig bloeiende rozen : de mooiste moschata van Lens Roses”
ISBN: 9789020996234 bij Lannoo
Welk soort bedrijf is Lens Roses ?
Lens Roses is een wereldbekende rozenkwekerij. Ann en Rudy maakten kennis met Louis Lens in 1980 en verkochten ook rozen en haagplanten aan hem. Uiteindelijk konden ze de naam van Lens Roses overnemen.
Wat was de aanleiding om een boek over rozen te schrijven?
Het is er gekomen ter aanvulling van onze cataloog. Een boek komt beter tot zijn recht. Het is ook meer een kunstboek geworden met hier en daar een vleugje poëzie.
“I know the secret of the Rose. She blushes ! ” (Lytton)
Thomas Moore Gerenoveerde tuin van Mevr. Hambye in Bergen
Ann was geïnspireerd door het boek van Ivo Pauwels : “Louis Lens, De elegantie van de roos” en wou de eigen Lenscreaties beter bekend maken. We hadden reeds een goede verkoop in het buitenland maar wilden meer gekend geraken in eigen land. We kweken en verkopen aan particulieren, tuinarchitecten, handelaars, en hebben reeds 33 jaar ervaring met rozen.”
Hoe ben je tewerk gegaan om je boek te schrijven?
Ik heb heel wat opzoekingen gedaan in rozenboeken en kon beroep doen op mijn jarenlange ervaring met tuinrozen.
Wat zijn moschatarozen?
Wat willen de klanten als ze langskomen om rozen te kopen voor hun tuin? Ze verlangen mooie rozen, lang bloeiende, geurende, gezonde, onderhoudsvriendelijke rozen en ze hebben een bepaalde voorkeur qua kleur en grootte. Ze willen een wauw-effect. Er zijn heel wat groepen van rozen en oneindig veel soorten. De rozen die het meest aan de eisen voor een hedendaagse tuin voldoen, zitten in de groep van de moschatahybriden.
De grondlegger van de moschatahybriden was dominee Joseph Pemberton (UK). Zijn heesterrozen hadden tijdens het begin van de 20ste eeuw veel succes. Na de tweede wereldoorlog kwamen de grootbloemige theehybriden volop in de belangstelling. Louis Lens deed bij het bedrijf van zijn vader het kruisingswerk en was in de jaren 1980 op deze theehybriden uitgekeken. Hij had altijd al een interesse voor botanische rozen en wou iets anders doen. Door het werk van Pemberton te bestuderen en te kruisen met botanische rozen en de moschatahybride “Trier” (Lambert) heeft hij de groep van moschatahybriden uitgebreid.
Cornelia (J. Pemberton)
De laatste jaren is er een tendens om heesterrozen in de tuinen te verwerken. Plantenliefhebbers hebben niet altijd meer die grote tuinen en de mode om grote rozenperken aan te leggen is wat voorbij. Nu zijn de moschatahybriden terug een begrip omwille van hun kwaliteiten die binnen onze manier van leven past. Onderhoudsvriendelijke rozen die gezond zijn en een elegant natuurlijk karakter hebben, dus niet de stijve takken van de theehybriden.
Alle grote rozenkwekers hebben moschatahybriden van Pemberton en Lens in hun collectie. De nieuwere Belgische soorten zijn in ons land ingeburgerd. In Duitsland is het een rage. Ook in Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Italië en Japan zijn er kwekers gestart met deze nieuwe soorten.
Heb je plannen voor een nieuw boek?
Ja, een tuinagenda met werkzaamheden in de tuin, over de vele rozen, ook wat over groenten. We zijn nog een titel aan het zoeken.
“Rosaria” van Geert De Kockere.
Rozen blijven nog altijd mensen inspireren zowel om te schilderen als om erover te schrijven. En dat doet Geert De Kockere ook in dat kleine boekje vol haiku’s over rozen. Hij liet zich inspireren door alle rozen in de kwekerij. Zoals dat ook bij de rozen het geval is, zijn deze haiku’s toch zeer verschillend en erg gevarieerd. Van ernstig tot een tikkeltje gedurfd, van poëtisch tot humoristisch. Ze gaan over gecultiveerde rozen, maar ook over wilde rozen.
Enkele mooie voorbeelden:
Een roos bloeit open
van buitenuit naar binnen.
Allerlaatst het hart.
Niet de roos zelf prikt,
het is haar lange stengel.
Op weg er naartoe.
Roos en maan sloten
lang geleden een verbond.
Samen romantiek.
Hoe ben je in contact gekomen met Geert?
Via Ann Desmet van Egelantier in Otegem. Een bloembindster die zich graag laat leiden door de natuur en kunst.
Bij haar zou ik ook eens graag op bezoek gaan. Misschien voor een volgend interview.
Je maakt verschillende lekkere dingen met rozen. Ik heb vroeger eens rozenijs bij jou gegeten. Dat was heerlijk! Wat maak je nog allemaal?
Confituur van rozenbottels, gelei van rozenblaadjes, thee van hibiscus en rozenbottel, siroop voor in witte wijn, kruidenzout, honing met rozenknopjes.
Wat vind ik van het boek van Ann?
Korte, beknopte en toch heel duidelijke teksten bij de prachtige foto’s. Telkens wanneer ik een nieuwe foto zag, dacht ik : “die roos zou ik ook in mijn tuin willen…” Een plezier om in te bladeren in al die kleurenpracht. Die foto’s doen je dromen… De poëzieteksten tussendoor geven een finishing touch aan dit boek vol boeiende verhalen over de mooiste bloem ter wereld : de roos.
Er wordt heel goed uitgelegd met duidelijke foto’s hoe je moet snoeien en waarom.
Wat ik ook heel interessant vind, is de beschrijving van elke roos. Bij de “naam” staat de herkomst of hoe die roos aan haar naam komt.
Bv. Bukavu : werd geïntroduceerd als humanitaire roos ten voordele van de gezondheidszorg en een kliniek in Bukavu, een stad in Zuid-Kivu (Congo). Een actie die door wijlen professor Stanislas Haumont en de ngo “Louvain Developement” gepromoot werd.
Ann Velle-Boudolf creëert ook zelf rozen : bv. Dinky : 2002.
Ze kreeg ook veel onderscheidingen.
Rozennamen hebben allen een betekenis : bv. Poésie : (Louis Lens 1985) : Deze roos laat uitstralen wat hij hiermee bedoelde : schoonheid, harmonie, onbeschrijfbaar, verfijning,…
bv. Rosalita : (Louis Lens 1997) : Deze roos werd uitgekozen door Koningin Paola en kreeg haar koosnaampje Rosalita, die ze als kind had.
Rozen en poëzie : een prachtige veelzeggende combinatie.
Louis Lens gaf zijn eerste moschatahybriden de namen van componisten : Sibelius, Ravel, Puccini,Schubert, Verdi,…
Het is dus een prachtig natuur- en kunstboek !!!
Een dikke aanrader !!
En ga er ook eens langs om een wandeling te maken door de grote rozentuin. Heerlijk voor je gemoed !!
Evenementen : Vrijdag 9 juni en zaterdag 10 juni 2017 organiseren ze geleide wandelingen en er is een theebar voorzien.
“Won’t you come into the garden?
I would like my roses to see you.” (Richard Brinsley Sheridan)
Beste Ann, ik dank je voor je tijd en enthousiasme. Het was een heel aangenaam en verrijkend interview.