Een bezoek aan Boektopia

Zondag 29 oktober bracht ik samen met mijn vriendin Sonja een bezoek aan Boektopia. Al van toen we binnenkwamen raakten we in de gezellige boekensfeer. Die prachtige boekencovers die als vlaggetjes boven onze hoofden hingen, vond ik de max.

Ik had nog maar enkele stappen gezet toen ik plots mijn jeugdvriendin Lut Lambert zag. Het werd een blij weerzien. Zij werkt bij Pelckmans en ik mag af en toe een boek van hen recenseren. Ik kocht er het boek ‘Van hart tot hart’ Inspiratie vanuit het jonge kind, van Dr. Binu Singh, de bekende kinderpsychiater, psychotherapeute en opleider met een passie voor jonge kinderen en hun welzijn. Wat de vroege kinderjaren allemaal teweegbrengen, vormt haar vakgebied. Ze is de bezielster van kleine K, een dagziekenhuis voor kinderen tussen 0 en 6 jaar, verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en UZ Leuven. Ze zet zich ook in voor WAIMH-Vlaanderen, een wereldwijde organisatie die opkomt voor het mentale welzijn van jonge kinderen. Ik volg haar op facebook en instagram en ze is een ware inspiratie voor iedereen die van kinderen houdt en hen het beste wil meegeven in hun leven. (https://www.instagram.com/dr.binu.singh/)

Van Hart tot Hart. Inspiratie vanuit het jonge kind

Met dit boek wil Binu Singh een stem geven aan kinderen tussen 0 en 6 jaar en jou uitnodigen om vanuit hun perspectief te kijken naar je eigen leven en de samenleving. Ze roept warm op tot meer aandacht voor onze vroege kinderjaren. Dat doet ze met inspirerende quotes en korte teksten over thema’s als het innerlijke kind, veilige hechting, toxische stress, helen in verbinding, moederkracht, vaderkracht, zelfzorg en sociale steun. Binu Singh verbindt wetenschap en wijsheid en vertaalt die naar een breed publiek van volwassenen in verschillende rollen rondom het jonge kind: ouders, grootouders, familie en vrienden, pedagogische medewerkers, leerkrachten, hulpverleners, gerechtswerkers en beleidsmakers. Die combinatie is uniek.

Van Hart tot Hart nodigt je uit om te voelen en na te denken over hoe we beter kunnen zorgen voor onze kinderen en onszelf. Want daar ligt een sleutel voor een betere wereld.

We gingen eerst naar de Lezing van Feeling :

Er waren die dag heel veel lezingen en podcasts en we moesten een keuze maken want we wilden ook nog veel boeken bekijken. We kozen voor de lezing van het tijdschrift Feeling : een gesprek over mentaal welzijn. Ans Vroom, Feeling-boekenexpert en auteur sprak er met drie indrukwekkende dames. Dr. Uus Knops, psychiater en rouwdeskundige, vertelde er over hoe we ons verdriet kunnen delen en verwerken. Ze sprak ook over de dood van haar broer Casper (2005). Dr. Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert. Zij sprak heel boeiend over het grote slaapprobleem waarmee heel wat mensen kampen. Ik ga zeker eens bij haar ten rade gaan… En last but not least : Maite Goossens, radiostem van Joe en podcastmaker. Toen ik op het scherm las dat ze op de radio sprak, dacht ik wel dat ze een speciale stem moest hebben. En inderdaad, toen ze de eerste vraag beantwoordde, zonk ik weg in haar warme, rustige stem. En telkens wanneer zij aan het woord was, genoot ik van haar mooie stem. Zij vertelde over haar ervaring met een psychisch probleem.

https://joe.be/nieuws/beluister-de-podcast-van-maite-goossens-wat-is-er-mis-met-mij

Hieronder zie je hun foto met hun beroep en ook de boeken die ze recent schreven :

Ik heb deze dames achteraf op facebook en instagram gezocht en volg ze nu. Ze zijn echt heel warme en boeiende vrouwen. Ik ben zeker dat ik nog veel kan leren van hen.

Hieronder vind je hun boeken :

Ans Vroom schreef ook reeds enkele boeken : Twee heel mooie en diepzinnige boeken.

Moederziel
Van geboren worden ga je dood

Interview met Tatiana de Rosnay :

Daarna hebben we de verschillende uitgeverijen bezocht totdat het tijd werd om naar het interview met Tatiana de Rosnay te gaan luisteren. Ik las reeds twee boeken van haar : ‘Haar naam is Sarah’ en ‘De bloemen van de duisternis.’ Hele mooie zuivere literatuur met veel diepgang. Ze schrijft om mensen aan het denken te zetten. Ze is een innemende en warme vrouw, die vlot in het Engels en het Frans praat. ‘I have a hybrid brain’ zoals ze zelf zegt. Inderdaad, ze wisselt vlot van taal terwijl ze vertelt en het stoort helemaal niet. Het hangt af van waarover ze praat. Sommige dingen verlenen zich beter in het Frans, andere dingen gaan vlotter in het Engels. Echt heel wonderlijk. Ze vertelde over haar nieuwste boek : ‘Morgen zal het beter gaan.’ Ik ontving die net de dag voordien van de uitgeverij als recensie-exemplaar. Jammer, ik had hem niet mee om te laten signeren maar zij vond het niet erg en schreef iets op een blaadje voor mij. Dit ga ik inkleven in mijn boek.

Het summum was toen ik met haar op de foto mocht. Zo lief van haar en haar uitgeefster!

Ik ben al in haar boek begonnen en binnenkort volgt de recensie.

De kinderboeken :

Natuurlijk mochten de kinderboeken niet ontbreken ! Al heel mijn leven houd ik van kleurrijke prentenboeken : van kinds af tot nu … Als kind las ik heel graag en toen ik lesgaf had ik een hele grote persoonlijke bib in klas. Toen ik zelf mijn drie zonen kreeg, speelden boeken steeds een grote rol. Onze lievelingsmomentjes waren de avonden waar ik bij hen in bed kroop om boeken voor te lezen. En eenmaal ze zelf konden lezen, wisselden we af wie las. Herinneringen om nooit meer te vergeten…

Eerst bezocht ik Guy Daniëls, auteur en nu ook uitgever. Jaren geleden kwam hij bij mij op school met zijn verteltent. Hij bouwde een reusachtige tent in onze turnzaal en las voor uit zijn eigen prentenboeken. Dat was elk jaar opnieuw een succes bij de kindjes. Ik ben hem via facebook blijven volgen en nu hadden we een gezellige babbel.

Door Miss Corona moest hij zijn verteltent een tijdje opbergen en begon hij wandelingen in samenwerking met verschillende gemeentes te organiseren met prachtige panelen onderweg. Je kan hem gerust contacteren.

Deze wandeling gaat door in Bree

Ik kocht enkele boeken van hem : leuke verhalen met kleurrijke tekeningen die de kinderen erg aanspreken.

En toen kwam ik de stand van Clavis tegen met de prachtige boeken van Kathleen Amant, die ik al jaren volg op facebook en instagram. Ik ben blij dat ik mijn boeken terug kan voorlezen aan Free. Op de laatste boekenbeurs in Antwerpen in 2019 had ik een gezellige babbel met Kathleen. Ik kocht er toen een heerlijk kerstboek van Heksje Mimi. En dit jaar kocht ik de pop van Heksje Mimi op Boektopia. Ik popel om Heksje Mimi en het boek aan Free te geven en voor te lezen.

Kathleen signeerde het boek toen op de laatste boekenbeurs in Antwerpen…

Ik houd enorm van de illustraties van Kathleen : ze zijn duidelijk, kinderlijk (maar niet kinderachtig) gegrepen uit het leven van een kind en ze hebben prachtige kleuren die erg aantrekkelijk zijn. En de verhaaltjes zijn prettig en lezen vlot. Kortom : ideale peuter en kleuterboeken.

Er bestaan nu zelfs leuke stempels van Anna en Heksje Mimi. Ook van Rikki.

Je vindt ze op www.clavisbooks.com/zoeken?q=Stempel

Bij Clavis vind je alle boeken van Kathleen Amant. Ze vormden een kleurrijke muur. Zie de foto’s hieronder :

En deze staat nog op mijn lijstje … voor Free. (Gaat over potjestraining…)

Ook de boekjes van Rikki van Guido van Genechten zijn altijd zeer leuk en mooi. Vandaag, 3 november, kun je trouwens de musical van Rikki zien in de zwarte zaal op Boektopia.

Rikki komt helemaal tot leven in deze hartverwarmende voorstelling vol muziek en humor.
Hoi! Ik ben Rikki, het konijn met het slappe oortje. Ik woon in een fijn huisje in het bos. Kom jij bij mij op bezoek? Dan kunnen we leuke spelletjes spelen en stel ik je voor aan al mijn vriendjes!
Aanbevolen voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar!

Rikki wil een kerstboom

Ik vond nog een schattig kerstboekje van Elmer. Free heeft bij haar geboorte van mij de knuffel gekregen samen met het veelkleurig dekentje dat ik gehaakt had. Ze zal er zeker heel blij mee zijn.

van David McKee

Dit waren de kinderboeken die ik kocht.

Nu nog even over de andere boeken die ik kocht.

Ik vond een schitterend boek voor mijn oudste zoon en voor Bernard. ‘We eten ons dood. Die titel intrigeerde mij enorm. Toen ik de cover verder bekeek, zag ik een mooie appel in kinderhanden. Het gaat over hoe we met onze landbouw de wereld kunnen redden volgens Louis De Jaeger. Een confronterend verhaal dat een aantal ongemakkelijke waarheden blootlegt over wat we eten, wat dat met ons doet en met onze planeet, maar ook hoopvolle oplossingen geeft zodat ook wij in actie kunnen komen.

Ik had een gezellige babbel met hem terwijl hij het boek voor mij signeerde.

En last but not least :

Ik vond een schitterend boek over haiku ! Wie mij wat kent, weet dat ik al lang graag haiku’s schrijf. Dit is een Japanse dichtvorm. Het is wonderlijk dat je in drie korte lijntjes heel wat kan zeggen over je gevoelens, de natuur, de schoonheid om je heen, enz… Dat is een cadeautje aan mezelf. Ik wil wel eens zien wat er aan nieuwe inspiratie is. Lotte Dodion geeft in haar tweede boek de wonderlijke mogelijkheden van de haiku.

In STUDIO HAIKU gidst dichter en haiku-reisgids Lotte Dodion je stap voor stap door de wonderlijke mogelijkheden van de haiku. De haiku is een korte en krachtige Japanse dichtvorm die traditioneel om natuur draait. Maar haiku is zoveel meer dan de oude regels en pure natuurbeelden. Het is een heerlijk speelveld om je gedachten, gevoelens, observaties én kwinkslagen te vangen. Lotte breekt de regels van wat haiku zogezegd moet zijn. Met korte instructies, sappige weetjes en frisse voorbeelden toont ze je wat haiku allemaal zou kunnen zijn. Als cheerleader moedigt ze je langs de kantlijn aan om het vooral zelf te proberen. Voor iedereen die met taal wil spelen : hier is haiku !

Enkele mooie voorbeelden van haiku’s uit het oude Japan :

Zo rood, zo rood nu

de zon, en deze herfstwind,

zonder genade.

(Matsuo Basho)

Die arme zwerver !

hemel en aarde draagt hij

als zomerkleren.

(Takarai Kikaku)

Elf ridders rijden

door een snijdende sneeuwstorm;

geen wendt het hoofd af.

(Masaoka Shiki)

Ik maakte er enkele over Boektopia !

Op naar Boektopia

Samen met vriendin Sonja

Fijne leeswaren !

Boeken en boeken

Lezen voelt als een echt feest

Zo een heerlijk festijn

En last but not least

We kochten mooie boeken

Volgend jaar terug !

Ziezo, hier houd ik op met mijn boekenverhaal in Boektopia ! Het is zeker een aanrader ! En nog meer … volgend jaar koop ik een weekkaart… zo kan ik elke dag terugkeren want er is zoveel te doen en te zien. Er waren ook de hele dag door podcasts met bekende mensen : ik zag Piet Huysentruyt zitten, en Rani De Coninck, enz… Alles is heel goed georganiseerd en je kan per dag het programma terugvinden op Boektopia.be

Je kan nog gaan tot en met 6 november! Dus allen daarheen voor een heerlijke boekervaring!