De Gruffalo

Julia Donaldson en Axel Scheffler

Een feestelijke uitgave ter ere van het 20 jarig jubileum van het boek. Er zijn heel wat extraatjes erbij. Dat zullen we nu even bekijken.

Het boek begint met een prachtige tekening van het bos. Je voelt je vlug thuis in het ruime bos. Je maakt kennis met een heel slim muisje dat verschillende dieren in het bos tegenkomt. Telkens zie je hoe het muisje zich uit hun klauwen redt. De korte tekstjes zijn opgebouwd als versjes. De zinnetjes rijmen op een leuke manier. Het is een spannend verhaal waarbij je tot het einde moet wachten om de oplossing te weten. Heel origineel. De tekeningen zijn heel waarheidsgetrouw en zeer mooi van kleur.

Dit waren enkele mooie voorbeelden van de schitterende tekeningen. Na het verhaal krijg je nog enkele extraatjes : Hoe goed ken jij de Gruffalo? Enkele leuke vraagjes waarvan je het antwoord in het verhaal vindt.

Het Gruffalo-lied mag zeker niet ontbreken. Op de Engelse website kun je Julia Donaldson het Engelse lied zien en horen zingen samen met haar man. Het eerste lied is met gebarentaal. Het derde liedje is het kinderlied.

https://www.gruffalo.com/

Daarna vertelt Julia Donaldson ons hoe De Gruffalo ontstaan is. Je ziet ook de foto’s van de toneelvoorstellingen. Want ja, er bestaat echt een heel toneelstuk over dit verhaal. De tekenaar vertelt ook hoe hij ertoe kwam om de Gruffalo te tekenen zoals die nu is.

Vervolgens krijg je enkele cijfers. Hoeveel boeken zijn er al verkocht en over hoeveel landen is het verspreid? Ze nemen je mee naar verschillende landen waar er een pretpark staat, een toneelstuk gespeeld wordt, je ziet de Gruffalo ook op de televisie.

En uiteindelijk kun je ook een echt Gruffalo-theater maken. De kaft van het boek is eigenlijk het decor voor het toneeltje dat je kan spelen. Er staat ook in hoe je de show kan opbouwen. Je leert een programmaboekje maken, toegangskaartjes en je kan ook je eigen verhalen verzinnen. Helemaal op het einde zitten er ook kartonnen poppetjes van de personages die je kan uitprikken.

Dit is dus een heel speciaal boek : je kan het verhaal lezen of voorlezen; de leuke extraatjes maken en een eigen verhaal verzinnen met de figuren. Echt een supermooi en leuk lees- en doeboek. Zeker een aanrader !!!

Over de auteur en de illustrator :

Julia Donaldson heeft een aantal van de leukste prentenboeken ter wereld geschreven. Ze schrijft ook verhalen voor oudere kinderen, gedichten, toneelstukken en liedjes. Julia was van 2011 tot 2013 Engelse “Kinderboekenschrijfster des Vaderlands” en haar werk werd vele malen bekroond. Ze woont afwisselend in West Sussex en Edinburgh met haar man Malcolm.

Axel Scheffler is een topillustrator. Zijn wereldwijd geliefde tekeningen zijn uit duizenden te herkennen en hebben talloze prijzen gewonnen. Axel werd in Hamburg, Duitsland, geboren en woont nu met zijn vrouw en dochter in Londen. Hij werd de allereerste “Illustrator van het Jaar” bij de Britse Boekenprijzen in 2018.

  • ISBN-nummer: 9789047711186
  • Verschijningsdatum: 25/06/2019
  • Uitgeverij: Lemniscaat B.V., Uitgeverij
  • Prijs : € 14,95

Veel lees- kijk- en doeplezier !!!