Poeski en Moeski Nathalie Maes

Poeski en Moeski              Nathalie Maes    en   Peter van Harmelen (illustrator)

Het is winter. Dipsy merkt twee vreemde katten op in haar tuin. Het zijn Poeski en Moeski. Zij maken kennis met Maurus, de gans. Plots zien ze Dipsy. Misschien laat zij ons wel binnen, oppert Moeski. Ze proberen meermaals Dipsy ervan te overtuigen hen ook een warme thuis te gunnen.  Maar zullen ze hier ook in slagen?

Dit boekje werd gisteren in de laatste Libelle voorgesteld.  Ik las het artikel “Vrouw met een hart.”

Over het boek : Het is een klein en gezellig boekje met een harde kaft.  De tekening op de cover trekt aan.  Twee sluipende katjes die graag in dit huis binnen willen om de koude te weerstaan.  Wanneer je het boekje opendoet, zie je allemaal sporen van kattenpootjes in de sneeuw.  Achteraan ook. Leuk gedaan.  Ze worden in het begin van het verhaal voorgesteld. We maken ook kennis met Dipsy, het katje dat in het huis leeft bij haar baasje Nathalie. De zinnetjes zijn kort en heel beschrijvend.  Telkens links de tekst en rechts de tekening.  Op het linkerblad staat ook regelmatig een tekening van het nieuwe diertje dat ze ondertussen leren kennen. Het is een mooi en vertederend verhaal.  Je leeft echt mee met Poeski en Moeski die een thuis zoeken.  Alles eindigt goed.  Dat geeft je een goed gevoel.  En dan heb je zin om ook een katje te adopteren.  En dat is eigenlijk ook wel een beetje het doel van dit boekje.  Maak een katje gelukkig!

Een echte aanrader : Jullie weten hoezeer ik hou van katjes. Ik had er zelf twee maar helaas is Pluisje vorig jaar gestorven.  Ik mis haar nog elke dag.  Ze had een hele sterke persoonlijkheid en wanneer ik thuis was, volgde ze mij overal.  En vooral wanneer ik aan mijn laptop zat, dan sprong ze naast me en af en toe legde ze haar pootje op mijn toetsenbord.  Ze vroeg op tijd aandacht.  En die gaf ik haar ook met veel plezier. Ik schreef haar een brief toen ze gestorven is.  Dat vind je hier http://www.booksandwords.be/onze-pluis/

Gelukkig heb ik nog onze lieve schat Figaro.  Die was heel zelfstandig en kwam niet zo veel binnen.  Maar nu is hij veel aanhankelijker geworden.  Het is alsof dat hij voelt dat ik hem nodig heb.  Nu loopt hij veel achter me aan.

 

 

 

 

Over de auteur :   Nathalie Maes (31)  is een vrouw met het hart op de juiste plaats. Met haar eerste prentenboek ‘Poeski & Moeski zoeken een thuis’ wil ze katten aan een warm nestje helpen.   (Libelle)

Nathalie:  “Ik ben altijd al een grote dierenvriend geweest, en zeker katten hebben een bijzonder plekje in mijn hart. Nu heb ik er ééntje rondlopen thuis, Lovely, daarvoor had ik er nog andere: Poeski, Moeski en Dipsy. Zij zijn alle drie kort na elkaar overleden, heel triest. Maar nu leven ze voort in mijn eerste prentenboek ‘Poeski & Moeski zoeken een thuis’.

Waarom ik een boek over hen heb geschreven? Vooral omdat ik iets voor katten wilde doen. Er zijn nog zoveel katten die in het asiel zitten en die een fijn nestje zoeken, daar wil ik mensen van bewust maken. Misschien krijgen ze zo zelf wel zin een kat te adopteren.

“Jonge lezertjes leren op een speelse manier iets bij over dieren. En misschien halen zij én hun ouders dan ook een adoptiekatje in huis”

Ik ben niet alleen de bedenker en de schrijfster van dit boek, ik heb het ook zelf uitgegeven. Dat is een bewuste keuze, ja. Zo weet ik zeker dat de donaties bij het goede doel terechtkomen. Het geld van dit collector’s item gaat naar enkele heel mooie projecten, ‘Kat zoekt thuis’ en ‘Kattenopvang Waasland’ in België en ‘Stichting Dierenhulp’ en ‘Stichting De Kattenhulpdienst’ in Nederland.

Ook dát is uniek aan ‘Poeski & Moeski’: het is een samenwerking tussen twee landen en verenigt dierenvrienden over de grenzen. Fijn toch, zo’n symbool van internationale dierenliefde? Ik merk dat het boek zowel kinderen als volwassenen aanspreekt, volgens mij ook omdat het zo herkenbaar is. Jonge lezertjes leren op een speelse manier iets bij over dieren en natuurlijk hoop ik dat zij én hun ouders ook een katje in huis halen.

De reacties zijn hartverwarmend, en daar ben ik heel dankbaar voor. Leuk nieuws: net omdat ik zoveel steun krijg en omdat ik nog zoveel mooie herinneringen heb aan mijn poezen, ben ik al bezig aan een vervolg. Zo gaan de avonturen van Poeski, Moeski en Dipsy verder en kunnen we samen nog meer betekenen voor het dierenwelzijn.”

WIL JIJ HET BOEK ‘POESKI & MOESKI ZOEKEN EEN THUIS’ IN HUIS HALEN?

Je koopt het bij je boekhandel, bij een van de goede doelen of bij Nathalie zelf via een mailtje naar nathalie.maes@edpnet.be. Op de Facebookpagina van PoeskiMoeski vind je alle info!

ISBN : 9789462662384

Publicatiedatum : 25/04/2017
Pagina’s : 52

Uitgever : NM Media

Titel serie : De avonturen van Poeski & Moeski

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 9,99

 

Link : interview met Nathalie Maes