Dit is een goed gidsje

voor een betere wereld

Marieke Eyskoot

De leukste tips en activiteiten voor kinderen om de wereld duurzamer en eerlijker te maken: de jeugdeditie van bestseller Dit is een goede gids

‘Dit gidsje helpt je om betere keuzes te maken voor onze planeet, en dus voor onszelf!’ – astronaut André Kuipers

Dit is een goed gidsje voor een betere wereld. Zo simpel is het. Want het klimaat, de mensen en de dieren kunnen wel wat hulp gebruiken. Maar dat is gelukkig prima te doen – ik ga je laten zien hoe! Hoe we samen de planeet duurzamer en eerlijker maken dus. Kan gewoon! Tadaa, hier is het boek dat je daarvoor nodig hebt.

Met deze toptips kun je meteen aan de slag: thuis en op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. We gaan energie besparen, dieren redden en plastic opruimen. En slimmer shoppen, iedereen gelijk behandelen en zelf bepalen hoe we eruitzien. Zo zorg jij voor een schoner milieu en aardiger aarde. Hoe goed is dat? En het wordt nog beter! Want de dingen die je kan doen zijn niet alleen fijn voor de wereld, ze zijn ook nog eens leuk voor jou. Wauw! Waar wachten we nog op? Precies wat ik denk. Let’s go!

 • Interviews met coole mensen die het al doen, zoals André Kuipers, artiest Famke Louise, rapper Akwasi, grensverleggers Mandy Woelkens (Zapp) & Roos / Thorn de Vries (SpangaS: De Campus), presentator Janouk Kelderman (Het Klokhuis) en uitvinder Boyan Slat (The Ocean Cleanup)
 • Vrolijke activiteiten, verrassende weetjes en handige oplossingen: ook leuk voor op school!
 • Recepten van Lisa goes Vegan, Green Kitchen Stories en Het Zero Waste Project
 • Van de auteur van bestseller Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle (voor volwassenen: al 20.000 exemplaren én een internationale editie)

Alles wat kinderen van 9 tot 13 jaar moeten weten om bij te dragen aan een betere wereld.

 • Productcode (EAN): 9789022591826
 • Verschijningsdatum: 3/11/2020
 • Aantal bladzijden: 192
 • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V.
 • Prijs : € 17,50

Over de auteur :

Marieke Eyskoot (1977) weet veel over duurzamer leven. Ze vertelt er ook vaak over op allerlei podia (bv. op TEDx), presenteert groene evenementen en helpt bedrijven het beter te doen. Marieke wordt wel de duurzame koningin van Nederland genoemd (maar dat is ze natuurlijk niet echt!). Verschillende media riepen haar uit tot held, en ze werd door de krant Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar. Ze eet sinds haar 12de geen dieren meer, kan niet autorijden (goed voor de wereld, maar weleens onhandig) en is fan van truien achterstevoren dragen en zijn wie je wil.

Wat vind ik van het boek?

Het boek ziet er dankzij zijn cover en duidelijke titel (in soort reliëf) aantrekkelijk uit. Het bijtje wijst ons er reeds op dat we iets goeds voor het leven (van de bijtjes) zullen doen wanneer we de raadgevingen van dit gidsje volgen. Het zal ons helpen om betere keuzes te maken voor onze planeet, zodat onze kinderen en kleinkinderen een gezondere en mooiere wereld zullen erven. Wanneer je het boek opent, zie je twee blauwe bladzijden en verder merk je dat er heel veel blauw zit in de illustraties. Het gaat hier wel duidelijk over onze “blauwe planeet.” In de “inhoudstafel” zie je de verschillende rubrieken waar we zeker iets kunnen veranderen aan onze leefwijze : Huis & school; Eten & drinken; Kleren & lijf; Vrije tijd & natuur; Denken & doen. Je vindt er ook interviews in met bekende mensen die zich reeds inzetten voor de natuur.

De (korte) teksten zijn telkens goed onderverdeeld met ondertiteltjes en vraagjes… Vragen die ieder kind zich stelt over vele onderwerpen. Bv. Welke energie is het beste voor de wereld, en welke het minst goed? Hebben we wel genoeg energie van alleen zon en wind? Hoelang blijft afval liggen? Waar komt je eten vandaan? Voor school staan er heel veel tips in. Ook vinden de ouders hier nog handige tips. Ons koopgedrag wordt besproken. Dat is wel heel interessant in deze commerciële wereld. Hoe we de natuur het best kunnen gebruiken en gezond houden. Over gadgets en gamen… Ook weer zo’n euvel onderwerp.

Wat de illustraties betreft : die zijn echt heel cool gemaakt van uitgeknipt of geplooid papier, hoofdzakelijk met blauwe tinten wat alweer mooi naar onze blauwe planeet verwijst.

Het deel dat mij erg raakte is het 5de deel : Denken en doen. Veel jonge en vooral oudere kinderen zouden daar zeker deugd aan hebben om dit te lezen. Weten = actie ondernemen! De media hebben veel macht. Zij kunnen ons denken en doen erg beïnvloeden en dat moeten we ook beseffen. Maar de media doen ook veel goeds : reportages maken over dierenleed of uitbuiting in fabrieken. Zo moeten de directeurs van fabrieken ervoor zorgen dat ze in orde zijn. Dat is een vorm van sociale controle. Je vindt hier ook instagramadressen van jongeren die echte helden geworden zijn. Ze strijden voor mensenrechten, voor het klimaat, om plastic tasjes te verbieden, om zichzelf te kunnen zijn, voor LHBTI- en vrouwenrechten….

En er staat ook een heel mooi nawoord op het einde. Als je haar wil volgen, kan dat op https://www.instagram.com/mariekeeyskoot/

https://www.facebook.com/talkingdress

Dit boek is zeker een must om te lezen ! Er staan enorm veel goede tips in hoe je je leven kan beteren… Ook voor de ouders staan er interessante weetjes in. Kortom : een boek voor het hele gezin!

Indien je als ouder ook nog meer wil lezen, dan kun je “Dit is een goede gids” lezen.

Volledig herziene editie, met updates van alle winkels, adressen, merken, weetjes en cijfers.

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Wil je best wat bewuster leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit jouw boek.

Het staat vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, en laat zien dat mooi en verantwoord prima samen kunnen gaan. En vooral dat het gaat om goed, niet om perfect: om slimme keuzes, doen wat je kan en wat bij je past. Met dit moderne handboek maakt Marieke Eyskoot, expert op het gebied van duurzame mode en lifestyle, groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar. De juiste adressen, mooie merken, fijne plekken, verrassende weetjes en handige oplossingen – precies wat je nodig hebt. Want iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: kan het veel beter?

 • Productcode (EAN): 9789022590027
 • Verschijningsdatum: 9/01/2020
 • Aantal bladzijden: 336
 • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V.
 • Prijs : € 20

Samen op weg naar een betere en gelukkigere wereld !!!