Interview Danny De Vos

Interview Danny De Vos

  

Ik leerde Danny kennen dankzij onze Kinderboekendag in de winkel.  Ik mocht de contacten leggen met hem en met Hetty Van Aar met wie hij een For Girls Only schreef : nl.  Love Stories : Yelien en Blue Boy.  Je vindt op deze blog al het verslag van deze leuke Kinderboekendag.  Danny en Hetty gaven samen een workshop.  Het was heel leuk en de kinderen waren erg betrokken en deden goed mee.  Danny is heel veelzijdig.  Hij schrijft ook liedjes en leerde de kinderen hoe ze een eenvoudig liedjestekst konden maken.

Na de signeersessie vroeg ik hem of ik hem mocht interviewen voor mijn blog en hij ging direct akkoord.  Dus hier volgt het interview :

1. Wanneer merkte je voor het eerst dat je schrijver wou worden?
Toen ik in de lagere school een opstelwedstrijd won. Schrijven en lezen was altijd helemaal mijn ding, ik heb alleen nogal lang gewacht om er ook echt iets mee te gaan doen. Tot ik uiteindelijk een paar jaar geleden toch een verhaal naar een uitgeverij stuurde. Sindsdien is er heel veel veranderd in mijn leven, heerlijk is dat.
2. Vind je dat kinder- en jeugdliteratuur genoeg aandacht krijgt in Vlaanderen?
 
Zeker niet. Onbegrijpelijk, want heel veel volwassenen lezen ook jeugdliteratuur. Naast een recensie van de nieuwe Murakami of Auster mag dus gerust een jeugdboek besproken worden. Het is trouwens dankzij goede jeugdboeken dat lezers voor altijd de smaak te pakken krijgen.
3. Wat las je graag als kind?  En waarom?
Letterlijk alles. Stripverhalen, de krant, desnoods de verpakking van een doos koekjes. Maar toch vooral Nederlandse boeken en natuurlijk Enid Blyton. De Vlaamsche jeugdliteratuur was geen vrolijke boel toen, we spreken nu over de late Middeleeuwen.
4. Hoe kom je aan je onderwerpen?  Wie of wat zijn je inspiratiebronnen?
 
Veel mensen hebben een heel boeiend gevoelsleven. Als ze daarvan een stukje met me delen dan gebruik ik dat, in combinatie met situaties die ik hoor of lees of meemaak. Je verzamelt van alles, elke dag, en af en toe gebruik je daar iets van in één of andere vorm.
5. Sta je er bij stil dat je verhalen de blik van een kind kunnen verruimen of veranderen?
Ja, dat is ook wel de bedoeling maar ik heb geen zin om kinderen een boodschap op te dringen. Wat ik wil, is dat ze kunnen meevoelen met mijn personages. Als dat lukt dan zijn ze een stukje rijker geworden van mijn boek en daar ben ik dan heel blij mee.
6. Heb je bewust gekozen om voor kinderen en jongeren te schrijven of is dat toevallig zo gekomen?
Daar heb ik voor gekozen. Omdat ik mijn eigen kinderen te weinig zie, was jeugdboeken schrijven aanvankelijk een alternatieve manier om met hen te communiceren. Dat heeft ook goed gewerkt, maar inmiddels zijn we al veel verder. Mijn schrijven is opengebloeid naar een breed publiek.
7. Hoe ga je tewerk om een boek te maken?
Het is een soort componeren. Je hoort iets en je weet: daar wil ik iets mee doen. Dat is dan de kern waar alles omheen draait: de personages, de locatie, de plot. Al die elementen zet je in functie van die kern. Dan maak je een synopsis van het verhaal en daarna begin je te schrijven. Ik herlees ook constant en schrap dan vaak dingen. Zo til je je tekst telkens naar een niveau dat je beter vindt dan het vorige. Uiteindelijk maak je in samenwerking met je redacteur dan de finale versie.
8. Werk je steeds met dezelfde illustrator?
Nee. Voor For Girls Only is Ruthje Goethals de vaste illustrator. Later dit jaar verschijnt ‘Vossenstreken’, een boek dat ik samen met de onwaarschijnlijk geweldige illustrator Arnold Hovart gemaakt heb. Die kerel is zo goed, dat hou je niet voor mogelijk. We zijn aan elkaar voorgesteld door een gemeenschappelijke vriend. Bleek dat Arnold graag eens een boek wilde illustreren en ik wilde graag eens met een illustrator werken. Heel erg Bingo was dat.
9. Je geeft workshops.  Waaruit bestaan die?  En voor welke leeftijd?
 
Drie soorten eigenlijk: schrijfopleidingen voor volwassenen (zakelijk of creatief schrijven) en workshops voor kinderen over creatief schrijven.
10. Je werkte samen met Hetty van Aar voor For Girls Only : Lovestories :  Yelien en Blue Boy.  Hoe ging dat?
Geweldig. We hebben eerst samen het verhaal gemaakt en daarna ieder om beurten een hoofdstuk geschreven. We zijn goede vrienden ondertussen.
11. Wat is je volgende project?
‘Schroot’ is mijn volgende jeugdroman bij uitgeverij Ploegsma en ‘Vossenstreken’ verschijnt bij Van Halewyck. Daarna natuurlijk de volgende Love Story van For Girls Only.
12. Als een kind wil schrijven, welke tips zou je allemaal willen geven?
Neem een leuk opschrijfboekje met een mooie kaft en een pen in je favoriete kleur en hou die twee altijd in de buurt, ook ‘s nachts. Schrijf je beste ideeën op. Beschrijf situaties die je meemaakt op school of met vrienden. Overdrijf. Hou een dagboek bij. Verzin gesprekken die je graag zou voeren met een interessant personage. Maak eens een eigen verhaal van je favoriete stripreeks. Schrijf af en toe een gedicht. Lees zoveel je maar kunt. En steel af en toe iets van wat je gelezen hebt, alle artiesten doen dat 😉
Contact : website : www.dannydevos.eu
                    ook op  facebook
Beste Dany, dank voor de interessante antwoorden.  Het interiew leest heel vlot en aangenaam.
De boeken die Danny reeds schreef :
Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde.

Melle vindt van zichzelf dat hij maar een saai leventje leidt in vergelijking met dat van sommige klasgenoten en zijn buurmeisje. Bovendien is zijn vader Leon alleen maar druk bezig met de voorbereiding van de tweehonderdste verjaardag van de slag bij Waterloo. Uit balorigheid laat Melle zijn fantasie de vrije loop bij het maken van een schoolopdracht, maar dit is duidelijk niet naar de zin van zijn leraar. Als straf moet hij een stamboom van zijn familie opstellen. Zo neemt zijn saaie leventje plots een onverwachte wending. Hij blijkt een overgrootvader te hebben waarover niets geweten is. Zijn speurtocht wordt alleen maar aangenamer wanneer een meisje van zijn school en zijn buurmeisje samen met hem op zoek gaan naar het verleden.

In dit vlot geschreven verhaal worden de alledaagse bekommernissen van een tiener op een boeiende manier gekoppeld aan een echt avontuur waarin hij belandt.

ISBN : 9789022331132

€ 14,99

10 – 12 jaar

 

De vlucht van de kraanvogel

De geadopteerde Yo Simons wil weten waar ze vandaan komt en haar biologische ouders vinden. Ze begint bij haar adoptie-ouders: wat weten zij over haar afkomst? Heel weinig, zo blijkt. Het enige wat ze hebben is een klein origami kraanvogeltje in een oude envelop. Meer willen ze er eigenlijk ook niet over loslaten. Samen met haar vrienden Melle en Mac gaat Yo op onderzoek uit.

Pagina’s : 256
ISBN : 9789021676777
Prijs : € 14,9
10 – 12 jaar
 Toegang geweigerd

De zomervakantie is aangebroken en Nick gaat met zijn ouders en zus op all-inclusive vakantie naar een Grieks eiland. Toch is de vakantiesfeer anders dan normaal, want het eiland wordt overspoeld door vluchtelingen. De meeste hotelgasten en zelfs Nicks vader zijn heel negatief over hen: er zitten terroristen bij, en ze willen alleen maar naar het westen om te profiteren van onze rijkdom, wordt er beweerd.
Dan ontmoet Nick Zaïd, een aangespoelde bootvluchteling van zijn eigen leeftijd. Ze worden vrienden en zien elkaar stiekem in de buurt van het hotel. Nick vindt het oneerlijk dat zijn leven zo veel anders is dan dat van Zaïd. Hij bedenkt een plan: ze ruilen één dag van plaats, zodat Zaïd een echte dag vakantie heeft om even bij te komen. Het plan lukt, maar Nick komt terecht in de vluchtelingenstroom en wordt meegevoerd… Kan hij nog terug?

Danny De Vos heeft in zijn werk regelmatig met de problematiek rond vluchtelingen te maken. Toegang geweigerd baseerde hij op gesprekken met gevluchte jongeren, onder meer op het verhaal van een Afghaanse jongen van 16 die in zijn eentje de reis naar West-Europa maakte.

Pagina’s : 160
ISBN : 9789021675909
Prijs : € 13,99
10 – 12 jaar
 Love Stories for girls only : Yelien en Blue Boy

Hetty van Aar weet als geen ander hoe een meisje van 12 zich voelt. Ze schrijft al 10 jaar romans, verhalen en dagboeken voor onze succesreeks ‘For Girls Only!’.

Toen Hetty Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde van Danny De Vos in handen kreeg, smolt ze meteen voor hoofdpersonage Melle Kriekemans. Die Melle, dat was nou eens een droom van een jongen voor de For Girls Only!-meisjes! Daar zou hun hart op slag van sneller slaan. Toen Hetty aan Danny vroeg om samen een boek te schrijven, ging Danny gretig op dat verzoek in. En zo ontstond Love Stories. Een nieuwe reeks van For Girls Only! waar telkens afwisselend een meisje en een jongen aan het woord zijn.

De eerste roman van Love Stories vertelt de love story van Yelien en Blue Boy (die eigenlijk gewoon Stan heet, maar zijn ogen zijn zo blauw dat Yeliens hart ervan op hol slaat). Hetty schrijft Yelien, Danny schrijft Stan. Benieuwd om te lezen wat er omgaat in die verliefde hoofdjes?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *