Focus op haiku

Luk Gybels

Dit is de zevende haikubundel van Luk Gybels. Ook hier volgt hij zijn gebruikelijk stramien : nl. de seizoenen, vervolgens haiku’s met een kind in de hoofdrol, over dieren, vrouwen en mannen, en ook over afscheid nemen.

In dit boekje vind je haiku’s die handelen over drie belangrijke gebeurtenissen in zijn leven : ik laat die jullie zelf achterhalen.

Luk zegt ook in zijn voorwoord dat de betekenisvolle of emotionele uitingen over die drie belangrijke momenten niet constant creatief hoogstaande haiku’s zijn, maar geschreven snapshots zijn, waarin hij zich met een enkel woord terug in kan herkennen Hij hoopt dat de lezer aan deze persoonlijke versjes ook wat heeft. En ik moet zeggen dat dat helemaal klopt! Ik herkende veel van mijn gevoelens in zijn haiku’s. Ik las ze allemaal met veel interesse. Hij geeft verschillende ondertiteltjes om een groepje aan te duiden. Ik zal er hieronder enkele meegeven. Geniet maar !

op het tuinmuurtje

flankeren een handvol musjes

een slapende kat

Dit is zo beeldend beschreven. Ik zie dat katje liggen met die vogeltjes naast hem op het muurtje. Wat een rustgevend beeld. Gelukkig voor de musjes.

******************

het water gutst neer

het valt te pletter op zichzelf

in het vijvertje

Alweer zie ik een beeld van druppels water die op de vijver neervallen en een kringetje maken…

********************

de webmaster zit

verborgen in de haag –

een eerste spinnenweb

Wat een leuke woordspeling !

********************

zoveel file-info

ze hebben nauwelijks tijd

voor een streepje muziek

Hoe juist is dat? Goed gezegd!

*********************

ik ga de tuin in

om nog wat te sprokkelen

aan waarnemingen

Zo zie ik het ook dikwijls wanneer ik in mijn tuin wandel. Ik laat de waarnemingen op mij afkomen.

*****************

je verstand weet het

haar tijd is aan het komen –

toch is er die traan…

Dit gaat over zijn mama. Het toont zo goed zijn gevoelens. Hij weet dat het komt, het afscheid, en toch komt die traan… Hoe oud ze ook mag geworden zijn, het blijft zijn mama die weggaat. Ik voel met hem mee…

********************

hoe wil ik sterven? –

in mijn to do lijstje staat

Leif op nummer vijf

Luk heeft dus ook al nagedacht over hoe hij wil sterven. Dat begrijp ik. Leif staat ook op mijn lijstje…

*******************

zij geniet nu de rust

aan ons om die te vinden

in het gemis

het verdriet is

een erkenning voor wat ze

voor ons betekend heeft

Deze twee haiku’s vind ik gewoonweg schitterend ! Ze zeggen in zo weinig rake woorden wat zijn gevoelens zijn. Had ik deze twee haiku’s 9 jaar geleden gelezen, zou ik ze op de bidprentjes van mijn ouders gezet hebben. Ze geven ook zo goed mijn gevoelens weer.

*********************

bezorgd vraagt ze aan

mama of ze ze al nam

haar verdrietpilletjes

Hoe mooi is dat niet gezegd?

*********************

de opendeurdag

van de lokale imker –

hij wil er bij zijn

Alweer zo raak gezegd! Leuke woordspeling !

*********************

een grijze mijnheer

passeert met een blondje –

een labrador, denk ik

Deze vind ik heel grappig! Met mijn gedachten was ik al de verkeerde weg op.

*********************

En nog een laatste om af te sluiten :

als ik foto’s van

vroeger zie, ben ik blij

dat het later is

Deze is helemaal mijn ding! Ik zeg dikwijls dat we er beter uitzien wanneer we wat ouder zijn. (hahahahaha)

Zoals jullie hebben kunnen lezen, is dit een boekje met prachtige woordpareltjes. Ook zijn andere boeken zijn echt voeding voor de ziel.

En nog een klein iets waar ik toch een beetje fier op ben : op de achterkant van dit boekje staat mijn quote over een vorig boek van hem. Dat boek vond ik ook zo leuk om te lezen.

Hier vind je de link :
http://www.booksandwords.be/het-kleine-meisje-dat-meisjes-tekent/

Veel leesplezier !