De Buurheks en het lied van de natuur.

Wendy Noordzij

Elsa en Arne gluren door de heg. Hun harten kloppen in hun keel. Ze zien hoe de buurvrouw een zwarte kookpot boven een vuurtje hangt. Die vrouw is een heks! Dat heeft hun moeder verteld. Maar heksen bestaan alleen in sprookjes! Of toch niet? Al snel maken ze kennis met Vevina, de buurheks. Vevina is niet eng of gemeen, maar juist heel aardig. Op een dag ontdekken de kinderen dat het erg stil is in het bos. Ogham, een oude man die in een holle boom woont, vertelt dat het lied van de natuur is verdwenen. Dat is het begin van een onvergetelijk avontuur, waarbij Elsa en Arne de kennis van de buurheks goed kunnen gebruiken. Ook krijgen ze hulp van een grommende kanarie, een pianospelende poes en een bruine kikker…

Dit is een grappig, spannend en leerzaam verhaal, waarin de liefde voor de natuur centraal staat.

  • ISBN-nummer: 9789082985405
  • Verschijningsdatum: 6/03/2019
  • Aantal bladzijden: 148
  • Uitgeverij: Uitgeverij Wunjo
  • Prijs : € 12,99
  • Voor kinderen vanaf 7 tot 10 jaar en zeker ook voor volwassenen !

Wat vind ik van het boek?

Toen ik via facebook het boek zag langskomen, werd ik direct gegrepen door de aantrekkelijke kaft. Dat muntgroen en de modieuze heks met een vriendelijk gezicht en “Louboutin schoenen” (bewust of onbewust?) De titel vond ik leuk : het gaat over een heks die hun buur is en over een lied van de natuur. Welk lied zou dat zijn?

De schrijfster vroeg of er mensen waren die het boek wilden lezen en dan ambassadeur worden. Ik zag dat zeker zitten en meldde mij aan. We kregen contact en Wendy stuurde mij het boek op met een heel lief woordje erin.

Een kinderverhaal dat gaat over de natuur vind ik altijd speciaal. Men kan niet genoeg vertellen over de natuur aan kinderen. Er zijn teveel kinderen die opgroeien ver van de natuur, ver van hun eigen natuur. Daarom heb je nu ook zoveel mensen die op zoek gaan naar hun eigen identiteit. De kaft dekt volledig de lading : een lieve heks, twee leuke kinderen, een vogel, een poes en een kikker. Ze gaan samen op avontuur. Het verhaal kan gelezen worden door zowel jongens als meisjes. En zelfs door volwassenen die houden van een jeugdig en humoristisch verhaal over de natuur.
Een deeltje van het verhaal is op feiten gebaseerd; er bestaat een oud alfabet met de naam Ogham 
(Oudiers: ogam, soms ook, naar de eerste drie letters: beth luis nion of ‘het boom alfabet’)(Wikipedia)  

Het ogham bestond uit 25 letters en werd in steen van beneden naar boven gelezen. Het ogham diende als alfabet voor een van de oude Keltische talen. De Druïdes waren er handig in.

Er staan nog wat echte feiten in. Op het einde van het boek kun je die lezen. Wat ook heel interessant is, is dat de rode draad door het verhaal gaat over het lied in de natuur. Waarom zingen de vogels niet? Waar is het lied naartoe? De grote boodschap is respect te hebben voor de natuur en er ook naar luisteren. Als je niets meer hoort in een bos, dan is er iets serieus verkeerd. Ze beleven samen een groot avontuur en de personages zijn soms nog speels. Dat maakt het wat luchtig. En toch gaat het over de serieuze boodschap dat wij in staat zijn om de natuur te redden.

Wendy gebruikt een soepele zinsbouw met grappige wendingen in. Ze beschrijft de personages duidelijk zodat je ze net ziet als in een film. De dialogen zijn prettig en geven een goed beeld van hun gevoelens. Het boek bezit ook een informatief kantje. Terwijl je opgaat in het verhaal leer je ook veel bij over de natuur. Je leert ook dingen te herkennen die niet op het eerste zicht te zien zijn. Er zit veel meer in de natuur, je hoeft maar te luisteren en te kijken.

Het einde van het verhaal geeft je een heel goed gevoel!

Een tip : Je kan ook met je kinderen de natuur intrekken en zelf een Magische Missie Lijst maken met alle mooie of rare dingen die ze zien. Laat ze foto’s nemen of tekeningen maken en er achteraf een kleurrijke lijst van maken. Zo leren ze ook beter kijken en luisteren en ruiken … Alle zintuigen kunnen gestimuleerd worden.

De prachtige illustraties van Peter van Harmelen maken het verhaal kleurrijk; ook de zwart-witte tekeningen spreken boekdelen.

Poes Theodora speelt graag piano
Arie, de kanarie fluit mee
De kikker kwaakt lustig door
Elsa en Arne maken kennis met Vevina, de Buurheks.

Over de auteur :  Wendy Noordzij

Als kind vond Wendy het geweldig om verhalen te lezen én te maken. En die liefde is altijd gebleven. Het was voor haar dan ook een logische keuze om de journalistiek in te gaan. Na haar Hbo-opleiding Publiciteit & Presentatie werkte ze tien jaar op de redactie van een krant. Totdat ze gevraagd werd om hoofdredacteur te worden van twee vakbladen. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf RedactieVisie, waarvoor ze allerlei artikelen schrijft voor diverse vakbladen, magazines en kranten. Ze vindt het prachtig om de uitspraken en belevenissen van mensen helder op papier te zetten. Maar daarnaast vindt ze het ook ontzettend leuk om haar fantasie de vrije loop te laten gaan. Daarom wilde ze heel graag een kinderboek schrijven. En deze langgekoesterde wens is met haar eerste kinderboek ‘De buurheks en het lied van de natuur’ in vervulling gegaan! Inmiddels is ze alweer aan het nadenken over deel twee. Ze zit namelijk nog vol inspiratie!

Beste Wendy, ik las je boek met veel plezier! Het las heel vlot en ging goed vooruit omdat er veel te beleven viel. Ik kijk alvast uit naar het volgende boek. Tot gauw…