Marja Boomstra
- Productcode (EAN): 9789047207153
- Verschijningsdatum: 9/11/2021
- Uitgeverij: Loft Books
- Auteur(s): Marja Boomstra
- Prijs : € 20
Korte inhoud :
In de psychologische thriller Slangengif van Marja Boomstra vertrekt de jonge, onzekere fotografe Floor naar Egypte om met haar collega Veronica een brochure te maken voor een reisbureau. Tijdens de groepsrondreis valt het Floor op dat Veronica erg geheimzinnig doet en zij en de reisleider lijken geen onbekenden van elkaar te zijn. Floor gaat op onderzoek uit en komt erachter dat hun mysterieuze medereiziger Rayan hen, maar ook haar scherp in de gaten houdt.
Hamadi, een man die ze via Facebook kent, blijkt eveneens in Caïro te verblijven en hij staat erop Floor te ontmoeten.
Wanneer Veronica gewond raakt en er zelfs een dode valt, besluit de reisorganisatie vervroegd door te reizen naar Riyad, de woonplaats van Hamadi. Floor voelt dat er iets voor haar verborgen wordt gehouden en ontdekt dat haar leven op het spel staat. Waarom is ze werkelijk meegevraagd op deze reis en ziet ze nog kans om te ontsnappen?
- Productcode (EAN): 9789047207153
- Verschijningsdatum: 9/11/2021
- Uitgeverij: Loft Books
- Auteur(s): Marja Boomstra
- Prijs : € 20
Over de auteur :
Marja Boomstra, geboren te Harlingen en woonachtig te Weert, heeft een kleurrijke en afwisselende carrière binnen maatschappelijke organisaties, zoals gemeentelijke instellingen en jeugdzorg. De auteur werkte onder meer in aandachtswijken van Den Haag en Venlo en als projectleider voor het se internationale programma Youth at Risk/Uncommon Results Inc.
https://www.instagram.com/marjaboomstra_auteur/
https://www.facebook.com/marja.boomstra
Over het boek :
Net zoals bij haar andere psychologische thrillers, voelde ik al van bij het begin een spanning. Floor komt aan in Caïro en maakt kennis met de andere leden van de groep. Voor Veronica voel ik niet veel sympathie maar dat zal evolueren naarmate het verhaal verder gaat. Wat herkenbaar is voor velen onder ons, is dat Floor iemand leerde kennen via facebook en er hele vertrouwelijke gesprekken mee voerde. Heel actueel en zet tot nadenken aan.
Elke personage die voorbijkomt in dit verhaal is van belang en heeft iets te betekenen. Wat sommige mensen meemaken, voel je bijna aan den lijve. Zo goed zijn haar beschrijvingen. Ik waande mij helemaal in Caïro. Hiermee bewijst Marja dat ze Egypte heel goed kent. Ze is er trouwens al heel veel geweest en daardoor zijn die beschrijvingen levensecht. Ik leerde zelfs veel bij over de levensgewoonten en de omgeving. Heel interessant. (Verderop in deze recensie heb ik nog wat dingen opgezocht, die je wel boeiend zal vinden om te weten.)
De hoofdstukken zijn kort en daardoor gaat het verhaal in een vlug tempo vooruit. Daar hou ik erg van. Er gebeurt heel veel op korte tijd. De spanningsboog wordt steeds groter en maakt dat je gewoon verder wil lezen zonder stoppen. En terwijl ik las, bouwde ik mijn eigen idee op over wat Floor meemaakte. Marja moest lachen toen ik haar tussendoor een berichtje stuurde met mijn bevindingen. Maar ze loste niets. De schuingedrukte teksten geven telkens de gedachten van Floor weer. Zo leef je als het ware mee in haar hoofd en voel je wat zij voelt.
De cover brengt je al onmiddellijk in de sfeer : een jonge weerloze vrouw in Egypte. Wat de titel ‘Slangengif’ betreft, daar kom je zeker achter naarmate het verhaal vordert. Een luguber tintje…
Marja is voor mij de koningin van de psychologische thriller. Ze weet je van bij het begin op het puntje van je stoel vast te houden met een zenuwslopende spanning. Je kan perfect de gedachtegang van Floor volgen en beleeft alles intens mee. Wat zij allemaal meemaakt, is verschrikkelijk en angstaanjagend. Ze wordt constant heen en weer geslingerd tussen die twee mannen. Je zou voor minder een trauma oplopen…
Enkele quotes :
- Het had wel wat om aan een onbekende, die ook nog eens ver weg woonde, je zielenroerselen te vertellen, maar nu komt het opeens wel erg dichtbij.
- Alleen met je eigen, macabere gedachten. Alleen, helemaal alleen. Er is niets of niemand… alleen de dodelijke, vermorzelende stilte, als een stilte voor de storm.
- Laat je op de klanken van de muziek meevoeren naar het oude Egypte van duizenden jaren geleden. Na zonsondergang vertelt de Sfinx je tijdens een magnifieke lichtshow de geheimen die overdag diep begraven liggen onder de piramiden.
- Een soort van zelfkastijding zou je het kunnen noemen. Vragen naar de bekende weg. Vragen naar iets en weten dat je een moment later vermorzeld wordt, zodat de pijn weer bezit van je kan nemen.
- Een mens ziet wat hij wil zien, spookt het door haar hoofd.
- Ze verenigt zich met zijn lenige, krachtige lichaam en voelt alleen nog maar, zonder aan wat dan ook te denken. Ze beweegt mee op het ritme van de steeds hogere golven, totdat ze wordt overspoeld.
- Ik kijk liever door de lens van de camera, zodat ik de weerspiegeling van mijn eigen ziel niet hoef te zien.
- De angst en bezorgdheid om Tasnim is na al die tijd niet minder geworden. Het voelt alsof hij constant een koffer met bakstenen met zich meesleept.
- De mantel van geforceerde vrolijkheid en opgeruimdheid die ze overdag nodig heeft, maakt in de avond plaats voor onvervalste neerslachtigheid en melancholiek.
- Ik voelde me zo tekortschieten, ik voldeed niet aan jullie eisen. Ik was niet goed genoeg, paste niet in jullie leven, ik voelde mij een lelijk eendje bij twee prachtige zwanen.
- Het voelt alsof de vulkaan is opengebarsten en de lava over haar heen stroomt. Ze staart hem aan, niet bij machte nog te reageren.
- Het nadeel wanneer je tot je volle bewustzijn komt, is dat alles drie keer duidelijker is dan ervoor. De allesvernietigende gevoelsdraak die met zijn vuur de hoop, het geluk en de liefde verbrandt, is weer helemaal terug.
‘Een spannend, meeslepend liefdesverhaal met telkens een onverwachte wending en een verrassend einde. Levensechte beschrijvingen waarbij ik me helemaal kon inleven in de gevoelens van Floor. Alweer een schitterend boek van Marja, een film waard!’
Hieronder vind je wat ik opzocht over dingen die mij raakten in het verhaal :
De inwoners van de wijk Manshiyat Naser bijvoorbeeld worden Zabbaleen genoemd, wat letterlijk vertaald ‘garbage people’ betekent. Die naam hebben ze te danken aan het decennialang verzamelen en recyclen van afval uit heel Caïro. Dat doen ze gewoon in hun eigen straten. Dit zorgt voor bijzonder zware leefomstandigheden. En zo verblijven er ook een half miljoen Egyptenaren in de dodenstad, een bewoonde begraafplaats…
Op het einde van dit verhaal wordt deze prachtige song ‘Magnetised’ van Tom Odell genoemd. Ik zocht hem op en wou dit met jullie delen. Brengt je in de sfeer van hoe Floor zich voelt tegenover Rayan… Zo mooi !!!
‘Cause it’s not right, I’m magnetised
To somebody that don’t feel it
Love paralysed, he’s never gonna need me
But sure as the world keeps the moon in the sky
He’ll keep me hanging on
Geniet van dit superspannende boek !!!